Tablourile lui Zurbaran din Anglia ajung pentru prima oară America
alte articole
Cele 13 tablouri pictate de Francisco de Zurbaran care îi arată pe Iacob şi cei 12 fii ai săi, deţinute de episcopia Durham din nord-estul Angliei, au traversat Atlanticul pentru prima dată în septembrie 2016 pentru a ajunge în SUA, în perioada în care au loc lucrări la castelul Auckland, ce este sediul episcopiei, cât şi casa episcopului din anul 1756.
Este pentru prima dată când picturile "Iacob şi cei 12 fii" călătoresc în America. Cu toate că au fost create pentru o biserică a Noului Continent (America), aceste tablouri ale lui Zurbaran nu au ajuns niciodată la destinaţie. Cele 13 pânze, care au făcut parte dintr-un ansamblu de 14 pânze (Benjamin a fost pierdut pe drumul din Spania în Anglia) vor fi în perioada septembrie 2016 - septembrie 2017 în faza de studiu şi de restaurare la Muzeul de Artă Kimble din Texas. Din 17.09.2017 până la 07.01.2018 vor fi expuse la Muzeul Meadows din Dallas, iar între 31 ianuarie şi 22 aprilie 2018 vor fi prezentate în Muzeul Frick Collection din New York.
Chris Ferguson, director-curator al castelului Auckland, a afirmat: "Îmi pare rău că tablourile pleacă, dar dacă luăm în considerare că acest castelul va fi renovat din septembrie, cel mai bine este să plece". În Statele Unite sunt aşteptate cu entuziasm. Tablourile au ieşit doar de două ori din casă: în 1802 pentru a fi restaurate la Londra, iar în 1995 pentru o expoziţie la Galeria Naţională din Londra şi la Muzeul Prado din Madrid. Sunt considerate un rafinat ansamblu artistic spaniol, chiar dacă locuiesc în afara Spaniei.
Francisco Zurbaran (1598-1664) s-a născut în Extremadura, Spania, apoi s-a mutat între Badajoz şi Sevilla şi s-a stabilit ulterior la Madrid, unde a şi murit. Prin intermediul rudelor celei de-a doua soţii ce locuiau în Peru a primit comandă să picteze opere religioase destinate bisericilor din Lumea Nouă unde Spania a dus catolicismul. Nu a avut o viaţă îndestulată deşi a primit numeroase comenzi. Pânzele destinate pentru America de Nord au fost puse în temple, cu scopul de a evangheliza băştinaşii. Cu această intenţie, Zurbaran l-a portretizat între 1640-1644 pe Iacob şi cei 12 fii ai săi, inspirate din cartea Geneza, fondatorii triburilor lui Israel, care apoi s-au împrăştiat în Lumea Nouă. Din motive necunoscute, operele de artă nu au ajuns niciodată la destinaţie.
Principele-episcop de Durham, Richard Trevor, le-a achiziţionate în 1756 şi la Durham au sosit Iacob şi fiii săi, dar nu şi Benjamin, care a fost înlocuit cu alt tablou. În ultimii ani s-a vorbit mult de "Zurbaran” din Anglia, deoarece episcopatul a vrut să vândă tablourile pentru rezolvarea unor problemele economice. În 2012, un filantrop şi om bogat din zonă pe nume Jonathan Ruffer, le-a cumpărat pentru a le dona comunităţii. Acestea au fost expuse publicului şi au devenit o atracţie turistică, până în această vară. Când tablourile se vor întoarce din călătoria în SUA, cele 13 lucrări vor face parte dintr-un complex mai larg (castel şi galerie de artă), consacrat artei clasice spaniole. Datorită gestului făcut de Jonathan Ruffer s-a putut ridica nivelul artistic al comunităţii. Castelul şi galeria formează o axă de atracţie turistică cu "Iacob şi fii săi" ca reclamă. Chris Ferguson menţionează "după această călătorie în America de Nord, eu nu cred că vor mai ieşi din nou." Cât de mult le-ar place să călătorească sau le-ar place continentul american, picturile vor călători în America, cu bilet de avion dus-întors.