Talibanii afirmă că intenţionează să se alăture în mod oficial Iniţiativei "Centura şi Drumul" a Chinei

Mministrul interimar taliban al comerţului, Haji Nooruddin Azizi (Youtube - screenshot)
D.B.
20.10.2023

Administraţia talibană doreşte să se alăture în mod oficial uriaşei iniţiative de infrastructură "Centura şi Drumul" a preşedintelui chinez Xi Jinping şi va trimite o echipă tehnică în China pentru discuţii, a declarat joi ministrul interimar al Comerţului din Afganistan, potrivit Reuters.

Beijingul a încercat să îşi dezvolte legăturile cu guvernul taliban de când acesta a preluat puterea în 2021, chiar dacă niciun alt guvern străin nu a recunoscut administraţia.

Luna trecută, China a devenit prima ţară care a numit un ambasador la Kabul, în timp ce alte naţiuni au păstrat ambasadorii anteriori sau au numit şefi de misiune în calitate de însărcinat cu afaceri, care nu implică prezentarea formală a acreditărilor în faţa guvernului.

"Am solicitat Chinei să ne permită să facem parte din Coridorul economic China-Pakistan şi din Iniţiativa "Centura şi Drumul"... (şi) discutăm astăzi aspecte tehnice", a declarat ministrul interimar al Comerţului, Haji Nooruddin Azizi, într-un interviu acordat la o zi după încheierea Forumului "Centura şi Drumul" de la Beijing.

"Coridorul economic" pakistanez se referă la uriaşa secţiune emblematică a Iniţiativei "Centura şi Drumul" din vecinătatea Afganistanului.

Azizi a declarat că administraţia va trimite, de asemenea, o echipă tehnică în China pentru a-i permite să "înţeleagă mai bine" problemele care stau în calea aderării sale la iniţiativă, dar nu a dat detalii cu privire la ceea ce reţine Afganistanul.

Afganistanul ar putea oferi Chinei o multitudine de resurse minerale mult râvnite. Mai multe companii chinezeşti operează deja acolo, inclusiv Metallurgical Corp. of China Ltd. (MCC), care a purtat discuţii cu administraţia talibană, precum şi cu guvernul anterior susţinut de Occident, cu privire la planurile pentru o mină de cupru potenţial uriaşă.

"China, care investeşte în toată lumea, ar trebui să investească şi în Afganistan... avem tot ce le trebuie, cum ar fi litiu, cupru şi fier. Afganistanul este acum, mai mult ca niciodată, pregătit pentru investiţii", a declarat Azizi.

Întrebat despre discuţiile cu MCC, Azizi a declarat că discuţiile au fost amânate deoarece mina se află în apropierea unui sit istoric, dar că acestea sunt încă în curs de desfăşurare.

"Compania chineză a făcut o investiţie uriaşă, iar noi o susţinem", a adăugat el.

Investitorii au declarat că securitatea rămâne o preocupare. Gruparea militantă Statul Islamic a vizat ambasadele străine şi un hotel popular printre investitorii chinezi din Kabul.

Întrebat despre provocările în materie de securitate, Azizi a declarat că securitatea este o prioritate pentru guvernul condus de talibani, adăugând că, după 20 de ani de război - care s-a încheiat când forţele străine s-au retras şi talibanii au preluat conducerea - înseamnă că mai multe părţi ale ţării sunt sigure.

"Acum este posibil să se călătorească în provincii în care există industrie, agricultură şi mine care înainte nu puteau fi vizitate [...] securitatea poate fi garantată", a adăugat Azizi.

Afganistanul şi alte 34 de ţări au convenit să colaboreze în ceea ce priveşte economia digitală şi dezvoltarea ecologică, în marja Forumului "Centura şi Drumul", care a avut loc miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor