SUA acordă companiei Huawei o prelungire de 90 de zile a dreptului de a cumpăra produse americane pentru a menţine echipamentele existente
alte articole
Secretarul pentru comerţ al SUA, Wilbur Ross, a declarat luni că administraţia americană va extinde o permisiune acordată Huawei Technologies - care dă voie firmei chineze să cumpere produse de la companii americane, astfel încât să poată deservi clienţii existenţi, chiar dacă aproape 50 din subsidiarele gigantului chinez au fost adăugate la o listă neagră de entităţi care vor fi sancţionate de SUA.
Departamentul a declarat într-un comunicat că extinderea de 90 de zile "oferă consumatorilor din toată America timpul necesar pentru tranziţia de la echipamentele Huawei, având în vedere ameninţarea persistentă asupra securităţii naţionale şi a politicii externe".
"În timp ce continuăm să îndemnăm consumatorii să renunţe la produsele Huawei, recunoaştem că este necesar mai mult timp pentru a preveni orice perturbare" a funcţionării companiilor, a spus Ross într-o declaraţie, conform Reuters.
El a mai precizat că SUA a adăugat 46 de subsidiare şi afiliaţi ai Huawei la aşa-numita „Listă de entităţi” - o listă de companii cu care companiile din SUA nu vor avea voie să facă afaceri - ridicând numărul total la peste 100 de entităţi Huawei care sunt acoperite de restricţii. Lista include filialele Huawei din Argentina, Australia, Belarus, China, Costa Rica, Franţa, India, Italia, Mexic şi numeroase alte ţări.
La scurt timp după plasarea pe lista neagră a companiei în mai, Departamentul de Comerţ a permis iniţial Huawei să achiziţioneze unele bunuri fabricate în America într-o acţiune menită să reducă la minimum perturbările pentru clienţii săi.
Extensia, până la 18 noiembrie, reînnoieşte un acord care a permis companiei chineze să menţină reţelele de telecomunicaţii existente şi să ofere actualizări software pentru telefoanele Huawei, care operează cu ajutorul unui sistem construit de Google şi folosesc unele drivere programate în SUA.
Departamentul de comerţ a declarat luni că acum solicită exportatorilor, reexportatorilor sau celui care tranzacţionează bunuri să obţină o declaraţie de certificare de la orice entitate Huawei înainte de a utiliza licenţa generală temporară.
Întrebat ce se va întâmpla în noiembrie cu companiile americane, Ross a spus: „Toată lumea a primit destul de multe avertizări, au fost multe discuţii cu preşedintele.”
Când Departamentul Comerţ a blocat Huawei de la achiziţionarea de bunuri americane, la începutul acestui an, măsura a fost considerată o escaladare majoră în războiul comercial şi informaţional sino-american.
Guvernul Statelor Unite a listat Huawei motivând că firma este implicată în activităţi contrare securităţii naţionale sau intereselor politicii externe americane. Ca exemplu ordinul de listare a menţionat un dosar penal federal aflat în curs de anchetare care acuză Huawei de încălcarea sancţiunilor americane împotriva Iranului. Huawei a pledat nevinovat în acest caz.
SUA susţin că smartphone-urile şi echipamentele de reţea ale Huawei ar putea fi folosite de China pentru a spiona americanii şi companiile lor, afirmaţii pe care compania le-a refuzat în mod repetat în ciuda a nenumărate incidente de acest gen.
Companiei Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, îi este încă interzis să cumpere piese şi componente americane pentru fabricarea de noi produse fără licenţe speciale suplimentare.
Măsura impusă de Trump a generat tensiuni în rândul producătorilor americani hi-tech. Din bugetul de 70 de miliarde USD pe care Huawei l-a cheltuit cumpărând componente în 2018, aproximativ 11 miliarde USD au mers către achiziţionarea de bunuri de la companii americane, inclusiv Qualcomm, Intel şi Micron Technology.