Rusia transferă echipamentul militar din Siria în Libia după căderea lui Assad, susţin serviciile de informaţii ale Kievului
Nave ruseşti se pregătesc să transporte echipamente militare de la o bază navală din Siria în Libia după căderea lui Bashar Assad la sfârşitul anului trecut, potrivit serviciilor de informaţii ucrainene.
Serviciul de informaţii al apărării din Ucraina a scris vineri pe Telegram că două nave de marfă, Sparta şi Sparta II, se îndreaptă spre portul sirian Tartus, prima urmând să sosească pe 5 ianuarie, potrivit Business Insider.
Potrivit serviciului, navele vor fi folosite pentru a transporta echipamente militare şi arme în Libia.
De asemenea, serviciul a mai spus că alte trei nave - Alexander Otrakovsky, o navă mare de debarcare din clasa Ivan Gren, şi petrolierul Ivan Skobelev - sunt programate să ajungă la Tartus în zilele următoare.
Ucraina nu a spus cum a obţinut informaţia, pe care publicaţia citată nu a putut să o verifice independent.
Fluctuaţia de mişcări are loc la aproximativ o lună după căderea lui Bashar Assad, conducătorul de lungă durată al Siriei, care era considerat un aliat apropiat al Rusiei.
Înlăturarea lui Assad, în urma unei campanii rapide de două săptămâni a grupurilor rebele, a fost văzută ca un semn de slăbire a controlului Rusiei asupra regiunii.
Luna trecută, Ucraina a declarat că Rusia trimite nave pentru a evacua arme şi echipamente militare din Tartus.
Închirierea de către Rusia a bazei navale siriene, precum şi baza sa aeriană de la Hmeimim, le-a conferit ruşilor capacităţi extinse de a desfăşura activităţi militare în Africa şi Marea Mediterană.
Controlul său asupra acestor baze este acum neclar, deşi într-un interviu recent liderul de facto al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a declarat: "Nu vrem ca Rusia să iasă din Siria într-un mod care să submineze relaţia sa cu ţara noastră".
În postarea sa de pe Telegram, Ucraina a declarat că trupele Africa Corps - mercenari ruşi aflaţi anterior sub controlul Grupului Wagner, acum dispărut - au fost, de asemenea, adunate la Tartus.
Postarea a adăugat că un comandant al brigăzii navale ruse, Davityan Yuriy Albertovich, s-ar fi aflat la bordul uneia dintre nave.
Libia, unde se pare că se îndreaptă echipamentul rusesc, este un centru important pentru activităţile Rusiei în Africa, potrivit unui raport al Consiliului Atlantic din iulie 2024.
"Poziţionată strategic la răscrucea dintre Africa şi Europa, ea oferă Rusiei o poartă către operaţiunile sale din Sudan, Ciad, Niger şi alte ţări din Sahel şi Africa Centrală, proiectând în cele din urmă putere şi influenţă în aceste regiuni", se arată în raport.
Între timp, Ucraina a declarat că se pregăteşte să îşi sporească implicarea în Siria, care se află sub controlul efectiv al grupului rebel Hayat Tahrir al-Sham.
Luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că intenţionează să restabilească relaţiile diplomatice cu această ţară "după ani de interferenţe ruseşti", adăugând că "sper cu adevărat că Siria post-Assad va respecta dreptul internaţional".
El a mai spus că se pregăteşte să aprovizioneze Siria cu cereale, potrivit RBC-Ucraina.