Înţelepciune antică: ce înseamnă un rege adevărat

Coroană regală.
Coroană regală. (Lex Van Lieshout-Pool / Getty Images)

Legenda spune că, odată, exista un regat al maimuţelor într-o pădure. Regele maimuţelor era foarte mare, dar şi foarte bun la suflet şi înţelept.

Într-o zi, regele se plimba şi a observat copaci de mango de-a lungul malurilor unui râu. El a observat, de asemenea, un castel al oamenilor în aval. Atunci le-a ordonat maimuţelor să adune toate fructele de mango din acei copaci altfel "va fi un dezastru".

Maimuţele nu au înţeles intenţia regelui, dar au respectat oricum porunca acestuia. Toate fructele de mango au fost luate din copaci cu o singură excepţie. Una dintre ele era ascunsă în spatele unui cuib.

Într-o zi, fructul de mango s-a copt, a căzut în râu şi a fost purtat în aval, ajungând la regele oamenilor care tocmai făcea o baie. El a observat fructul de mango şi l-a întrebat pe prim-ministrul care îl însoţea ce este aceasta. Prim-ministrul i-a spus că este un "mango", un fruct cu un gust minunat.

Regele a ordonat apoi ca fructul să fie tăiat în bucăţi mici şi le-a dat câte o bucată fiecăruia dintre miniştrii săi. Când s-a convins că nu era otrăvitor, a mâncat restul de mango şi a realizat că într-adevăr era foarte gustos. A dorit mai mult.

A doua zi, regele oamenilor a mers cu trupele sale în pădure pentru a căuta mai multe asemenea fructe. A găsit o mulţime de copaci de mango, dar şi o mulţime de maimuţe. Regele oamenilor nu vroia să împartă fructele cu maimuţele, aşa că a ordonat ca toate să fie ucise. A început un masacru.

Când vestea a ajuns la înţeleptul rege al maimuţelor, el a comentat: "A venit şi ziua aceasta...". Miile de maimuţe au fost urmărite tot drumul până la marginea pădurii. Pădurea se termina lângă o prăpastie, după care începea un crâng de bambus. Totul părea pierdut. Regele maimuţelor a observat că, dacă supuşii lui ar putea ajunge în crângul de bambus, ar fi salvaţi.

Cu corpul său uriaş, a format un pod peste prăpastie şi mii de maimuţe au călcat peste el pentru a ajunge în pădurea de bambus care le oferea siguranţă.

Cu toate acestea ajutorul acordat de regele maimuţelor a venit cu un preţ.

Una dintre maimuţe nu îl plăcea pe rege şi a folosit ocazia pentru a-i veni de hac. În timp ce trecea peste trupul regelui, ea a înfipt o suliţă în inima acestuia. Regele a strigat de durere, dar a îndurat chinul până când toţi supuşii lui au ajuns în siguranţă pe partea cealaltă. Apoi s-a prăbuşit.

Regele oamenilor a asistat la toată scena. A fost atât de impresionat, încât a ordonat ca regele maimuţelor să fie îngrijit. Atunci când şi-a recăpătat cunoştinţa, regele oamenilor l-a întrebat: "Eşti regele lor, de ce te-ai deranjat să mori pentru ei?".

Regele maimuţelor a răspuns: "Pentru că sunt regele lor". Apoi a închis ochii şi a murit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură