Huawei rămâne fără cipuri Kirin, sancţiunile americane muşcă din cota de piaţă a gigantului chinez
În luna mai, am raportat cum TSMC, unul dintre cei mai mari producători de cipuri din Asia şi o componentă critică a lanţului de aprovizionare hi-tech din China, era obligat să taie livrările de microcipuri concepute în SUA destinate smartphone-urilor Huawei. Evoluţia crea, totodată, probleme grave companiei, care încerca să ia locul companiei Samsung, cel mai mare producător de smartphone-uri din lume.
Începând cu 2018, agenţiile de informaţii membre ale organizaţiei Five Eyes au depus eforturi susţinute pentru a conştientiza ţările aliate de pericolul reprezentat de campaniile masive de spionaj economic ale Chinei, ai cărei piloni sunt firmele chineze de comunicaţii - în special Huawei şi ZTE.
Huawei, o companie controlată de Partidul Comunist Chinez, s-a afirmat pe piaţa de tehnologie şi comunicaţii cu o politică de preţuri de dumping şi a fost marcată de scandaluri privitoare la furtul de tehnologie de la companii occidentale.
După mai bine de trei luni, situaţia nu s-a schimbat prea mult: forţa completă a celor mai noi restricţii din SUA încep să muşte, iar vineri, Yu Chengdong, CEO al diviziei de consumer al Huawei, a confirmat la o conferinţă că noile telefoane Mate40, care vor fi lansate în această toamnă, vor fi ultimele smartphone-uri cu cel mai avansat procesor al companiei (Huawei a avut destul timp pentru stocarea componentelor).
Începând cu 15 septembrie, procesoarele Kirin utilizate în aceste telefoane nu vor mai fi produse.
"Începând cu 15 septembrie, procesoarele noastre Kirin nu pot fi produse. Nici procesoarele noastre AI nu pot fi produse. Este o pierdere uriaşă pentru noi. Huawei a început să exploreze sectorul de cipuri în urmă cu 10 ani, începând de la un decalaj enorm încercând să devenim lider. Am investit resurse masive pentru cercetare şi dezvoltare şi am trecut printr-un proces dificil".
Huawei aparţine clasei de companii chineze care s-au dezvoltat enorm pe baza furturilor tehnologice de la companii occidentale, iar noile restricţii impuse de Washington încep să dea roade, pe măsură ce administraţia Trump încearcă să limiteze spionajul economic al cohortelor de hackeri chinez, coordonaţi de Partid.
Potrivit revistei Caixin, chipset-urile Kirin9000 erau produse de Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) cu echipamente din S.U.A. În iulie, producătorul de cipuri a declarat că a încetat să mai ia noi comenzi de la Huawei în mai.
Yu a spus că livrările de smartphone-uri ale Huawei în acest an vor fi mai mici decât anul trecut, când au fost 240 de milioane de unităţi, reflectând deficitul de cipuri cauzat de interdicţia comercială a Statelor Unite.
Livrările globale ale Huawei în trimestrul doi au însumat 55,8 milioane de telefoane, depăşind Samsung pentru prima dată - devenind cel mai mare furnizor de telefoane mobile din lume.
Cu toate acestea, din cauza întreruperilor din lanţul său de aprovizionare, Yu a declarat că regretă că Huawei a investit doar în dezvoltarea cipurilor, nu în fabricarea acestora. „După 15 septembrie, nu vom putea nici să producem chipset-urile noastre de ultima generaţie, nici cipurile noastre cu capacităţi de procesare AI - aceasta este o pierdere uriaşă pentru noi”, a declarat el la eveniment.