SUA: Huawei încearcă să vândă telefoane deghizate sub o altă marcă

Huawei
Huawei (Epoch Times România)

Compania chineză Huawei Technologies, cel de-al doilea producător de smartphone-uri din lume, a plănuit pe ascuns să vândă smartphone-uri în SUA sub marca unor dispozitive care nu ar fi produse de Huawei, au declarat oficiali americani, potrivit publicaţiei Washington Free Beacon.

Agenţiile de informaţii americane au aflat despre aceste planuri luna trecută şi i-au alertat pe factorii politici de top.

Potrivit oficialilor, compania din Shenzhen a plănuit să livreze un număr mare de smartphone-uri în Mexic, unde urma să li se schimbe marca, iar de acolo să fie livrate în SUA.

Dacă dispozitivele nu ar avea marca Huawei, nu ar exista niciun fel de interdicţii să fie vândute în SUA.

Totuşi, telefoanele ar putea fi identificate ca dispozitive Huawei prin examinarea componentelor lor electronice, care ar putea fi urmărite până la gigantul chinez în telecomunicaţii.

Filiala americană a companiei chineze nu a răspuns cererilor de comentarii trimise prin e-mail.

Planul de a deghiza smarthphone-urile Huawei pare să fie cel mai recent efort al companiei de a pătrunde pe piaţa din SUA.

În 2008, Huawei a fost forţată să renunţe la oferta de a cumpăra compania americană de telecomunicaţii 3Com din cauza temerilor legate de securitatea naţională. Doi ani mai târziu, Huawei a fost presată să renunţe la demersul său de a cumpăra compania americană specializată în tehnologie pentru servere 3Leaf.

În luna mai, Trump a aplicat sancţiuni asupra Huawei cu scopul de a preveni utilizarea produselor companiei în SUA şi pentru a bloca companii hi-tech americane să vândă cipuri firmei chineze.

Folosind un ordin prezidenţial, Trump a interzis companiilor de telecomunicaţii americane să cumpere echipamente furnizate de adversari străini.

Pe lângă acest ordin, Huawei a fost adăugat pe o aşa-numită „listă a entităţilor” a Departamentului american al Comerţului care blochează toate exporturile către Huawei, cu excepţia cazului în care se acordă o licenţă de export.

Săptămâna trecută, Pentagonul, Administraţia Serviciilor Generale şi Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu au anunţat planurile de a interzice cumpărarea produselor Huawei şi ZTE, un alt gigant chinez în telecomunicaţii.

Între timp, Departamentul Securităţii Interne (DHS) a precizat luni că două smartphone-uri Huawei conţin vulnerabilităţi care ar putea fi folosite în atacuri cibernetice.

Agenţia pentru Securitate Cibernetică şi Securitatea Infrastructurii din cadrul DHS a susţinut că smartphone-ul Huawei Emily conţine o breşă în securitate ce ar putea permite „unui atacator să păcălească un utilizator să acceseze un anumit URL pentru a exploata această vulnerabilitate”.

Cel de-al doilea telefon Huawei, Honor, include o „vulnerabilitate ce permite scurgerea de informaţii”.

Un alt program Huawei folosit pe laptop-uri, numit PC Manager, a fost de asemenea inclus pe lista DHS pentru că au vulnerabilităţi de securitate.

PC Manager, folosit pentru a verifica dacă programele sunt actualizate la zi, poate permite hackerilor să obţină informaţii stocate în laptop-uri.

John Bolton, consilier al Casei Albe pentru securitate naţională, a afirmat în luna iunie că vizarea companiei Huawei de către administraţia Trump reprezintă o recunoaştere a ameninţării pe care gigantul chinez îl reprezintă la adresa securităţii telecomunicaţiilor din întreaga lume.

„Huawei este un actor-stat. Trebuie să nu mai privim unele dintre aceste firme chineze ca şi cum ar fi înscrise la bursa din New York”, a susţinut Bolton, adăugând că firme precum Huawei se deghizează ca entităţi private deşi majoritatea sunt controlate de armata chineză sau alţi agenţi de stat din Beijing.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate. SUA a făcut presiuni asupra aliaţilor săi să interzică accesul Huawei în reţelele lor 5G.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe