Huawei nu se resemnează să piardă. A reclamat România la Comisia Europeană pentru memorandumul cu SUA

Logo-ul companiei chineze de Huawei
Logo-ul companiei chineze de Huawei (Luis Gene/AFP/Getty Images)
Loredana Diacu
03.11.2020

Huawei, gigantul chinez din domeniul telecomunicaţiilor acuzat în mai multe ţări de spionaj, a contestat la Comisia Europeană semnarea de către România şi Polonia a unor memorandumuri cu Statele Unite prin care echipamentele firmei chineze nu pot fi utilizate pentru reţelele de telecomunicaţii 5G, relatează Politico.eu citat de Mediafax.

Huawei a trimis o scrisoare vicepreşedintelui executiv al Comisiei Europene Margrethe Vestager, responsabilă de Politicile UE în domeniul digital, pentru a contesta măsurile aplicate de România şi Polonia. Scrisoarea a fost trimisă Comisiei Europene pe 11 septembrie, dar a fost obţinută de site-ul Politico.eu la sfârşitul lunii octombrie, după o solicitare privind accesul la documente oficiale.

"În perspectiva viitoarei noastre întâlniri, vă scriu în legătură cu recentele propuneri legislative din România şi Polonia în domeniul securităţii reţelelor 5G, care au scopul excluderii Huawei din cauza originii geografice. Atât România, cât şi Polonia au semnat cu SUA un acord comun sau un memorandum de înţelegere privind securitatea 5G, care are scopul excluderii furnizorilor pe baza unor criterii tendenţioase şi ambigue care vizează unii furnizori de echipamente 5G din cauza originii geografice", scrie filiala belgiană a Huawei în sesizarea transmisă vicepreşedintelui executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Gigantul chinez al cărui nume a fost înconjurat ani de zile de numeroase controverse şi acuzaţii mai susţine că aceste propuneri legislative vor reduce competiţia, ceea ce va afecta industria europeană, economia europeană, slăbind rezistenţa digitală a Europei.

"Noi plănuim investiţii uriaşe în Europa, nu prin cumpărarea companiilor start-up europene, ci prin construirea unor unităţi de producţie, care vor avea rezultatul creării de locuri de muncă. Suntem prezenţi aici în Europa de 20 de ani şi suntem consideraţi o companie de încredere. Prin aceste măsuri şi prin altele, mulţi oameni ne consideră o companie europeană. Cu toate acestea, planurile noastre de investiţii în Europa sunt în pericol din cauza faptului că aceste propuneri legislative sunt concepute prin încălcarea reglementărilor UE. Huawei formulează obiecţii la aceste propuneri legislative care intră în contradicţie cu principiile fundamentale ale UE", susţine Huawei în scrisoarea trimisă Comisiei Europene.

În replică la nemulţumirile Huawei, Comisia Europeană a transmis, conform site-ului Politico.eu, că „Uniunea Europeană a adoptat o abordare obiectivă şi bazată pe riscuri în privinţa securităţii cibernetice a reţelelor 5G. Aceste măsuri sunt nondiscriminatorii, în sensul că nu vizează un furnizor anume ori o ţară. Statele membre au dreptul de a decide dacă exclud companii de pe pieţe din raţiuni de siguranţă naţională”, a explicat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Nemulţumirea Huawei vine în condiţiile în care mai multe guverne europene au revizuit rolul companiilor chineze în construirea reţelelor lor ca urmare a presiunilor din Statele Unite, care au desfăşurat o vastă campanie de informare a pericolelor la adresa securităţii generate de folosirea echipamentelor produse de companii chineze.

Reamintim că în ultimii ani, agenţiile de informaţii ale SUA, împreună cu organizaţia Five Eyes, care uneşte comunitatea de informaţii anglo-saxonă, din Australia, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă şi SUA, au depus eforturi vaste de conştientizare a aliaţilor lor cu privire la programele masive de spionaj electronic desfăşurate de Partidul Comunist Chinez, în care giganţi hi-tech precum Huawei şi ZTE sunt piloni centrali.

Agenţiile de informaţii sunt în special îngrijorate de componentele 5G, în care activităţile de contra-spionaj sunt mai greu de efectuat.

Deşi compania Huawei neagă acuzaţiile pe care le aduce SUA, trebuie precizat că potrivit legii securităţii impuse de regimul comunist de la Beijing, toate firmele prezente în China trebuie să permită ca securitatea chineză să aibă acces total la datele pe care le deţin.

Memorandumul României cu SUA în acest domeniu a fost semnat pe 21 august.

Recomandăm şi Ambasadorul SUA: Huawei merge în direcţia greşită - corupţie, crimă, comunism

Mai amintim că, în România, Huawei îşi face o campanie agresivă, majoritatea publicaţiilor fiind pline cu advertoriale ale acestei companii, aceasta în condiţiile în care în spaţiul public au fost trase numeroase semnale de alarmă cu privire la faptul că gigantul chinez este folosit de Partidul Comunist Chinez în scopuri de spionaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor