Presupusul sabotaj la cablurile electrice şi de internet din Marea Baltică. Finlanda recuperează o ancoră de pe fundul apei

Petrolierului EAGLE S îi lipseşte una dintre ancore. (X - screenshot)
Redacţia
08.01.2025

Poliţia finlandeză a declarat marţi că a recuperat de pe fundul mării o ancoră pierdută, în cadrul unei anchete privind suspiciuni de sabotaj la cablurile electrice şi de internet din Marea Baltică, transmite Reuters

Luna trecută, Finlanda a confiscat petrolierul Eagle S care transporta petrol rusesc, nava fiind suspectată că a deteriorat linia electrică Estlink 2 finlandezo-estoniană şi patru cabluri de telecomunicaţii prin târârea ancorei sale pe fundul mării.

„Locul în care a fost găsită ancora se află de-a lungul rutei navei Eagle S [...] spre capătul vestic al urmei de târâre găsite pe fundul mării”, a declarat Biroul Naţional de Investigaţii din Finlanda.

Ancora a fost recuperată de pe fundul mării cu ajutorul pazei de frontieră şi al forţelor de apărare ale Finlandei, precum şi al marinei suedeze, a declarat poliţia.

„Aceasta va contribui la progresul anchetei penale şi face acum obiectul unei analize medico-legale”, a declarat inspectorul Risto Lohi din cadrul NBI.

Avocatul finlandez Herman Ljungberg, care reprezintă proprietarul navei, Caravella LLC FZ, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, a declarat că presupusa avarie s-a produs în afara apelor teritoriale ale Finlandei şi că, prin urmare, ţara nu are competenţa de a interveni.

Ljungberg a declarat anterior că Finlanda a deturnat nava pe mare şi ar trebui să o elibereze, o cerere care a fost respinsă de o instanţă săptămâna trecută.

Membrii echipajului Eagle S sunt suspectaţi de sabotaj şi deteriorarea proprietăţii şi ar putea, de asemenea, să răspundă penal împreună cu proprietarul navei pentru întreruperea telecomunicaţiilor, a declarat procurorul general adjunct al Finlandei, Jukka Rappe.

Poliţia finlandeză a declarat că a dispus o interdicţie de călătorie pentru opt membri ai echipajului ca parte a anchetei.

Serviciul vamal finlandez a declarat că este de părere că Eagle S face parte dintr-o flotă fantomă de petroliere utilizate pentru a eluda sancţiunile privind petrolul rusesc şi că i-a confiscat încărcătura.

Poziţia Moscovei a fost aceea că sechestrarea navei de către Finlanda nu este de competenţa Rusiei.

Fotografiile Eagle S făcute după incident arată că navei îi lipseşte ancora de la babord.

Ţările de la Marea Baltică se află în stare de alertă maximă după o serie de întreruperi ale cablurilor de alimentare cu energie electrică, ale legăturilor de telecomunicaţii şi ale conductelor de gaz de când Rusia a invadat Ucraina în 2022. Alianţa militară NATO a declarat că îşi va spori prezenţa în regiune.

Context

Într-o operaţiune similară, Finlanda a recuperat în 2023 o ancoră despre care a afirmat că aparţinea unei nave container chineze suspectate că ar fi deteriorat o conductă de gaz şi mai multe legături de fibră optică. Cazul rămâne în curs de investigare.

Finlanda a declarat că China cooperează cu autorităţile finlandeze în această anchetă.

Operatorul finlandez de telecomunicaţii Elisa a declarat luni că cele două cabluri submarine de telecomunicaţii care au fost avariate în incidentul din 25 decembrie par să fi fost rupte de o forţă externă puternică, adăugând că acestea au fost acum reparate.

Repararea cablului electric Estlink 2, care a fost rupt împreună cu cablurile de telecomunicaţii, ar trebui să dureze şapte luni, au declarat operatorii Fingrid din Finlanda şi Elering din Estonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor