Surse libaneze: Biden şi Macron ar urma să anunţe un armistiţiu între Israel şi Hezbollah

John Kirby (Getty Images)
Redacţia
26.11.2024

Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele francez Emmanuel Macron sunt aşteptaţi să anunţe un acord iminent de încetare a focului în Liban între gruparea armată Hezbollah şi Israel, au declarat luni patru surse libaneze de rang înalt, potrivit Reuters.

„Suntem aproape, dar nimic nu este gata până când nu este finalizat totul”, a declarat, la Washington, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

Preşedinţia franceză a declarat că discuţiile privind o încetare a focului au înregistrat progrese semnificative. La Ierusalim, un oficial israelian de rang înalt a declarat că, marţi, cabinetul israelian se va reuni pentru a aproba un acord de armistiţiu cu Hezbollah.

Semnele unui progres diplomatic au fost însoţite de atacuri aeriene israeliene intense asupra suburbiilor sudice ale Beirutului controlate de Hezbollah, Israelul continuând ofensiva lansată în septembrie după aproape un an de ostilităţi transfrontaliere.

Biroul premierului Benjamin Netanyahu a refuzat să comenteze informaţiile potrivit cărora Israelul şi Libanul au convenit asupra textului unui acord. Dar oficialul israelian de rang înalt a declarat că reuniunea de marţi a cabinetului a fost destinată aprobării textului.

Ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite, Danny Danon, a afirmat că Israelul îşi va menţine capacitatea de a lovi sudul Libanului în cadrul oricărui acord. Libanul a obiectat anterior faţă de formularea care ar acorda Israelului un astfel de drept.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a menţionat că diferenţele dintre cele două părţi s-au redus în mod semnificativ, dar mai sunt încă paşi pe care trebuie să îi facă pentru a ajunge la un acord.

„Adesea, chiar ultimele etape ale unui acord sunt cele mai dificile, deoarece cele mai dificile probleme sunt lăsate pentru final. Facem tot ce ne stă în putinţă”, a spus el.

Diplomaţia urmăreşte să determine gruparea Hezbollah, susţinută de Iran, şi Israelul să pună capăt luptelor care au izbucnit în octombrie 2023, în paralel cu războiul Israelului împotriva grupului islamist palestinian Hamas din Gaza. Conflictul din Liban a escaladat drastic în ultimele două luni.

La Beirut, Elias Bou Saab, vicepreşedinte al parlamentului libanez, a declarat că „nu mai există obstacole serioase” pentru a începe punerea în aplicare a unei încetări a focului cu Israelul, propusă de SUA, „cu excepţia cazului în care Netanyahu se răzgândeşte”.

El a declarat că propunerea ar presupune retragerea armatei israeliene din sudul Libanului şi desfăşurarea de trupe regulate ale armatei libaneze în regiunea de frontieră, de mult timp un bastion al Hezbollah, în termen de 60 de zile.

În ultimele 24 de ore a fost rezolvat un punct de divergenţă cu privire la cine va monitoriza respectarea încetării focului, cu un acord privind înfiinţarea unui comitet format din cinci ţări, inclusiv Franţa, şi prezidat de Statele Unite, a spus el.

Lovituri asupra Beirutului

În ciuda progreselor diplomatice, ostilităţile s-au intensificat. În weekend, Israelul a efectuat atacuri aeriene puternice, dintre care unul a ucis cel puţin 29 de persoane în centrul Beirutului, în timp ce Hezbollah a lansat duminică una dintre cele mai mari salve de rachete de până acum, trimiţând 250 de rachete către Israel.

În Beirut, atacurile aeriene israeliene au distrus şi mai multe dintre suburbiile sudice controlate de Hezbollah, trimiţând nori de resturi deasupra capitalei libaneze.

Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că atacurile israeliene au ucis luni 31 de persoane şi au rănit 62 în întreaga ţară. În ultimul an, peste 3.750 de persoane au fost ucise şi peste un milion au fost forţate să îşi părăsească locuinţele, potrivit ministerului, care nu face distincţie între civili şi combatanţi în bilanţul său.

Israelul a aplicat lovituri majore grupării Hezbollah, ucigându-l pe liderul Hassan Nasrallah şi pe alţi comandanţi de top şi provocând distrugeri masive în zonele libaneze în care gruparea deţine controlul.

Israelul afirmă că ofensiva sa militară are drept scop să permită zecilor de mii de israelieni să se întoarcă în casele pe care le-au evacuat atunci când Hezbollah a început să tragă în Israel peste graniţa libaneză, în urmă cu mai bine de un an. Campania Hezbollah a urmat atacurilor asupra Israelului conduse de Hamas la 7 octombrie 2023, care au precipitat războiul din Gaza.

Atacurile Hezbollah au ucis 45 de civili în nordul Israelului şi în Înălţimile Golan ocupate de Israel. Cel puţin 73 de soldaţi israelieni au fost ucişi în nordul Israelului, pe Înălţimile Golan şi în luptele din sudul Libanului, potrivit autorităţilor israeliene.

Neîncredere privind acordul

Administraţia Biden, care îşi încheie mandatul în ianuarie, a pus accentul pe diplomaţie pentru a pune capăt conflictului din Liban, chiar dacă toate negocierile pentru oprirea războiului paralel din Gaza sunt îngheţate.

Trimisul SUA pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, se va afla marţi în Arabia Saudită pentru a discuta despre utilizarea unei posibile încetări a focului în Liban drept catalizator pentru un acord care să pună capăt ostilităţilor din Gaza, a declarat Casa Albă.

Diplomaţia privind Libanul s-a axat pe restabilirea unei încetări a focului pe baza Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt ultimului război major dintre Hezbollah şi Israel în 2006.

Aceasta cere grupării Hezbollah să îşi retragă luptătorii la aproximativ 30 km de graniţa israeliană, în spatele râului Litani, iar armata libaneză obişnuită să intre în regiunea de frontieră.

Israelul şi Hezbollah s-au acuzat reciproc că nu l-au pus în aplicare în trecut; Israelul susţine că o nouă încetare a focului trebuie să îi permită să lovească orice luptători sau arme ale Hezbollah care rămân la sud de râu.

Un acord ar putea scoate la iveală disensiuni în guvernul de dreapta al lui Netanyahu. Ministrul securităţii naţionale de extremă dreapta, Itamar Ben-Gvir, a declarat că Israelul trebuie să continue războiul până la „victoria absolută”. Adresându-se lui Netanyahu pe X, el a spus: „Nu este prea târziu să oprim acest acord!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor