Presupusul sabotaj la cablurile electrice şi de internet din Marea Baltică. Finlanda recuperează o ancoră de pe fundul apei
Poliţia finlandeză a declarat marţi că a recuperat de pe fundul mării o ancoră pierdută, în cadrul unei anchete privind suspiciuni de sabotaj la cablurile electrice şi de internet din Marea Baltică, transmite Reuters
Luna trecută, Finlanda a confiscat petrolierul Eagle S care transporta petrol rusesc, nava fiind suspectată că a deteriorat linia electrică Estlink 2 finlandezo-estoniană şi patru cabluri de telecomunicaţii prin târârea ancorei sale pe fundul mării.
„Locul în care a fost găsită ancora se află de-a lungul rutei navei Eagle S [...] spre capătul vestic al urmei de târâre găsite pe fundul mării”, a declarat Biroul Naţional de Investigaţii din Finlanda.
Ancora a fost recuperată de pe fundul mării cu ajutorul pazei de frontieră şi al forţelor de apărare ale Finlandei, precum şi al marinei suedeze, a declarat poliţia.
„Aceasta va contribui la progresul anchetei penale şi face acum obiectul unei analize medico-legale”, a declarat inspectorul Risto Lohi din cadrul NBI.
Avocatul finlandez Herman Ljungberg, care reprezintă proprietarul navei, Caravella LLC FZ, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a declarat că presupusa avarie s-a produs în afara apelor teritoriale ale Finlandei şi că, prin urmare, ţara nu are competenţa de a interveni.
Ljungberg a declarat anterior că Finlanda a deturnat nava pe mare şi ar trebui să o elibereze, o cerere care a fost respinsă de o instanţă săptămâna trecută.
Membrii echipajului Eagle S sunt suspectaţi de sabotaj şi deteriorarea proprietăţii şi ar putea, de asemenea, să răspundă penal împreună cu proprietarul navei pentru întreruperea telecomunicaţiilor, a declarat procurorul general adjunct al Finlandei, Jukka Rappe.
Poliţia finlandeză a declarat că a dispus o interdicţie de călătorie pentru opt membri ai echipajului ca parte a anchetei.
Serviciul vamal finlandez a declarat că este de părere că Eagle S face parte dintr-o flotă fantomă de petroliere utilizate pentru a eluda sancţiunile privind petrolul rusesc şi că i-a confiscat încărcătura.
Poziţia Moscovei a fost aceea că sechestrarea navei de către Finlanda nu este de competenţa Rusiei.
Fotografiile Eagle S făcute după incident arată că navei îi lipseşte ancora de la babord.
Ţările de la Marea Baltică se află în stare de alertă maximă după o serie de întreruperi ale cablurilor de alimentare cu energie electrică, ale legăturilor de telecomunicaţii şi ale conductelor de gaz de când Rusia a invadat Ucraina în 2022. Alianţa militară NATO a declarat că îşi va spori prezenţa în regiune.
Context
Într-o operaţiune similară, Finlanda a recuperat în 2023 o ancoră despre care a afirmat că aparţinea unei nave container chineze suspectate că ar fi deteriorat o conductă de gaz şi mai multe legături de fibră optică. Cazul rămâne în curs de investigare.
Finlanda a declarat că China cooperează cu autorităţile finlandeze în această anchetă.
Operatorul finlandez de telecomunicaţii Elisa a declarat luni că cele două cabluri submarine de telecomunicaţii care au fost avariate în incidentul din 25 decembrie par să fi fost rupte de o forţă externă puternică, adăugând că acestea au fost acum reparate.
Repararea cablului electric Estlink 2, care a fost rupt împreună cu cablurile de telecomunicaţii, ar trebui să dureze şapte luni, au declarat operatorii Fingrid din Finlanda şi Elering din Estonia.