Donald Trump nu vrea să facă comerţ cu Huawei, în pofida amânării sancţiunilor

O recepţionistă a firmei de telecomunicatii Huawei Technologies din Wuhan (STR/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
19.08.2019

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat duminică faptul că nu doreşte ca Statele Unite să facă afaceri cu gigantul chinez Huawei, în ciuda faptului că administraţia sa se gândeşte să prelungească perioada de graţie acordată companiei.

Reuters şi alte publicaţii au transmis vineri că Departamentul de Comerţ al SUA va extinde o permisiune acordată companiei Huawei Technologies Co Ltd, care permite firmei să cumpere consumabile de la companiile americane, astfel încât să poată deservi clienţii existenţi.

„Licenţa generală temporară” va fi extinsă pentru Huawei cu 90 de zile, a informat Reuters, citând două surse familiare cu situaţia.

Duminică, Trump a declarat reporterilor că nu doreşte să facă afaceri cu Huawei din motive de securitate naţională.

"În acest moment, se pare că nu vom face afaceri", a spus Trump. "Nu vreau să fac afaceri deloc pentru că este o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi cred că mass-media a transmis informaţii despre acest subiect puţin altfel, deformat".

Preşedintele american a spus că există părţi mici ale business-ului Huawei care ar putea fi scutite de o interdicţie mai largă, dar că va fi „foarte complicat”. Nu a spus dacă administraţia sa va extinde „licenţa generală temporară” care a fost obţinută de chinezi după un schimb extrem de dur de declaraţii şi un război declarat firmei Huawei de agenţiile anglo saxone de informaţii. Comunitatea de informaţii din SUA consideră că Huawei asigură spionajul economic în favoarea firmelor chineze.

În ultimele şase luni agenţiile de informaţii americane au început o campanie de informare a aliaţilor SUA, în special a celor din UE, asupra pericolelor pe care le pune infrastructura 5G construită de Huawei, pe care Europa se pregăteşte să implementeze noua generaţie de reţea wireless.

Europa, şi în special Germania, au manifestat o oarecare neîncredere în ceea ce priveşte învinuirile aduse de americani.

Reţeaua 5G este în general sensibilă la atacuri din partea unor state ostile deoarece pe ea se preconizează că vor fi transmise date care au de a face cu multe sectoare cheie ale tehnologiilor viitorului, de exemplu maşinile fără şofer, precum şi o mare cantitate de date private. Dacă un asemenea flux va ajunge în mâinile unor puteri străine, consecinţele economice ar putea fi catastrofale.

China este cunoscută pentru spionajul cibernetic pe scară largă pe care îl efectuează împotriva companiilor occidentale. În 2010 agenţiile americane de informaţii au observat că 18% din traficul global pe internet a fost rerutat timp de 15 minute prin China. Incidentul a generat o anchetă a unei comisii senatoriale americane şi este considerat un test efectuat de China pentru un eventual război informaţional total.

Incidentul nu este singular. În iunie 2019, traficul generat de telefoane mobile din Elveţia, Olanda şi Franţa a fost rerutat prin China la servere ale companiei China Telecom timp de două ore, stârnind îngrijorări legate de penetrarea infrastructurii 4G de către routerele chineze.

In 2018 traficul din SUA a fost şi el rutat misterios prin China pentru doi ani şi jumatate, dintr-un "accident" de configurare a protocolului BGP care asigură funcţionarea ruterelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor