Comisia Europeană, îndemnată să acţioneze în legătură cu "amestecul" lui Elon Musk în alegeri
Executivul UE a fost prea lent în punerea în aplicare a unei legi majore menite să asigure buna conduită a companiilor de social media, au declarat deputaţii europeni, pe fondul creşterii îngrijorării cu privire la incursiunile agresive ale lui Elon Musk în politica europeană, potrivit The Guardian.
Presiunea asupra Comisiei Europene de a acţiona creşte în timp ce Musk, proprietarul platformei X şi cel mai bogat om din lume, se pregăteşte să găzduiască joi o conversaţie livestream pe platformă cu liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Alice Weidel.
Conversaţia cu Musk, al cărui site web susţine că are 211,4 milioane de urmăritori, este considerată un avantaj semnificativ pentru AfD, în timp ce Germania se pregăteşte pentru alegerile din 23 februarie.
Damian Boeselager, deputat european, co-fondator al partidului paneuropean Volt şi candidat pentru Bundestag la alegerile din Germania, a scris Comisiei, solicitându-i să examineze „interferenţa” lui Musk în alegerile europene.
Eurodeputatul doreşte investigarea de către Comisie pentru a se determina dacă promovarea aparentă de către X a postărilor lui Musk este legală în temeiul Legii privind serviciile digitale ale UE, care a intrat în vigoare în 2022.
Boeselager a declarat că sistemul utilizat pentru amplificarea postărilor lui Musk este „probabil ilegal în temeiul DSA”, deoarece consideră că nu îndeplineşte cerinţele de transparenţă ale legii.
El a devenit conştient de faptul că algoritmul X a fost reconfigurat pentru a promova postările lui Musk după un raport al site-ului de ştiri tehnologice Platformer din februarie anul trecut, pe care Musk a părut ulterior să îl confirme, postând un meme despre forţarea urmăritorilor să îi promoveze postările.
Eurodeputatul a declarat că a devenit mai preocupat de această problemă recent, după ce Musk a intrat în politica europeană, de exemplu printr-o postare de luna trecută, când a spus că „doar AfD poate salva Germania”.
„Nu înţeleg de ce oamenii cred că libertatea de exprimare nu este afectată de concentrarea puterii de opinie în mâinile celor puţini. Pentru mine, acest lucru are mai degrabă tendinţe iliberale, autocratice, decât tendinţe liberale, atunci când o voce este mult mai puternică decât toate celelalte”, a declarat eurodeputatul.
Miercuri, ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot, a sporit presiunile asupra Comisiei pentru a utiliza legislaţia UE într-un mod mai dur.
„Fie Comisia Europeană aplică cu cea mai mare fermitate legile care există pentru a proteja spaţiul nostru unic, fie nu o face şi, în acest caz, ar trebui să se gândească să dea capacitatea de a face acest lucru înapoi statelor membre ale Uniunii Europene, Franţei”, a declarat el.
DSA, care a intrat în vigoare în 2022, este menită să elimine companiile „prea mari pentru a se preocupa” şi impune obligaţii de eliminare a conţinutului ilegal, de combatere a dezinformării şi de protecţie a alegerilor.
Companiile care încalcă ASD pot fi amendate cu până la 6% din cifra de afaceri globală sau li se poate interzice să opereze în UE.
După o investigaţie iniţială, Comisia a acuzat X, în iulie anul trecut, că a încălcat DSA în trei domenii, inclusiv prin „înşelarea utilizatorilor” permiţând oricui să cumpere aşa-numita „verificare” blue-tick, care a deschis uşa escrocilor. Comisia, de luna trecută sub o nouă conducere privind politica în domeniul tehnologiei, nu a încheiat încă ancheta lansată în decembrie 2023.
Arba Kokalari, un deputat suedez de centru-dreapta care a fost implicat în elaborarea DSA, a declarat despre comisie că a fost „foarte lentă sau prea lentă” în investigarea platformelor social media, inclusiv X.
Referindu-se la X şi la alte companii de social media, ea a spus: „Există o răspândire a dezinformării şi atât de mult conţinut ilegal, iar aceste platforme nu respectă DSA şi normele noastre. Prin urmare, cred că Comisia ar putea face mai mult în cadrul pe care i l-am oferit în calitate de legiuitori.”
Comisia trebuie să „intensifice” aplicarea DSA şi să „acţioneze mai rapid” şi „mai proactiv” pentru a se asigura că platformele fac suficient pentru a se proteja împotriva unui „risc sistemic la adresa democraţiei”, a declarat Christel Schaldemose, vicepreşedintă social-democrată al Parlamentului European
Referindu-se la Musk, ea a întrebat: „Este corect ca o persoană să îşi poată ajusta algoritmii într-un mod care să îl facă pe el şi politica şi opiniile sale mai răspândite decât ale altora? Este în regulă? Este riscant? Este în conformitate cu DSA?”
Fostul comisar european Thierry Breton, care a intrat în conflict cu colegii săi cu privire la modul de abordare a X, a sugerat că sprijinul lui Musk pentru AfD constituie o interferenţă străină şi a descris viitoarea sa conversaţie cu Weidel ca oferind „un avantaj semnificativ şi valoros” liderului AfD.
Comisia a declarat la începutul acestei săptămâni că ancheta sa este în curs de desfăşurare, fără să indice când ar putea fi finalizată. „Vorbim despre o afacere privată şi trebuie să ne asigurăm că poziţia noastră este bine fundamentată”, a declarat un purtător de cuvânt.
Comisia, a spus acesta, va „analiza cu atenţie” conversaţia Weidel-Musk.
„Nimic din ASD nu interzice un astfel de flux live. Ceea ce dorim, cu toate acestea, este ca proprietarul platformei [...] sau furnizorul platformei să se asigure că platforma nu este utilizată în mod abuziv sau că nu oferă un tratament preferenţial anumitor tipuri de conţinut, sau o vizibilitate sporită unui singur tip de conţinut”, a spus purtătorul de cuvânt.
X nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Spania s-a alăturat miercuri guvernelor din Regatul Unit, Franţa şi Germania, care au criticat postările ostile şi adesea înşelătoare ale lui Musk cu privire la politica şi societatea europeană. Într-una dintre ultimele sale salve, Musk a repostat un cont care conţinea o captură de ecran a condamnărilor pentru viol în Catalonia.
Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, l-a acuzat pe Musk că ar conduce o „mişcare reacţionară internaţională” care „atacă în mod deschis instituţiile noastre, stârneşte ura şi solicită în mod deschis susţinerea moştenitorilor nazismului în viitoarele alegeri din Germania”.