SUA refuză să scoată ZTE de pe lista entităţilor care ameninţă securitatea naţională

(Getty Images)

Cererea companiei chineze de software ZTE de a fi scoasă de pe lista entităţilor care ameninţă securitatea naţională a SUA a fost respinsă, a declarat într-un comunicat Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC).

FCC a anunţat în iunie că a desemnat oficial giganţii hi-tech chinezi ZTE şi Huawei Technologies Co drept ameninţări după ce, în august 2018, preşedintele american Donald Trump a semnat un decret care interzicea departamentelor americane să utilizeze echipamente produse de Huawei şi ZTE din motive de securitate naţională.

„Biroul de siguranţă publică şi securitate internă al Comisiei federale de comunicaţii a respins astăzi o petiţie de reconsiderare a ordinului Biroului din 30 iunie 2020, care desemna ZTE drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale pentru integritatea reţelelor de comunicaţii sau a lanţului de aprovizionare în comunicaţii", a precizat comunicatul FCC de marţi. „După examinarea cazierului, Biroul nu a găsit nicio bază pentru reconsiderare”.

Ca urmare, fondul de servicii universale al FCC, în valoare de 8,3 miliarde USD pe an, nu poate fi utilizat pentru achiziţionarea, obţinerea, întreţinerea, îmbunătăţirea sau modificarea vreunui echipament sau serviciu produs sau furnizat de ZTE, precum şi de compania mamă, afiliaţii şi filialele sale, se adăugă în declaraţie.

În timpul administraţiei Trump, SUA a depus eforturi susţinute pentru a face cunoscut aliaţilor săi faptul că, în conformitate cu legile chineze ale securităţii, toate companiile chineze sau străine trebuie să transmită toate informaţiile şi datele pe care le deţin Ministerului chinez al Securităţii, astfel că gigantul Huawei este tutelat de facto de Partidul Comunist Chinez, care desfăşoară campanii masive de spionaj împotriva statelor şi companiilor occidentale.

La cererea SUA, numeroase ţări au interzis gigantului tehnologic participarea la licitaţii în vederea construirii reţelelor naţionale 5G, invocând temeri legate de spionaj şi alte riscuri pentru securitatea naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură