Donald Trump: UE este mai rea decât China, Germania, cea mai indisciplinată
alte articole
Deşi tensiunile comerciale dintre aliaţii-cheie de pe cele două maluri ale Atlanticului, SUA şi UE, s-au liniştit, aparent, faţă de momentul în care preşedintele american anunţa planurile de introducere de noi tarife la autovehiculele europene, resentimentele lui Trump împotriva blocului european nu a dispărut.
Preşedintele american a criticat din nou Uniunea Europeană, spunând că "ne distrug comerţul, iar noi îi protejăm militar".
"Uniunea Europeană este mai rea pentru noi decât China ... Ştiţi, mulţi dintre noi venim din Uniunea Europeană. Venim din Europa - bunicii noştri, străbunicii noştri.... Aşa că gândiţi: "O, nu-i frumos?" Doar că ne-au omorât - Uniunea Europeană... A fost formată pentru a ne învinge din punct de vedere economic şi totuşi îi protejăm cu NATO ", s-a plâns Trump în timpul unei cuvântări legate de probleme externe şi interne la USA’s Teen Student Action Summit.
Trump a acuzat UE de faptul că "nu şi-a plătit facturile" pentru protecţia asigurată de SUA şi s-a lăudat că "le-a făcut să plătească" 100 de miliarde de dolari, spre deosebire de predecesorii săi.
"Ne-au rupt în materie de comerţ. Au bariere comerciale care fac imposibil ca anumite grupuri, cum ar fi fermierii şi alţii, să intre. Ne distrug comerţul şi apoi îi protejăm şi ne distrug şi cu asta. Şi nu-şi plătesc facturile. În afară de asta, totul e minunat", a subliniat el, spunând că administraţia sa este pe cale "să îndrepte situaţia".
Preşedintele a ţinut să critice în special Germania, calificând-o "cel mai mare ofensator" pentru bugetul mic alocat NATO - de 2%, în timp ce cota SUA este de 4,3%.
"Germania nu doreşte să plătească. Trebuie să plătească 2%. Plătesc 1%. Şi eu zic: "Trebuie să plătiţi, Angela. Trebuie să plătiţi, Angela. Plătiţi, Angela".
Organizaţia Mondială a Comerţului a fost, de asemenea, criticată de Trump, care a spus că a fost "un lucru oribil pentru noi" şi că "a construit China".
Acuzându-i pe preşedinţii anteriori că nu au făcut nimic, Trump a insistat că Beijingul nu numai că plăteşte "miliarde şi miliarde de dolari", prin tarife mai mari la import, dar şi "doreşte mult să facă o înţelegere".
"Vom vedea dacă facem sau nu o înţelegere. Vom vedea... Vom vedea ", a concluzionat el.
Ca urmare a războiului tarifar din 2018 cu Europa, pornit de decizia administraţiei de a impune taxe mai mari asupra oţelului şi aluminiului, Trump a avertizat în luna mai că Washingtonul va aplica tarife pe anumite vehicule şi piese importate, despre care preşedintele afirma că reprezintă o ameninţare la adresa "securităţii naţionale". Cu toate acestea, planul a fost suspendat până când negocierile comerciale cu Uniunea Europeană şi Japonia vor fi reluate.
Cu toate acestea, Bruxelles-ul a dezvăluit recent un plan de contracarare a tarifelor potenţiale pentru autovehiculele UE prezentat de Statele Unite - şi anume impunerea unor taxe suplimentare de până la 35 de miliarde de euro (39,1 miliarde USD) pe mărfuri din SUA.
În acelaşi timp, Statele Unite sunt implicate într-un război comercial cu China, încercând să inverseze dezechilibrul comercial şi acuzând industria tehnologică, în special firmele Huawei şi ZTE, de spionaj pentru Partidul Comunist Chinez.
Atât Huawei cât şi guvernul chinez neagă vehement acuzaţiile, în ciuda presiunii constante a Washingtonului, care duce o campanie de informare a aliaţilor săi occidentali despre pericolul pe care îl reprezintă echipamentele 5G ale companiei Huawei pentru securitatea cibernetică.