SUA anunţă o recompensă de 25 milioane USD pentru arestarea lui dictatorului venezuelean Maduro
SUA a anunţat o recompensă sporită de 25 de milioane USD pentru informaţii care conduc la arestarea dictatorului venezuelean Nicolas Maduro, în ziua în care acesta a depus jurământul pentru un al treilea mandat de şase ani.
Ceremonia de inaugurare a fost umbrită de incriminări din partea comunităţii internaţionale şi a liderilor opoziţiei venezuelene, potrivit BBC.
De asemenea, au fost oferite recompense pentru informaţii care să conducă la arestarea şi/sau condamnarea ministrului de interne Diosdado Cabello. În plus, a fost oferită o nouă recompensă de până la 15 milioane USD pentru ministrul apărării, Vladimir Padrino.
Marea Britanie a emis, la rândul său, sancţiuni împotriva a 15 înalţi funcţionari venezueleni, inclusiv judecători, membri ai forţelor de securitate şi oficiali militari.
Biroul pentru afaceri externe, Commonwealth şi dezvoltare a declarat că persoanele sancţionate au fost responsabile pentru "subminarea democraţiei, a statului de drept şi pentru încălcarea drepturilor omului".
Ministrul britanic de externe David Lammy a continuat să descrie regimul lui Maduro drept "fraudulos".
Tot vineri, UE a declarat că extinde "măsurile restrictive" împotriva Venezuelei din cauza "lipsei de progrese... care să conducă la restaurarea democraţiei şi a statului de drept". Blocul comunitar a sancţionat, de asemenea, alţi 15 oficiali venezueleni.
La rândul său, Canada a impus noi sancţiuni pentru ceea ce ministrul de externe Melanie Joly a numit "acţiunile neruşinate" ale lui Maduro.
Potrivit lui Joly, Canada "nu va tolera erodarea procesului democratic sau reprimarea cetăţenilor care încearcă să îşi exprime drepturile".
Maduro şi guvernul său au denunţat în mod repetat multe dintre acuzaţiile făcute de ţările occidentale şi de liderii opoziţiei.
Recompensa din partea SUA menţionează acuzaţii legate de narcotice şi corupţie care datează din 2020.
În 2020, SUA l-a acuzat pe Maduro şi pe alţi oficiali de rang înalt din ţară de "narco-terorism".
Aceştia au fost acuzaţi că au inundat SUA cu cocaină şi că au folosit drogurile ca armă pentru a submina sănătatea americanilor.
Maduro a respins acuzaţiile. De asemenea, SUA a reimpus sancţiuni petroliere anul trecut, după ce le-a atenuat temporar în speranţa că Maduro ar putea fi stimulat să organizeze alegeri libere şi corecte.
Liderul venezuelean a dat vina pentru colapsul economic din ţara sa pe sancţiunile conduse de SUA, pe care le consideră nelegitime şi imperiale. Criticii săi acuză corupţia şi proasta gestionare economică din Venezuela.
Vineri, preşedintele Maduro a depus jurământul, promiţând că al treilea său mandat de şase ani va fi o "perioadă de pace".
"Acest nou mandat prezidenţial va fi perioada păcii, prosperităţii, egalităţii şi a noii democraţii. Jur pe istorie, jur pe viaţa mea şi o voi îndeplini", a declarat el.
Rezultatele alegerilor din 28 iulie 2024 au fost respinse pe scară largă de comunitatea internaţională, inclusiv de Brazilia şi Columbia, unii dintre vecinii de stânga ai Venezuelei.
Inaugurarea în sine a fost un eveniment strict controlat. Majoritatea presei venezuelene acreditate nu a fost lăsată să intre, iar jurnaliştii străini nu au fost primiţi în ţară.
Maduro mai are câţiva aliaţi, inclusiv Iranul, China şi Rusia, dar este din ce în ce mai izolat pe scena mondială.
Preşedinţii cubanez şi nicaraguan au fost singurii lideri prezenţi la inaugurare.
Maduro, în vârstă de 62 de ani, a fost declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale din iulie anul trecut, însă opoziţia şi multe ţări, inclusiv SUA, au respins rezultatul şi l-au recunoscut pe Edmundo Gonzalez, candidatul opoziţiei în exil, drept preşedinte ales legitim.
Gonzalez a fugit din Venezuela în septembrie şi locuieşte în Spania, dar luna aceasta a plecat într-un turneu în America pentru a obţine sprijin internaţional.
Guvernul Maduro a emis un mandat de arestare pe numele său, oferind o recompensă de 100.000 de dolari pentru informaţii care conduc la reţinerea sa.
Vineri, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut eliberarea tuturor cetăţenilor, politicieni şi manifestanţi, care au fost "reţinuţi arbitrar" de la alegeri de către forţele de securitate venezuelene.