Doi din trei belgieni sunt stresaţi la locul de muncă
alte articole
Doi din trei belgieni (64%) se declară stresaţi la locul de muncă, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Securex, companie specializată în resurse umane. De asemenea, studiul relevă că problemele legate de excesul de stres constituie cauza a 37% din absenţele pe motiv de boală ale angajaţilor belgieni, informează La Libre Belgique.
Cei 64% de belgieni stresaţi la locul de muncă înseamnă o cifră în creştere cu 18% comparativ cu 2010. Cu toate acestea, noile cifre nu o miră pe Heidi Verlinden, expert al companiei Securex, care vede şi partea bună a lucrurilor. 'Aceasta înseamnă, de asemenea, că 36% dintre angajaţii belgieni nu suferă de stres! În afară de aceasta, stresul nu este mereu negativ. Pe unele persoane stresul le ajută să fie mai performante. Stresul pune cu adevărat probleme doar în cazurile în care persoanele nu-i pot face faţă', subliniază autorii studiului, care evocă dureri de cap, palpitaţii, insomnie sau depresie.
Studiul dezvăluie, de asemenea, că problemele legate de excesul de stres explică 37% din absenţele pe motiv de boală ale angajaţilor belgieni. Angajaţii stresaţi totalizează în medie 20 de zile de absenţe medicale pe an, comparativ cu cele 6 zile în cazul altor angajaţi. Compania Securex estimează costurile legate de acest stres la circa 3.750 de euro pe an de angajat.
Stresul are impact şi asupra fidelizării personalului: 31% dintre angajaţii belgieni prea stresaţi doresc să plece de la locurile lor de muncă pe termen scurt sau mediu, comparativ cu 20% în cazul colaboratorilor nestresaţi. Ei sunt de asemenea mai puţin motivaţi să lucreze mai mult: doar până la 58 de ani, comparativ cu 61 de ani în cazul altora.
Potrivit altor date relevate, angajaţii cu contract pe durată nedeterminată suferă mai mult de probleme legate de stres (28%) decât cei cu contract pe durată determinată (19%). În afară de aceasta, angajaţii mai puţin calificaţi sunt mai afectaţi de stres (31%) decât ceilalţi (24%).
Securex constată de asemenea o legătură cu vechimea în muncă: circa 18% dintre colaboratorii activi angajaţi în aceeaşi companie de mai puţin de un an suferă de stres, comparativ cu 25% în cazul celor angajaţi la acelaşi loc de muncă timp de 1-10 ani şi 31% în cazul celor cu peste 11 ani vechime la acelaşi loc de muncă.
Există şi diferenţe la nivel regional: belgienii care suferă de probleme legate de stres la locul de muncă sunt mai puţin numeroşi la Bruxelles şi în Flandra (24%) decât în regiunea valonă (37%).
Cum ar putea fi explicată această evoluţie crescândă a stresului la locul de muncă? 'Sarcinile profesionale au devenit mai mari, îndatoririle devenind de asemenea mai complexe. Nu în ultimul rând, s-au schimbat metodele de comunicare: colaboratorii pot fi contactaţi în orice moment şi oriunde', subliniază Heidi Verlinden.
În pofida faptului că întreprinderile sunt conştiente de această problemă, rare sunt cele care au o reală politică de prevenţie. 'Angajatorii nu-şi dau seama cu adevărat care sunt costurile pe care le presupune stresul angajaţilor. Din acest motiv am încercat să prezentăm cifre concrete. Legislaţia din Belgia le impune angajatorilor să amenajeze locuri de recreere pentru colaboratorii lor, însă este loc de mult mai bine', conchide Solange Berger.