Suspect de corupţie. SUA îl sancţionează pe şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban
Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei al SUA a impus marţi sancţiuni punitive unui funcţionar de rang înalt al guvernului ungar, apropiat de premierul Viktor Orban, pentru presupusă corupţie, transmite Zero Hedge.
Antal Rogan, care este şeful de cabinet al lui Orban, este acuzat că a facilitat afaceri favorabile cu oameni de afaceri afiliaţi guvernului. Criticii şi opoziţia l-au numit „maşina de propagandă a lui Orban”.
În cadrul unei conferinţe de presă de la Budapesta, ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, l-a numit pe Rogan „principalul arhitect, implementator şi beneficiar” al corupţiei sistemice din Ungaria, un sistem catalogat de diplomatul american drept un „ecosistem cleptocratic”.
„Pentru prea mult timp, funcţionari guvernamentali de rang înalt din Ungaria au folosit poziţiile de putere pentru a se îmbogăţi pe ei şi familiile lor, mutând fonduri semnificative din banul public în buzunare private”, a declarat Pressman.
Dar el a mai precizat că Rogan nu este singurul oficial maghiar implicat în corupţie.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat marţi că activitatea lui Rogan „este emblematică pentru climatul mai larg de impunitate din Ungaria, unde elemente-cheie ale statului au fost capturate de oligarhi şi actori nedemocratici”.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a ripostat, calificând sancţiunile drept „răzbunare personală” din partea ambasadorului american demisionar al lui Biden.
În ceea ce îl priveşte pe Rogan însuşi, biroul său a declarat că Ungaria îl aşteaptă pe Trump să îmbunătăţească relaţia şi să îndrepte lucrurile: „După 20 ianuarie, Statele Unite ale Americii vor avea un nou guvern şi un nou preşedinte. Vom lua măsurile legale necesare după inaugurarea lor.”
În prezent, Budapesta este blocată într-o luptă de lungă durată cu Comisia Europeană (CE) cu privire la deblocarea fondurilor UE.
În urmă cu o săptămână, CE a declarat că Ungaria şi-a pierdut capacitatea de a primi ajutor din partea Uniunii Europene în valoare de aproximativ 1 miliard de euro din cauza unor presupuse încălcări ale statului de drept. Oficialii europeni au cerut „reforme democratice” semnificative până la sfârşitul anului 2024, ceea ce nu s-a întâmplat.
Bruxelles-ul şi Washingtonul l-au acuzat pe Viktor Orban şi de apropierea de Rusia şi China, ca parte a presupusei sale renunţări la principiile democratice.