Zelenski spune că liderul bielorus Lukaşenko şi-a cerut scuze la începutul războiului pentru că a ajutat Rusia să atace Ucraina

Preşedintele Bielorusiei, Alexander Lukaşenko (Sergei Grits / Getty Images)
Redacţia
09.01.2025

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că liderul Bielorusiei, Alexandr Lukaşenko, şi-a cerut scuze la telefon la începutul anului 2022 pentru rolul ţării sale în a permite Rusiei să invadeze Ucraina, relatează Business Insider.

Într-un interviu amplu cu podcasterul Lex Fridman, publicat duminică, Zelenski şi-a amintit primele momente ale războiului, spunând că el şi soţia sa au fost treziţi de loviturile de rachete la ora locală 4 dimineaţa.

„Copiii mei dormeau, dar soţia mea era trează. Erau lovituri. Lovituri de rachete, le-am auzit”, a declarat Zelenski, potrivit unei traduceri furnizate de Fridman.

„Şi, mai târziu, apropos, la câteva zile după, după primele zile de război, am vorbit cu Lukaşenko la telefon”, a adăugat Zelenski.

Zelenski a mai spus că Lukaşenko a sugerat în scuzele sale că Ucraina ar trebui să lovească o rafinărie de petrol din Bielorusia ca represalii.

„Loveşte rafinăria, ştii cât de mult îmi pasă de ea”, l-a citat Zelenski pe Lukaşenko.

Purtătorul de cuvânt al lui Lukaşenko a negat luni că liderul bielorus i-ar fi cerut scuze lui Zelenski.

„Preşedintele Bielorusiei nu i-a cerut scuze lui Zelenski pentru simplul motiv că nu avem pentru ce să ne cerem scuze”, a declarat Natalia Eismont, secretara de presă a lui Lukaşenko, pentru postul rusesc pro-Kremlin RBC News.

Eismont a confirmat că o convorbire telefonică între Zelenski şi Lukaşenko a avut loc la câteva zile după începerea războiului. Cu toate acestea, ea a adăugat că, în timpul convorbirii, liderul bielorus l-a admonestat pe Zelenski şi a dat vina pe politicile acestuia din urmă pentru conflict.

Eismont a declarat că fiul cel mic al lui Lukaşenko a făcut legătura între cei doi lideri pentru apel, deoarece a salvat informaţiile personale de contact ale lui Zelenski pe telefonul său mobil.

Bielorusia a menţinut legături strânse cu Rusia de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, iar Lukaşenko, liderul său din 1994, a fost mult timp un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Lukaşenko a găzduit aproximativ 30 000 de soldaţi ruşi, precum şi arme şi vehicule blindate, la începutul anului 2022. Forţele ruse s-au masat la graniţa Bielorusiei cu Ucraina şi, în cele din urmă, au invadat regiunea Kiev dinspre nord.

Bielorusia, o ţară de tranzit pentru energia rusă către ţările europene, depinde foarte mult de comerţul cu Moscova, mai ales după ce sancţiunile occidentale din 2022 au înăbuşit aproximativ 70% din exporturile Minskului către Uniunea Europeană.

Guvernul Lukaşenko a declarat că Rusia contribuie la mai mult de jumătate din comerţul Bielorusiei, în timp ce cercetătorii germani au estimat în primul an al războiului din Ucraina că ponderea Rusiei în comerţul Bielorusiei a depăşit 60%.

Serviciul de presă al lui Lukaşenko nu a răspuns la o cerere de comentarii trimisă de Business Insider în afara orelor obişnuite de lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor