Istoria frumuseţii - o expoziţie deschisă la Muzeul Evoluţiei Umane din Burgos

Muzeul Evoluţiei Umane din Burgos, Spania.
Muzeul Evoluţiei Umane din Burgos, Spania. (CESAR MANSO / AFP / Getty Images)

Antropologia frumosului

Napoleon a însărcinat pe parfumierul soţiei sale Josefina să creeze o sticluţă de colonie pe care să o poată purta în interiorul cizmei în timp ce călărea pentru a avea posibilitatea să se împrospăteze în timpul luptei. „Genunchiul Împăratului”, este porecla sub care este cunoscut acest recipient, unul din cele 120 de piese din expoziţia temporară „Frumuseţea - o căutare fără sfârşit”, deschisă la Muzeul Evoluţiei Umane din Burgos, până la sfârşitul lunii ianuarie. Exemplarul prezentat (mostra), este fructul colaborării Muzeului cu firma L'Oreal, ce explorează acest concept de-a lungul istoriei.

De la util la frumos

Conform anumitor ipoteze, o fiinţă este atractivă pentru că aspectul său exterior face dovada faptului că genele sale sunt foarte bune. Pentru multe animale frumuseţea este relaţionată numai cu procreaţia, dar pentru fiinţele umane este o sursă de bucurie, o formă de diferenţiere, sau un mod de a te simţi acceptat, explică Quionia Herrero, curatorul expoziţiei.

Vizitatorii pot contempla de la piepteni egipteni din secolul IV Î.C. până la diademe din Roma antică

Exponatele prezentate sunt foarte diverse: de la scoici, haine, statui, bijuterii, figurine antice, până la sticluţa de colonie a lui Napoleon. Frumuseţea este prezentată în diferite forme şi moduri, imprimând obiectelor, în unele cazuri, o anumită splendoare şi strălucire, pe lângă utilitatea lor. Ideea de frumos tranzitează de la corpul uman la bijuterii, lucruri diverse până la statui şi obiecte antice.

Modul de prezentare, abundenţa exponatelor şi felul în care a fost gândită această expoziţie te face să meditezi cu adevărat la sursa frumuseţii: este ea creată de om sau de divinitate?