Tailanda: Mii de protestatari cer demisia guvernului la început de an

Flori Mladin
05.01.2014

alte articole

Protesters în Bangkok pe 5 Januarie 2014. (PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
05.01.2014

Mii de persoane au protestat din nou, duminică, în capitala Tailandei, cerând demisia guvernului. Manifestanţii au promis că vor bloca total Bangkokul începând cu 13 ianuarie, într-o nouă etapă a crizei care durează de peste două luni şi care s-a soldat cu moartea a opt persoane, informează AFP.

Manifestanţii doresc să instaleze scene în toată Capitala, să blocheze intersecţiile importante, să stopeze accesul funcţionarilor la locurile de muncă şi să întrerupă apa şi curentul electric în clădirile oficiale, precum şi la locuinţele primului ministru Yingluck Shinawatra şi membrilor guvernului.

'Acesta este primul nostru marş de protest din noul an, pentru a da startul acţiunilor din 13 ianuarie', a afirmat Anchalee Paireerak, o purtătoare de cuvânt a mişcării de opoziţie.

Manifestanţii opozanţi faţă de guvernul lui Shinawatra, care au numărat peste 150.000 de persoane în fiecare zi înainte de scurta perioadă de pauză dinaintea Anului Nou, îl învinovăţesc pe premier că este marioneta fratelui său Thaksin, pe care aceştia îl detestă, solicitând distrugerea a tot ce ei denumesc 'sistemul Thaksin'.

Fostul premier Thaksin Shinawatra a fost înlăturat de la putere prin lovitura de stat din anul 2006. În ciuda exilului său, este personajul cel mai detestat, dar şi cel mai iubit din Tailanda, împărţind ţara între oamenii din mediul rural şi defavorizat din Nord şi Nord-Est, care îl iubesc, şi elita din Bangkok, care îl consideră o ameninţare la adresa monarhiei.

Pentru a dezamorsa criza politică, Yingluc Shinawatra, aflată la putere din vara anului 2011, a dizolvat parlamentul şi a convocat alegeri anticipate la 2 februarie, partidul său fiind considerat favorit. Însă Partidul Democrat, principalul partid de opoziţie, a afirmat că va boicota scrutinul, iar manifestanţii au promis că vor împiedica votul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor