Stilul Faberge (II)

Simona Milea
26.01.2014

Stilul Faberge se poate defini ca o combinaţie de elemente eterogene care luate împreună nu corespundeau cu niciunul din stilurile trecute în revistă de istoricii de artă. Este greşit să afirmăm că Faberge aparţine eclectismului artistic, dar şi a susţine că a fost unul din creatorii de Art Nouveau.

Curentul artistic eclectic al sec. XIX cunoscut sub numele de „istorism” urmărea să reproducă, purificând şi sintetizând, forme artistice din epoci istorice trecute ce s-au evidenţiat prin creativitate. Exemple tipice ale acestui eclectism sunt reproducerile apărute în designul de mobilier, bijuterii, arhitectură şi arte decorative de formă gotică, renascentistă sau barocă.

Odată cu anul 1895, după ce parcursese tot repertoriul de forme artistice proprii unor epoci foarte îndepărtate în timp, „istorismul” începe deja să se inspire din stilul Ludovic XVI, ce este însă repede eclipsat de apariţia curentului Art Nouveau, care se desprinde definitiv de formele istoric stabilite.

La rândul său, Faberge îşi caută inspiraţia foarte specială în formele renascentiste şi baroce, impresionând fără îndoială prin orbitoarea viziune ce i-a oferit-o în tinereţe oraşul Florenţa. Colecţia din Palazzo Pitti cu reliefurile sale în marmură policromă şi mozaicurile din pietre semipreţioase realizate la Opificio delle Pietre Dure, dar şi emailurile din renascentismul toscan trebuie să fi lăsat o profundă impresie tânărului Pierre Carl Faberge.

Elementele gotice ce le întâlnim în numeroase piese Faberge reflectă, de asemenea, anii de început petrecuţi în Frankfurt. Opera lui Faberge, în stil renascentist, gotic, sau baroc, poate fi înscrisă în istorie pentru furorile pe care le-a făcut în Europa. Mai târziu s-a inspirat din stilul Ludovic XVI şi Empire, fiind singurul ce a ajuns să aibe un succes enorm în Rusia.

Rigiditatea formelor de inspiraţie „Empire”, ce caracterizează ultima perioadă de creaţie a lui Faberge, dă operelor sale o notă de eleganţă tradiţională, ce se armonizează perfect cu convingerile politice ale clasei conservatoare. Cu toate că Faberge nu a reprodus niciodată stilurile istorice, ci doar a răspuns gustului epocii sale, el a realizat şi piese în stil Art Nouveau - al cărui principal reprezentant, în domeniul bijuteriilor, era designerul parizian René Lalique.

Care este atunci stilul lui Faberge? Se poate spune că a scris „istorie” nefiind fondatorul unei mişcări. A lucrat piese în stil Art Nouveau, dar obiectele sale au o mare originalitate fiind imposibil de încadrat într-o influenţă sau o şcoală artistică. Un lucru este cert: creaţiile sale sunt absolut moderne, în special obiectele de uz personal, ce nu prezintă o decoraţie excesivă, lăsând să se citească puritatea şi frumuseţea formei. Putem aminti ca exemplu designul personalizat al tabacherelor din aur sau port-ţigaretele „design Faberge” ce au devenit faimoase în toată lumea şi care se reproduc în diferite centre de bijuterii din Europa şi America.

Urmăriţi rubrica noastră de Cultură/Turism pentru a afla din articolele următoare detalii despre povestea ouălor Faberge dar şi despre care sunt tipurile de falsuri Faberge întâlnite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor