Oficial de rang înalt responsabil de persecuţia împotriva Falun Gong, investigat în China

Li Dongsheng, Director al Biroului 610 pentru persecuţia Falun Gong, este investigat, potrivit anunţului oficial făcut de Partidul Comunist Chinez pe 20 Dec. Baidu, cel mai mare motor de căutare chinez, a ridicat cenzura informaţiilor despre persecuţia Falun Gong pentru o zi, pe 22 Dec.
Li Dongsheng, Director al Biroului 610 pentru persecuţia Falun Gong, este investigat, potrivit anunţului oficial făcut de Partidul Comunist Chinez pe 20 Dec. Baidu, cel mai mare motor de căutare chinez, a ridicat cenzura informaţiilor despre persecuţia Falun Gong pentru o zi, pe 22 Dec. (Epoch Times)

O singură propoziţie postată în data de 20 decembrie pe unul dintre website-urile regimului chinez a anunţat investigarea unui oficial de rang înalt care a contribuit la implementarea persecuţiei împotriva practicii spirituale Falun Gong în ultimii 14 ani. În acest sens, anunţul a admis existenţa organizaţiei de Partid ce conduce această persecuţie. Persoana investigată este Li Dongsheng.

Anunţul de pe website-ul Comisiei Centrale pentru Inspecţia Disciplinei Partidului Comunist Chinez s-a referit la Li Dongsheng ca fiind persoana care deţine funcţiile de director adjunct al Echipei de conducere, care se ocupă de Falun Gong, director al Biroului 610, secretar adjunct de Partid şi ministru adjunct al Departamentului de Securitate Publică. Anunţul a folosit titlurile oficiale pentru aceste birouri, care nu menţionează cuvintele "Falun Gong" sau denumirea utilizată în mod obişnuit "Biroul 610".

Echipa de conducere şi Biroul 610 sunt organizaţii extrajudiciare, operate în secret, potrivit unui raport cu privire la Li Dongsheng, emis de Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei împotriva Falun Gong (WOIPFG), cu sediul în New York.

Domnul Xia Yiyang, director de investigaţii al WOIPFG, a declarat: "Nicio organizaţie oficială sau website oficial din China nu a recunoscut vreodată în mod public existenţa agenţiei (Echipa de conducere - n.r), deşi alte mass-media şi website-uri menţionează agenţia cu diferite ocazii.

Anunţul nu numai că a recunoscut existenţa Echipei de conducere, dar prin menţionarea acesteia la început, a concentrat atenţia asupra ei, a subliniat Xia.

"Din moment ce cariera lui Li Dongsheng din ultimii 14 ani este în principal legată de această organizaţie secretă, anunţul privind investigarea dezvăluie persecuţia (Falun Gong - n.r) care durează de 14 ani", a declarat Xia.

Echipa de conducere

Echipa de conducere a fost înfiinţată în iunie 1999 de liderul de atunci al PCC, Jiang Zemin.

Biroul 610, înfiinţat pe 10 iunie 1999, a fost creat special pentru a se ocupa de operaţiunile de zi cu zi ale Echipei de conducere în persecuţia împotriva Falun Gong, se afirmă în raportul WOIPFG.

"Echipa de conducere nu este o organizaţie legală. Este o organizaţie a Partidului, iar persecuţia este o mişcare politică iniţiată de Partid", a declarat Xia.

Înainte de a înfiinţa Echipa de conducere şi Biroul 610, Jiang a stabilit motivele pentru persecuţia împotriva Falun Gong (cunoscut şi sub numele de Falun Dafa), într-o scrisoare care a circulat către Biroul Politic în noaptea de 25 aprilie 1999.

Jiang a pus accentul pe cât de mulţi oameni practicau Falun Gong la acel moment, cifrele oficiale demonstrau că peste 70 de milioane de oameni practicau, mai mulţi decât membri în Partidul Comunist. Practicanţii Falun Gong susţin că la acel moment practicau peste 100 de milioane, aceasta însemnând 1 din 12 chinezi.

Jiang se temea de faptul că un grup care nu se afla sub controlul PCC ajunsese atât de popular şi că învăţăturile morale ale Falun Gong s-ar putea dovedi mai atractive pentru poporul chinez decât ideologia ateistă a PCC.

Rolul lui Li Dongsheng

Li Dongsheng a ajutat la implementarea campaniei iniţiate de Jiang Zemin încă de la început.

El a fost numit director adjunct al Biroului 610, fiind responsabil de propaganda anti-Falun Gong. La acea vreme, era de asemenea director adjunct al Televiziunii Centrale Chineze (CCTV), un post pe care l-a deţinut din 1993 până în 2000.

Programul CCTV "Focus", de care s-a ocupat Li, a produs 102 episoade anti-Falun Gong între 1999 şi 2005, dintre care 70 de episoade au fost produse într-o perioadă de cinci luni, din iulie până în decembrie 1999, se afirmă în raportul WOIPFG.

Unul dintre materialele video difuzate pe CCTV a pretins că cinci practicanţi Falun Gong şi-au dat foc în Piaţa Tiananmen, în ianuarie 2001. CCTV a început să difuzeze materialul video aproape imediat după incident, zi şi noapte, ceea ce a afectat profund modul în care poporul chinez a perceput Falun Gong, determinând ca un număr mare de oameni să sprijine pentru o vreme campania Partidului împotriva practicii.

După ce mass-media din afara Chinei a avut şansa de a analiza materialul video, acesta a fost considerat un fals. Documentarul premiat "False Fire" a analizat materialul cadru cu cadru arătând problemele şi a evidenţiat criticile la adresa lui publicate în Washington Post, Naţional Review, precum şi în alte mass-media.

În 2009, Li a fost promovat în funcţia de director al Biroului 610, el devenind de asemenea secretar adjunct de Partid şi ministru adjunct în cadrul Departamentului de Securitate Publică. În aceste poziţii, Li şi-a asumat responsabilitatea de a duce mai departe persecuţia împotriva Falun Gong.

În 2010, PCC a anunţat o campanie de trei ani în scopul spălării pe creier a tuturor practicanţilor Falun Gong din China, care a fost urmată de o altă campanie "Bătălia finală", ce se desfăşoară între 2013 şi 2015.

Potrivit Centrului de Informare Falun Dafa, în timpul persecuţiei, indiferent de momentul evaluării, sute de mii de practicanţi Falun Gong au fost reţinuţi, supuşi la spălarea creierului, tortură şi abuzuri.

Centrul a confirmat că 3731 practicanţi au murit din cauza torturii şi abuzurilor, deşi numărul real este considerat a fi mult mai mare. Pe lângă aceasta, se crede că zeci de mii de practicanţi au fost ucişi în urma recoltării organelor lor pentru a fi utilizate în transplanturi.

Investigarea lui Li

Anunţul de pe 20 decembrie este în orice caz o veste mare. Li este cel de-al doilea membru al Comitetului Central, alături de şeful industriei de petrol Jiang Jiemin, care este investigat de la cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului, ce a avut loc în noiembrie 2012.

Precum Jiang Jiemin, Li avea legături foarte strânse cu fostul ţar al securităţii interne Zhou Yongkang, care se află de asemenea în prezent în curs de investigare, şi cu facţiunea fostului şef de partid, Jiang Zemin.

Scurtul anunţ susţinea că Li Dongsheng era investigat pentru "încălcări grave ale legii", dar nu a dat niciun indiciu cu privire la ce ar putea să însemne aceste încălcări.

"Referirea la Li Dongsheng, ca şef adjunct al Echipei de conducere şi director al Biroului [610], înaintea altor funcţii sugerează că încălcarea gravă a disciplinei de către el este direct legată de aceste funcţii", potrivit investigatorului Yiyang Xia.

De asemenea, este posibil ca anunţul să transmită un mesaj mai amplu.

"Conducerea actuală s-ar putea să aibă alte gânduri vizavi de persecuţia împotriva Falun Gong. Cel puţin nu vrea să îşi asume responsabilitatea pentru crimele pe care regimul lui Jiang Zemin le-a comis", a declarat Xia.

Xia a arătat că persoanele implicate în persecuţie sunt obosite după 14 ani, şi nu este uşor să găseşti persoane care doresc să continue persecuţia în mod activ, precum foştii oficiali PCC care au iniţiat-o: Luo Gan, Zhou Yongkang, Bo Xilai, Liu Jing şi Li Dongsheng, ca să enumerăm doar câteva din cele mai importante nume.

"Persecuţia împotriva Falun Gong are nevoie de indivizi nemiloşi şi activi. Dar nu este uşor să găseşti oameni de genul acesta, chiar şi în sistemul malefic (al PCC)", a declarat Xia. "Fără ca cineva să preia persecuţia, este foarte dificil să o păstrezi aşa cum a fost."

Deşi impactul căderii lui Li este nesigur, persoanele implicate în persecuţia împotriva Falun Gong au pierdut un alt oficial care le susţinea spatele. Potrivit lui Xia, "Nu mai există nicio garanţie politică pentru cei care sunt încă implicaţi în persecuţie".