Huawei India reduce ţinta de profit pe 2020 la jumătate, concediază jumătate din personal

Logo-ul companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd.
Logo-ul companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd. (INDRANIL MUKHERJEE / AFP / Getty Images)

India a afirmat recent că ar interzice firmelor chineze Huawei şi ZTE să furnizeze echipamente firmelor de telecomunicaţii, pe fondul ostilităţilor petrecute la graniţa dintre cele două ţări.

Conflictul a fost urmat de cereri masive de boicot a produselor chinezeşti şi incendieri ale steagurilor Partidului Comunist şi a efigiilor liderului suprem al comuniştilor chinezi - Xi Jinping, unul dintre efecte fiind reducerea semnificativă a cererii de echipamente chinezeşti în industria telecom, în special telefoane mobile produse de firma Huawei.

Pe fondul campaniei de presiune a agenţiilor de informaţii ale organizaţiei Five Eyes împotriva spionajului cibernetic sponsorizat de statul chinez - Huawei fiind unul dintr actorii principali ai acestui program - compania Huawei şi-a redus obiectivul de venituri pentru 2020 în India cu 50% şi va concedia peste jumătate din personalul său din birourile indiene.

Huawei şi-a proiectat veniturile pentru 2020 la 350 - 500 milioane USD, spre deosebire de proiecţia iniţială de 700-800 milioane USD. Obiectivul precedent de venituri fusese declarat înaintea conflictului la graniţa dintre India şi China, a raportat The Economic Times.

India, a treia economie ca mărime, s-a alăturat taberei anti-Huawei împreună cu SUA şi Marea Britanie din cauza problemelor de securitate cibernetică generate de echipamentele chineze de telecomunicaţii. De asemenea, India a interzis 59 de aplicaţii chinezeşti în urma conflictului de frontieră care a avut loc în Ladakh, unde 20 de soldaţi indieni au fost ucişi de armata chineză luna trecută.

Cei doi cei mai mari jucători din industria telecom indiană - Bharti Airtel şi Vodafone Idea - folosesc componene Huawei pentru echipamentele lor într-un procent masiv.

Însă guvernul din New Delhi a cerut firmelor indiene de telecomunicaţii să folosească echipamente „fabricate în India” mai degrabă decât echipamente chinezeşti pentru reţelele mobile 4G.

Firma chineză va înregistra, de asemenea, scăderi majore ale cifrei de afaceri, deoarece guvernul indian a modificat regulile financiare generale din 2017 pentru a impune restricţii pentru achiziţiile publice de la ofertanţii ţărilor care împart frontiera terestră cu India, invocând probleme de apărare şi securitate naţională.

Huawei India angajează aproximativ 700 de persoane direct şi sute de persoane prin intermediul unor firme terţe, potrivit raportului.

Săptămâna trecută, Huawei s-a confruntat cu neplăceri în Marea Britanie şi Franţa, deoarece ambele ţări au schimbat radical politica faţă de gigantul chinez şi au restricţionat accesul acestuia la licitaţiile 5G din motive de securitate naţională.