Bijuterii ale familiei imperiale ruse găsite în Suedia

Bijuterii luxoase, precum şi obiecte care au aparţinut familiei ultimului ţar al Rusiei au fost găsite în arhive ale guvernului suedez şi înapoiate moştenitorilor familiei imperiale ruse, a anunţat vineri guvernul suedez, relatează AFP.

Mătuşa ţarului Nicolae al II-lea, Marea Ducesă Maria Pavlovna (1854-1920), voia să ascundă preţioasele efecte imperiale ca urmare a revoluţiei bolşevice din octombrie 1917 şi le-a depus la Ambasada Suediei din Sankt Petersburg în 1918.

Bijuteriile au fost apoi transferate la Stockholm, unde au rămas uitate timp de decenii. Ele au fost găsite anul trecut în timpul mutării arhivelor MAE suedez.

"Am găsit un mare număr de obiecte de valoare care fuseseră depuse la reprezentanţa suedeză din Petrograd în noiembrie 1918 de către o reprezentantă a Marii Ducese Maria Pavlovna", a explicat Krister Wahlbäck, de la MAE suedez, la radioul public.

Obiectele, care includ 60 de tabachere şi butoni pentru manşeta de cămaşă din aur sau argint, încrustate cu pietre preţioase Faberge şi Bolin sunt estimate la două milioane de euro.

Maria Pavlovna, care a părăsit Rusia odată cu înaintarea forţelor bolşevice în 1918, a murit în septembrie 1920 în staţiunea termală Contrexeville, din Vosgii francezi, fără să spună familiei, potrivit radioului suedez, că obiectele au fost transferate în Suedia.

MAE suedez a predat efectele imperiale moştenitorilor familiei Romanov şi obiectele urmează să fie vândute la licitaţie de Sotheby"s la Londra în noiembrie, a indicat un responsabil al casei de licitaţie la radio SR.