Pierderile economice cauzate de incendiile de vegetaţie din California ar putea depăşi 50 de miliarde USD

Un pompier se luptă cu incendiul Palisades, care arde casele de pe Pacific Coast Highway pe fondul unei furtuni puternice în Los Angeles, 8 ianuarie 2024 (Getty Images)
Redacţia
11.01.2025

Distrugerile provocate de incendiile de vegetaţie din zona Los Angeles, probabil cele mai grave care au avut loc vreodată în California, se vor număra aproape sigur printre cele mai costisitoare dezastre naturale din istoria Statelor Unite, cu pierderi economice totale de ordinul zecilor de miliarde de dolari.

O estimare preliminară calculată de AccuWeather, serviciul de prognoză meteorologică, estimează pagubele şi pierderile economice totale între 52 şi 57 de miliarde USD - o sumă care ar putea creşte dacă incendiile continuă să se extindă, potrivit Los Angeles Times.

J.P. Morgan şi-a dublat joi estimările privind pierderile economice faţă de ziua precedentă, afirmând că acestea s-ar apropia de 50 de miliarde USD.

Cinci incendii au pârjolit deja mii de hectare în Los Angeles şi în împrejurimi, forţând evacuarea a cel puţin 130.000 de persoane şi deteriorând sau distrugând aproximativ 2.000 de clădiri. Cel puţin 10 persoane au murit.

Deşi este posibil să treacă câteva zile până când se va cunoaşte întreaga amploare a costurilor, numărul mare de case şi companii scumpe afectate sugerează că prejudiciul economic global va fi probabil mai mare decât pierderea de 30 de miliarde USD cauzată de incendiul Camp din California în 2018, considerat cel mai costisitor incendiu de vegetaţie din stat până în prezent.

Prin comparaţie, incendiile din Maui din 2023 au provocat pagube de 5,6 miliarde USD, potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice.

Conform estimărilor NOAA, uraganul Katrina din 2005 este cel mai costisitor dezastru natural din SUA, cu un cost estimat la 200 de miliarde USD.

Joi, experţii Moody's au declarat că se aşteaptă ca pierderile asigurate ca urmare a incendiilor din comitatul Los Angeles să se ridice la miliarde de dolari, având în vedere valoarea ridicată a proprietăţilor din zona de coastă Pacific Palisades, unde au izbucnit marţi primele flăcări.

Focurile care ard în jurul Santa Monica şi Malibu au incendiat case care sunt printre cele mai scumpe din ţară, cu o valoare medie de peste 2 milioane USD, a declarat AccuWeather.

J.P. Morgan şi-a ridicat joi estimarea anterioară a pierderilor asigurate la 20 de miliarde USD.

Cu toate acestea, mulţi proprietari de locuinţe afectaţi au declarat că asigurătorul a renunţat la asigurarea lor. În ultimii ani, industria asigurărilor a fost lovită de uragane şi de alte semnale ale schimbărilor climatice, iar unii dintre cei mai mari asigurători au încetat să încheie sau să reînnoiască poliţe în zonele de coastă şi de incendii de vegetaţie cu risc ridicat, precum Pacific Palisades.

În ultimii ani, California a avut una dintre cele mai mari rate din ţară de ne-reînnoire a poliţelor pentru proprietarii de locuinţe, conform statisticilor guvernamentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor