UE va penaliza SUA cu tarife de 35 miliarde de euro dacă americanii vor aplica tarife la importurile auto

Cecilia Malmström (Epoch Times România)
Andrei Popescu
24.07.2019

De la alegerea preşedintelui Donald Trump în 2016, guvernul american a încercat să anuleze presupusele inechităţi existente în comerţul cu parteneri precum China, Japonia şi Uniunea Europeană.

Totodată, UE şi-a dezvăluit contra-planul la potenţialele tarife aplicate de SUA asupra importurilor auto europene: şi anume, impunerea de tarife suplimentare la unele importuri de produse americane în valoare de aproximativ 35 miliarde de euro (39,1 miliarde de dolari).

Comisarul UE pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a declarat marţi în cadrul unei comisii din Parlamentul European că blocul nu va accepta niciun fel de cote comerciale sau restricţii voluntare asupra exporturilor, adăugând că, “în cazul în care vor exista tarife, şi noi vom avea o listă pentru echilibrarea situaţiei”.

Malmstrom a indicat că, practic, au fost deja pregătite variante pentru tarife în valoare de 35 miliarde de euro. Însă ea a menţionat că speră că acestea nu vor fi necesare.

Remarcile lui Malmstrom au loc după declaraţia lui Trump din luna mai, când a afirmat că Washingtonul va impune tarife asupra anumitor vehicule şi piese de schimb importate, care, potrivit liderului american, reprezintă o ameninţare pentru “securitatea naţională”.

Totuşi, acest plan a fost amânat ca urmare a relansării discuţiilor comerciale cu Uniunea Europeană şi Japonia.

Malmstrom a afirmat că amânarea este binevenită, însă a susţinut că ideea că importurile de automobile europene ar putea fi considerate o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite este “absurdă”, potrivit Reuters.

Ea a explicat că, deşi continuă discuţiile pentru a demonstra faptul că produsele respectă standardele UE şi ale SUA, americanii cer ca produsele agricole să fie incluse într-un potenţial acord comercial, un aspect pe care blocul nu îl va accepta.

Se anticipează că Organizaţia Mondială a Comerţului va lua o decizie în luna septembrie cu privire la amploarea sancţiunilor pe care SUA le poate aplica ca răspuns la subvenţiile europene acordate companiei aerospaţiale europene Airbus.

În cadrul unei dispute trans-atlantice în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) care durează de 14 ani, SUA şi UE se acuză reciproc că şi-au subvenţionat ilegal companiile în domeniul aviaţiei, Boeing şi, respectiv, Airbus.

Potenţialele tarife fac parte din tendinţa administraţiei Trump de a adopta măsuri protecţioniste ca răspuns la ceea ce preşedintele american consideră a fi dezechilibre comercial neloiale.

De asemenea, SUA este implicată într-un război comercial şi cu China, pe care o acuză că îşi foloseşte industria tehnologică, în special firme precum compania hi-tech în telecomunicaţii Huawei, pentru a spiona în numele Partidului Comunist Chinez.

SUA şi China şi-au aplicat reciproc tarife în valoare totală de câteva sute de miliarde de dolari pentru importuri de numeroase produse. În plus, în centrul disputei, se află compania de telecomunicaţii chineză Huawei, deoarece SUA a încercat să facă presiuni asupra aliaţilor să nu utilizeze tehnologie Huawei în construirea reţelelor lor 5G, invocând temeri privind securitatea naţională şi insistând că echipamentele companiei ar putea fi compromise de guvernul chinez pentru a facilita spionajul sau pentru a colecta informaţii – lucru negat de Beijing.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate. SUA a făcut presiuni asupra aliaţilor săi să interzică accesul Huawei în reţelele 5G.

De asemenea, în luna mai, Departamentul Comerţului al SUA a plasat Huawei pe o aşa-numită “listă a entităţilor” care include organizaţii ce reprezintă riscuri pentru securitate. Însă la summitul G20 din Osaka de la sfârşitul lunii trecute, preşedintele american Donald Trump a anunţat restricţiile dure impuse împotriva companiei chinez în telecomunicaţii Huawei vor fi relaxate, ca parte a celui de-al doilea armistiţiu între cele două superputeri în ultimele două luni. În plus, Trump a fost de acord să reînceapă tratativele comerciale cu omologul său chinez Xi Jinping, amânând aplicarea de noi tarife la exporturile chineze şi semnalând o pauză a ostilităţilor comerciale dintre cele mai mari economii ale lumii, deşi a adăugat că tarifele existente aplicate împotriva importurilor chineze vor rămâne în vigoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor