Veşti proaste pentru Kiev: Scholz blochează livrarea unui pachet de apărare aeriană către Ucraina
Cancelarul german Olaf Scholz a blocat un pachet de apărare aeriană în valoare de 3 miliarde de euro pentru Ucraina într-una dintre ultimele sale decizii-cheie înainte de alegeri, relatează The Telegraph, citând relatări ale presei germane.
Potrivit relatărilor, Scholz ar fi refuzat o cerere din partea ministrului său de externe Annalena Baerbock şi a ministrului său al apărării Boris Pistorius pentru pachetul de arme "urgent şi necesar".
Pachetul ar fi inclus livrări suplimentare de rachete de apărare aeriană Iris-T, rachete de apărare aeriană Patriot, obuziere şi muniţie, necesare Ucrainei, care continuă o contraofensivă în regiunea rusă Kursk.
Blocarea pachetului are loc după ce oficialii ucraineni au trimis aliaţilor occidentali o listă care identifică echipamentele de care au cea mai mare nevoie urgentă, în care rachetele de apărare antiaeriană figurează pe primele poziţii.
Potrivit revistei germane Spiegel, care a citat surse din guvernul german, Scholz nu a considerat pachetul necesar şi l-a refuzat. Guvernul a refuzat să comenteze disputa internă.
Germania este cel mai mare susţinător financiar al Ucrainei în Europa, furnizând 7,1 miliarde de euro în ajutoare militare numai anul trecut, dar Scholz a fost criticat pentru că a fost lent sau reticent în a furniza transporturi de arme.
Cancerul a exclus în mod repetat transferul de rachete puternice Taurus cu rază lungă de acţiune, care ar fi permis Kievului să lovească ţinte din interiorul Rusiei, inclusiv Moscova.
Scholz a susţinut că un astfel de pas ar reprezenta o escaladare majoră care ar risca să antreneze Germania în război şi să declanşeze un potenţial conflict nuclear global.
Refuzul lui Scholz faţă de ultimul pachet de apărare vine cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile din 23 februarie din Germania, unde sondajele sugerează că acesta va fi învins de Uniunea Creştin-Democrată de centru-dreapta şi de Alternativa pentru Germania de extremă dreapta.
Decizia sa ar putea fi o încercare de a obţine favorurile alegătorilor Partidului Social Democrat, deoarece mulţi provin din fostul est comunist al Germaniei şi se opun ajutorului militar pentru Ucraina.
Partidul lui Scholz riscă, de asemenea, să piardă în masă alegători în favoarea noii Alianţe Sahra Wagenknecht, un partid populist de stânga, anti-imigraţie, cu o atitudine prietenoasă faţă de Rusia.
Decizia cancelarului german de a bloca cererea lui Baerbock şi Pistorius va reprezenta o lovitură majoră pentru Ucraina.
Există, de asemenea, îngrijorări tot mai mari cu privire la faptul că Ucraina ar putea vedea Statele Unite reducându-şi sprijinul atunci când Donald Trump va reveni la Casa Albă pe 20 ianuarie.
Angajamentul preşedintelui ales al SUA de a face presiuni pentru o încheiere rapidă a războiului, afinitatea sa cu Vladimir Putin şi incertitudinea cu privire la susţinerea sa pentru continuarea ajutorului militar oferit Ucrainei au provocat îngrijorare în rândul aliaţilor.
Administraţia Biden a depus eforturi pentru a oferi Ucrainei cât mai mult sprijin militar posibil, inclusiv aprobarea unui nou pachet de arme în valoare de 500 de milioane de dolari.
Statele Unite au relaxat, de asemenea, restricţiile privind atacurile cu rachete în Rusia, cu scopul de a plasa Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă pentru orice negocieri viitoare de încheiere a războiului.
Liderii internaţionali s-au reunit joi la baza aeriană Ramstein din Germania, operată de SUA, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, s-au întâlnit pentru ultima dată înainte de inaugurarea mandatului lui Trump.
Pistorius a declarat acolo că ţara sa şi alte câteva naţiuni europene discută opţiuni cu privire la modul de a umple golul care ar putea fi lăsat de reducerea sprijinului acordat Kievului de către SUA.