Pescarii filipinezi au capturat o dronă de spionaj chineză în largul coastelor Filipinelor
Pescarii filipinezi au capturat, joi, o dronă chineză de spionaj subacvatic în largul coastelor Filipinelor, la aproximativ 10 km de coasta unei mici insule din provincia Masbate, conform unui comunicat de presă al Poliţiei Naţionale din Filipine.
Poliţiştii au publicat fotografii ale unui dispozitiv galben, în formă de torpilă, cu aripioare.
Aparatul, au spus poliţiştii, era marcat "HY-119", adăugând că au folosit această etichetă pentru a stabili că a fost folosit pentru comunicare şi navigaţie.
Locul ridicării a fost în apele interne ale Filipinelor, relativ departe de largul mării.
Dispozitivul a fost predat Marinei filipineze pentru inspecţie, se arată în comunicat.
Surse din Marina filipineză au declarat presei locale că dispozitivul pare a fi un aparat pentru transmiterea, înregistrarea şi monitorizarea datelor, potrivit Business Insider.
"Recuperarea sistemului HY-119 are implicaţii semnificative, deoarece oferă informaţii despre tehnologia subacvatică avansată şi capacităţile navale", a declarat poliţia în comunicat.
Directorul regional al poliţiei, André Dizon, a declarat pentru agenţia de presă AFP că drona are o "antenă şi un ochi care poate fi folosit pentru vizualizare".
"Pe baza cercetărilor noastre, aceasta poate fi utilizată pentru monitorizare şi recunoaştere".
China a dezvoltat un program sofisticat de drone subacvatice, pe care îl utilizează pentru a cartografia teritoriul submarin şi care poate fi folosit pentru a supraveghea navele şi, eventual, pentru a le ataca.
Descoperirea dronei vine în contextul în care China încearcă să îşi extindă influenţa în Marea Chinei de Sud, la vest de Filipine.
China a intrat în conflict cu alte ţări din apropierea mării, inclusiv Filipine, din cauza afirmaţiilor controversate ale Beijingului potrivit cărora are dreptul exclusiv la mii de kilometri pătraţi din mare.
China şi-a intensificat prezenţa navală în regiune, iar navele sale au fost acuzate de hărţuirea navelor filipineze. O confruntare recentă, la 4 decembrie, a văzut o navă a Gărzii de Coastă chineze care a tras cu un tun cu apă şi a "lovit" o navă guvernamentală filipineză.
Marea Chinei de Sud este locul unor rute maritime importante şi se crede că ar conţine rezerve de gaze naturale şi petrol, precum şi minerale.
Ca răspuns, SUA şi aliaţii săi regionali şi-au sporit patrulele în Marea Chinei de Sud şi au avertizat regimul comunist de la Beijing împotriva escaladării agresiunii sale, afirmând că vor ajuta la apărarea Filipinelor dacă ţara va fi atacată.