SUA ar putea adopta norme privind restricţionarea sau interzicerea dronelor chinezeşti

O dronă DJI Phantom 2 (Wikipedia.org)
Redacţia
02.01.2025

Departamentul de Comerţ al SUA a declarat joi că analizează noi reglementări care ar impune restricţii asupra dronelor chineze, fie prin limitarea, fie prin interzicerea acestora în Statele Unite, invocând preocupări legate de securitatea naţională.

Departamentul a transmis că solicită comentarii publice până la 4 martie cu privire la eventualele norme de protejare a lanţului de aprovizionare pentru drone, afirmând că ameninţările din China şi Rusia "pot oferi adversarilor noştri capacitatea de a accesa şi manipula de la distanţă aceste dispozitive, expunând date sensibile din SUA".

China este principalul furnizor de drone comerciale din SUA.

În septembrie, secretarul american al Comerţului, Gina Raimondo, a declarat că Departamentul ar putea impune restricţii similare celor care ar interzice efectiv accesul vehiculelor chinezeşti în Statele Unite şi că se va pune accentul pe dronele cu echipamente, cipuri şi software chinezeşti şi ruseşti.

Ea a declarat pentru Reuters în noiembrie că speră să finalizeze normele privind vehiculele chinezeşti până la 20 ianuarie.

Administraţia preşedintelui ales Donald Trump, care va prelua mandatul la 20 ianuarie, va lua decizia de a redacta noi norme de restricţionare sau interzicere a dronelor chinezeşti.

Washingtonul a luat o serie de măsuri pentru a combate dronele chinezeşti în ultimul an.

Luna trecută, preşedintele Joe Biden a semnat legislaţia care ar putea interzice companiilor chineze DJI şi Autel Robotics să vândă noi modele de drone în SUA. O agenţie americană nespecificată trebuie să stabilească în termen de un an dacă dronele de la DJI sau Autel Robotics prezintă riscuri inacceptabile pentru securitatea naţională.

DJI, cel mai mare producător de drone din lume, care vinde mai mult de jumătate din totalul dronelor comerciale din SUA, a declarat că, dacă nicio agenţie nu finalizează studiul, aceasta va împiedica compania să lanseze noi produse în SUA.

În septembrie, Camera Reprezentanţilor a votat pentru interzicerea operării în SUA a noilor drone ale DJI.

În octombrie, DJI a dat în judecată Departamentul Apărării pentru adăugarea sa pe o listă de companii care ar lucra cu armata chineză, afirmând că desemnarea este greşită şi a cauzat companiei prejudicii financiare.

În octombrie, DJI a declarat pentru Reuters că Serviciul vamal şi de protecţie a frontierelor a oprit importul unor drone DJI în Statele Unite, invocând Legea de prevenire a muncii forţate a uigurilor. Nu este implicată munca forţată în niciun stadiu al producţiei, a declarat DJI.

Parlamentarii americani şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea că dronele DJI prezintă riscuri de transmitere a datelor, supraveghere şi securitate naţională, lucru negat de companie. În 2019, Congresul a interzis Pentagonului să cumpere sau să utilizeze drone şi componente fabricate în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor