Trump nu exclude utilizarea forţei pentru a prelua controlul asupra Canalului Panama şi Groenlandei

Donald Trump în timpul dezbaterii prezidenţiale cu Kamala Harris (Win McNamee/Getty Images)
Redacţia
08.01.2025

Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, nu a exclus marţi utilizarea acţiunilor militare sau economice pentru a urmări dobândirea Canalului Panama şi a Groenlandei, ca parte a unei agende expansioniste mai ample pe care a promovat-o de la câştigarea alegerilor din 5 noiembrie, potrivit Reuters.

Trump, care îşi va prelua funcţia la 20 ianuarie, a avansat, de asemenea, ideea de a transforma Canada într-un stat american. El a declarat că va solicita aliaţilor NATO să cheltuiască mult mai mult pentru apărare şi a promis să schimbe numele Golfului Mexic în Golful Americii.

Cu două săptămâni înainte de preluarea mandatului, Trump a început să schiţeze o politică externă agresivă, fără să ţină cont de consideraţiile diplomatice sau de preocupările aliaţilor SUA.

Întrebat la o conferinţă de presă în staţiunea sa din Florida dacă poate asigura lumea că nu va folosi coerciţia militară sau economică în timp ce încearcă să obţină controlul asupra Canalului Panama şi al Groenlandei, Trump a răspuns: „Nu, nu vă pot asigura cu privire la niciunul dintre cele două. Dar vă pot spune următorul lucru: avem nevoie de ele pentru securitate economică”.

Trump a criticat cheltuielile americane pentru bunurile canadiene şi sprijinul militar acordat Canadei, afirmând că Statele Unite nu obţin niciun beneficiu de pe urma acestora, şi a numit graniţa dintre cele două ţări o „linie trasată artificial”.

El a sugerat că va impune taxe vamale Danemarcei dacă aceasta va rezista ofertei sale de a cumpăra Groenlanda, despre care a spus că este vitală pentru securitatea naţională a SUA.

Danemarca a declarat că Groenlanda, o parte autonomă a regatului sau, nu este de vânzare.

„Nu cred că este o cale bună să ne luptăm unii cu alţii cu mijloace financiare atunci când suntem aliaţi şi parteneri apropiaţi”, a declarat marţi premierul danez Mette Frederiksen, ca răspuns la comentariile lui Trump.

Canada spune: "Nu vom da niciodată înapoi"

Şefa diplomaţiei canadiene, Melanie Joly, a declarat pe X: „Comentariile preşedintelui ales Trump arată o lipsă totală de înţelegere a ceea ce face din Canada o ţară puternică. Economia noastră este puternică. Oamenii noştri sunt puternici. Nu vom da niciodată înapoi în faţa ameninţărilor”.

Ministrul panamez de Externe, Javier Martinez-Acha, a respins, de asemenea, ameninţarea lui Trump de a prelua canalul navigabil global, pe care SUA l-a construit şi l-a deţinut înainte de a preda controlul naţiunii din America Centrală în 1999.

„Singurele mâini care controlează canalul sunt panameze şi aşa va continua să fie”, a declarat marţi ministrul panamez reporterilor.

Ambasadorul Daniel Fried, un diplomat american pensionat care lucrează în prezent la grupul de reflecţie Atlantic Council, a menţionat că declaraţiile lui Trump au creat o imagine a puterii naţionale ca expansiune teritorială şi l-a comparat cu un „imperialist din secolul al XIX-lea”.

Preluarea Groenlandei, a spus Fried, „ar distruge NATO, deoarece ne-ar face să fim la fel ca Vladimir Putin”, preşedintele Rusiei.

Promisiunea lui Trump de a redenumi Golful Mexic face ecou promisiunii sale anterioare de a schimba numele Denali, cel mai înalt vârf muntos din America de Nord, în Mount McKinley. Fostul preşedinte Barack Obama a schimbat numele muntelui din Alaska în semn de respect faţă de nativii americani.

Ministrul mexican al Economiei, Marcelo Ebrard, care este de aşteptat să joace un rol-cheie în problemele comerciale dintre SUA şi Mexic, a părut să respingă marţi solicitarea lui Trump de a redenumi corpul comun de apă.

„Astăzi v-aş spune că, dacă ne vom vedea peste 30 de ani, Golful Mexic se va numi în continuare Golful Mexic”, a spus el, adăugând că guvernul mexican nu va fi atras în dezbatere.

De obicei, Consiliul american pentru denumiri geografice stabileşte denumirile geografice, deşi preşedinţii au redenumit, de asemenea, elemente geografice prin intermediul unei acţiuni executive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor