Musk câştigă tot mai multă influenţă. Apar întrebări legate de soarta anchetelor americane asupra imperiului său
Luna trecută, în ultimele zile ale administraţiei Biden, Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare (SEC) a stabilit un termen strâns de câteva zile pentru a-i cere lui Elon Musk să plătească o despăgubire sau să facă faţă unor acuzaţii civile legate de presupuse încălcări ale valorilor mobiliare în timpul preluării Twitter în valoare de 44 de miliarde USD în 2022, potrivit Reuters.
Musk însuşi a dat vestea într-o postare pe social-media: "Oh, Gary, cum ai putut să-mi faci asta?", a scris el, referindu-se la preşedintele SEC, Gary Gensler.
El a adăugat un emoji cu o faţă zâmbitoare, dar a ataşat o scrisoare juridică care condamnă ultimatumul "motivat în mod necorespunzător”: "Cerem să ştim cine a dirijat aceste acţiuni - fie că aţi fost dumneavoastră sau Casa Albă".
SEC nu este singura agenţie de investigaţii pe care Musk a sfidat-o şi a acuzat-o de hărţuire politică. Miliardarul s-a revoltat mult timp împotriva supravegherii guvernamentale, prezentându-se ca o victimă a zeloţilor birocratici care înăbuşă inovaţiile companiilor sale, despre care susţine că ar putea salva vieţi.
Casa Albă va fi în curând ocupată de Donald Trump - pentru a cărui alegere Musk a cheltuit mai mult de un sfert de miliard de dolari - şi nu de Joe Biden, care l-a numit pe Gensler. Trump a numit deja un nou preşedinte al SEC pentru a-l înlocui pe Gensler, care intenţionează să demisioneze când Trump va fi învestit.
Potenţialul lui Musk de a avea o influenţă extraordinară asupra noii administraţii Trump ridică întrebări cu privire la soarta investigaţiilor federale şi a acţiunilor de reglementare care afectează imperiul său de afaceri, dintre care cel puţin 20 sunt în curs de desfăşurare, potrivit a trei surse familiarizate cu operaţiunile SpaceX şi Tesla şi cu interacţiunea companiilor cu guvernul SUA, precum şi a cinci oficiali actuali şi foşti oficiali care au cunoştinţe directe despre anchetele individuale privind companiile lui Musk.
Anchetele includ examinări ale presupuselor încălcări ale valorilor mobiliare, întrebări cu privire la siguranţa sistemelor Autopilot şi Full Self-Driving (FSD) ale Tesla, potenţiale încălcări ale bunăstării animalelor în experimentele cu cipuri cerebrale ale Neuralink, şi presupuse probleme de poluare, discriminare la angajare şi acordare de licenţe la SpaceX.
Musk, Tesla, SpaceX şi Neuralink nu au răspuns la solicitările de comentarii. Înainte de alegeri, Musk a postat: "Nu i-am cerut niciodată [lui Trump] nicio favoare şi nici el nu mi-a oferit vreuna".
Un purtător de cuvânt al echipei de tranziţie a lui Trump l-a numit pe Musk un antreprenor "genial" şi a declarat că administraţia Trump va asigura legea şi ordinea, "tratând toţi americanii în mod egal".
Cazurile legate de Musk ar putea lâncezi sau ar putea fi abandonate de şefii de agenţii şi departamente numiţi de Trump, au declarat actualii şi foştii oficiali americani.
Printre persoanele alese de Trump pentru conducerea Departamentului de Justiţie se numără, de exemplu, avocaţi care l-au apărat în procese penale şi de punere sub acuzare şi un candidat pentru funcţia de şef al FBI pe care Musk l-a susţinut în mod vocal şi care a promis în mod repetat să urmărească duşmanii lui Trump, au declarat un actual şi trei foşti oficiali din cadrul Departamentului de Justiţie.
Oficialii de nivel inferior din cadrul Departamentului de Justiţie ar putea, de asemenea, să-şi exercite puterea discreţionară de urmărire penală pentru a evita urmărirea agresivă a companiilor lui Musk, având în vedere relaţia acestuia cu Trump, a declarat Barbara McQuade, fost procuror federal în Detroit în timpul administraţiei Obama, care a lucrat, de asemenea, ca procuror federal în timpul administraţiilor George W. Bush şi Clinton.
Unii experţi juridici au minimalizat riscul de interferenţă politică din partea lui Musk, observând că lipsa de progres a unei anchete ar putea semnala insuficienţa probelor.
De asemenea, este posibil ca procurorii care cred că au cazuri solide să meargă mai departe indiferent de rolul lui Musk, au declarat experţii juridici.
De la alegeri, Musk s-a autointitulat "primul amic" al lui Trump, a frecventat clubul Mar-a-Lago din Florida al lui Trump, a petrecut Ziua Recunoştinţei cu familia preşedintelui ales şi s-a exprimat public cu privire la numirile din cabinetul său.
Trump l-a numit pe Musk codirector al unui nou "Departament al eficienţei guvernamentale", o entitate privată care oferă consultanţă cu privire la reducerea bugetelor şi a reglementărilor. Rămâne neclar ce autoritate va avea acest rol.
Musk şi-a lăudat influenţa nou dobândită şi a dat exemple specifice ale modului în care ar putea să o folosească. Înainte de alegeri, Musk a declarat că va încerca să îşi folosească funcţia de ţar al eficienţei pentru a promova reglementări naţionale privind vehiculele fără şofer, care aproape sigur ar avantaja Tesla şi ar elimina reguli "iraţionale", cum ar fi cea care a dus la o amendă pentru poluare împotriva SpaceX.
Oficialii NHTSA au analizat în mod repetat Tesla timp de aproape un deceniu, uneori înfuriindu-l pe Musk. În timpul unei convorbiri telefonice din 2016, acesta a strigat înjurături la adresa autorităţilor de reglementare care lansau prima dintre mai multe investigaţii privind sistemul de asistenţă la condus Autopilot al Tesla după un accident mortal, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune. În prezent, există cinci anchete în curs şi deschise ale NHTSA care vizează tehnologia de asistenţă a şoferului şi alte operaţiuni din vehiculele Tesla.
Tesla a dat vina pe şoferii vehiculelor în apărarea sa împotriva proceselor şi investigaţiilor privind accidentele în care au fost implicate FSD şi Autopilot, spunând că a avertizat şoferii să fie atenţi.
Ancheta Departamentului Justiţiei pentru a stabili dacă Tesla şi Musk au exagerat capacităţile de autoconducere ale vehiculelor sale este una dintre cele în care anchetatorii s-au confruntat cu provocări. Procurorii s-au străduit să demonstreze că Musk şi Tesla au trecut de la stadiul de vânzări legale la cel de a face cu bună ştiinţă afirmaţii false care au indus în eroare investitorii şi au prejudiciat consumatorii. Ancheta a fost blocată înainte de alegeri, în parte din cauza obstacolelor juridice, a declarat o persoană familiarizată cu ancheta.
O altă anchetă, desfăşurată de biroul procurorului general al SUA din Manhattan, se referă la autonomia vehiculelor Tesla şi a urmat unei investigaţii Reuters care a arătat că producătorul auto a manipulat afişajele din bord pentru a oferi şoferilor previziuni "optimiste" cu privire la numărul de kilometri pe care îi pot parcurge cu ajutorul bateriei. Nu a fost clar cât de departe a progresat ancheta.
"Din cunoştinţele noastre, nicio agenţie guvernamentală nu a concluzionat, în cadrul unei investigaţii în curs, că ar fi avut loc vreo infracţiune", a declarat Tesla în documentele trimestriale depuse la SEC.
Unii consilieri ai lui Trump în domeniul politicii auto au recomandat eliminarea cerinţei ca producătorii auto să raporteze date privind accidentele în care sunt implicate sisteme de conducere automată, o măsură care ar putea paraliza capacitatea NHTSA de a investiga şi reglementa siguranţa tehnologiei emergente.
Rachete şi NASA
SpaceX se confruntă deja cu un control de reglementare redus, deoarece guvernul SUA a externalizat o mare parte din misiunile sale spaţiale către firmă de rachete şi sateliţi a lui Musk, potrivit a doi foşti oficiali SpaceX şi unui oficial guvernamental actual familiarizat cu interacţiunile companiei cu NASA, EPA şi Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA).
În timpul unui summit din septembrie, Musk a calificat drept "nebună" o anchetă a EPA care a avut ca rezultat acceptarea de către SpaceX a unei amenzi propuse de 148.378 de dolari pentru deversarea de poluanţi, despre care Musk a spus că erau de fapt "apă potabilă".
În septembrie, FAA a propus separat amendarea SpaceX cu 633.000 de dolari pentru că nu ar fi respectat cerinţele licenţei şi nu ar fi obţinut aprobarea pentru modificări în timpul a două lansări în 2023.
Musk a cerut demisia şefului FAA, Mike Whitaker, în septembrie, la scurt timp după ce FAA a amendat SpaceX şi a amânat una dintre lansările sale. Whitaker a declarat luna trecută că va demisiona înainte de mandatul lui Trump.
Wall Street Journal a relatat în octombrie că Musk a fost în contact regulat cu preşedintele rus Vladimir Putin. Trei surse familiarizate cu interacţiunile guvernamentale ale SpaceX au declarat că orice control asupra contactelor lui Musk cu un adversar al SUA ar fi puţin probabil sub Trump, care l-a ales pe miliardarul din domeniul tehnologiei Jared Isaacman pentru a conduce NASA. Isaacman a finanţat şi a participat la două misiuni spaţiale private în care a fost implicată SpaceX.
NASA a refuzat să comenteze, iar Isaacman şi un reprezentant media pentru compania lui Isaacman nu au răspuns la o cerere de comentarii.
Musk nu a răspuns la solicitările de comentarii cu privire la contactele sale raportate cu Putin. Într-un caz, el a răspuns cu două emoticonuri râzând şi plângând la o postare pe X care sugera că criticii lui Musk încercau să îl prezinte drept agent rus.