Serbia anulează contracte de armament rusesc pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor occidentale

Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi omologul său sârb Aleksandar Vucic, într-o întâlnire la Moscova, Rusia, în 2 octombrie 2018 (Captură Foto)
Redacţia
11.01.2025

Serbia, unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Moscovei în Europa, a fost nevoită să anuleze o serie de contracte de achiziţie de arme ruseşti, potrivit generalului Milan Mojsilović, şeful Statului Major al forţelor armate sârbe.

Pe măsură ce sancţiunile internaţionale continuă să pună presiune pe Moscova, Belgradul cumpără acum echipament militar din alte ţări, precum Israel şi China, dar şi din Occident, potrivit Defense News.

"Când vine vorba de livrări de arme din partea Federaţiei Ruse, acestea sunt în prezent practic imposibile. Încercăm să găsim o cale prin canale diplomatice pentru a depăşi situaţia nou creată", a declarat Mojsilović pentru cotidianul local Vecernje Novosti.

"Am reziliat unele contracte şi am amânat altele în speranţa că situaţia relaţiilor internaţionale la nivel global se va normaliza şi va permite punerea în aplicare a contractelor", a spus Mojsilović, referindu-se indirect la războiul din Ucraina şi la sancţiunile care au rezultat asupra Rusiei.

Generalul nu a precizat ce tipuri de arme sunt vizate de contractele pe care Belgradul a decis să le elimine sau să le amâne.

În acelaşi timp, armata Serbiei "a găsit o modalitate de a asigura un sistem durabil şi flexibil de furnizare a pieselor de schimb şi de întreţinere a echipamentelor militare, chiar şi în condiţiile sancţiunilor împotriva Moscovei" pentru stocurile sale existente de echipamente de concepţie sovietică şi rusă, a declarat generalul.

Deşi rămâne în afara NATO şi duce o politică de neutralitate militară, Serbia şi-a exprimat interesul de a adera la Uniunea Europeană. În octombrie 2024, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că ţara sa este hotărâtă să îşi "accelereze" eforturile de a deveni stat membru al UE.

Această politică nuanţată faţă de Occident a împins Belgradul să se distanţeze de industria de apărare a Rusiei, acordând în acelaşi timp contracte militare majore companiilor europene. Printre acestea se numără achiziţionarea de către Serbia a 12 avioane de luptă Rafale din Franţa.

Între timp, guvernul sârb promovează, de asemenea, colaborarea militară cu Israelul. În noiembrie 2024, compania israeliană Elbit Systems a anunţat că a obţinut contracte în valoare de aproximativ 335 de milioane USD pentru a livra sisteme de artilerie cu rachete PULS şi drone Hermes 900 unui client european necunoscut. La începutul acestei luni, cotidianul israelian Haaretz a relatat că aceste contracte provin din Serbia, a cărei industrie furnizează muniţie Forţelor de Apărare ale Israelului.

În acelaşi timp, autorităţile sârbe investesc în dezvoltarea legăturilor lor cu China. Belgradul a anunţat recent că sistemele de apărare antiaeriană FK-3 fabricate în China sunt acum în serviciul Forţelor Aeriene ale ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor