Parlamentul nou ales al Georgiei îşi deschide prima sesiune cu boicotul opoziţiei
Parlamentul georgian nou ales şi-a deschis luni sesiunea inaugurală, în condiţiile în care parlamentarii opoziţiei şi preşedintele au boicotat-o, relatează AP News.
Mii de protestatari, supravegheaţi de poliţia antirevoltă, s-au adunat în faţa parlamentului şi au acuzat partidul de guvernământ de fraudarea votului sub influenţa Rusiei.
Alegerile din 26 octombrie, care au menţinut la putere partidul Visul Georgian, au fost văzute pe scară largă ca un referendum privind efortul ţării de a adera la Uniunea Europeană.
Partidele de opoziţie au refuzat să participe la activităţile parlamentului şi doar 88 de deputaţi, toţi membri ai partidului Visul Georgian, au fost prezenţi în sală la prima sesiune a parlamentului de 150 de locuri.
Nika Melia, liderul Coaliţiei pentru schimbare, a promis că opoziţia „va face totul pentru a învinge aşa-numitul guvern, guvernul autoproclamat”.
„Aceasta este lupta dintre oamenii care luptă pentru libertate şi oamenii care încearcă să consolideze regimul profund autoritar”, a spus el.
Preşedintele Salome Zourabichvili, care a respins rezultatele oficiale şi a refuzat să recunoască legitimitatea parlamentului, nu a participat la sesiunea de deschidere.
Zourabichvili, care deţine o funcţie mai mult ceremonială, a declarat pe X că parlamentul este neconstituţional din cauza dovezilor de fraudă electorală şi a refuzului său de a deschide sesiunea, aşa cum prevede constituţia. Ea a depus o plângere la Curtea Constituţională, susţinând că două principii fundamentale garantate de constituţie - secretul votului şi universalitatea acestuia - au fost încălcate.
Într-o declaraţie televizată, Zourabichvili a declarat că „astăzi parlamentul Georgiei nu mai există” deoarece Visul georgian a „călcat în picioare constituţia”.
„Îmi pare rău pentru toţi aceşti parlamentari care au stat acolo astăzi cu expresiile îngheţate, pentru că ştiu că sunt rezultatul unor alegeri falsificate şi ştiu că vor fi închişi în această sală timp de câteva luni sau săptămâni, unde niciunul dintre ei nu are niciun drept”, a declarat ea.
Ea a salutat societatea civilă şi, în special, tinerii pentru că au ţinut piept visului georgian, declarând că „vechea eră reflectată în parlamentul de astăzi a ajuns cu adevărat la sfârşit”.
Zourabichvili a fost ales prin vot popular, însă Georgia a aprobat modificări constituţionale care elimină alegerea directă a preşedintelui şi o înlocuiesc cu votul unui colegiu electoral cu 300 de locuri, format din membri ai parlamentului, ai consiliilor municipale şi ai legislativelor din regiunile autonome. Parlamentul urmează să stabilească marţi data la care colegiul electoral va vota un nou preşedinte.
Partidul Visul Georgian l-a menţinut în funcţie pe prim-ministrul Irakli Kobakhidze, iar membrii săi au votat pentru a-i permite preşedintelui parlamentului, Shalva Papuashvili, să îşi păstreze locul. De asemenea, partidul de guvernământ controlează toate posturile parlamentare cheie.
Câteva mii de protestatari, dintre care unii fluturau steaguri georgiene şi ale UE, s-au adunat în faţa parlamentului pe o ploaie torenţială, înfruntând falangele de poliţie antirevoltă.
„Guvernul ne-a furat alegerile. Nu este vorba doar despre alegeri - este vorba despre furtul viitorului european de la poporul georgian, naţiunea georgiană şi tineretul georgian”, a declarat studentul Vakho Sebiskveradze.
Comisia Electorală Centrală a declarat că Visul Georgian a câştigat aproximativ 54% din voturi în octombrie. Liderii săi au respins afirmaţiile opoziţiei privind frauda.
Observatorii electorali europeni au declarat că scrutinul a avut loc într-o atmosferă de „dezbinare” marcată de cazuri de mită, vot dublu şi violenţă fizică.
Criticii au acuzat Georgian Dream - înfiinţat de Bidzina Ivanishvili, un miliardar din umbră care şi-a făcut averea în Rusia - că devine din ce în ce mai autoritar şi înclinat spre Moscova.
În iunie, UE a suspendat pe termen nelimitat procesul de aderare a Georgiei, după ce parlamentul a adoptat o lege care impune organizaţiilor care primesc mai mult de 20 % din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine”, similar cu o lege rusă utilizată pentru a discredita organizaţiile critice la adresa guvernului.
Badri Japaridze, liderul Coaliţiei Georgia Puternică, a promis că membrii partidelor de opoziţie aleşi în parlament vor sta departe de aceasta.
„Nu vom întra în acest parlament, îl boicotăm, nu îl recunoaştem”, a spus el.