Statele UE, indemnate sa adopte planul pentru combaterea terorismului

(Captură Foto)

Gilles de Kerchoze, şeful Departamentului european pentru combaterea terorismului, a îndemnat, luni, ţările membre ale Uniunii Europene să implementeze programul de acţiune privind combaterea terorismului în Uniunea Europeană, proiectat în urmă cu peste un an, relatează Mediafax.

Anunţul lui Kerchoze survine după ce, duminică, miniştrii de Interne din 12 state europene şi omologii lor american şi canadian au convenit să consolideze măsurile privind combaterea terorismului, în special prin sporirea controalelor la frontierele externe ale Uniunii Europene.

”Reuniunea de la Paris (între miniştrii de Interne din 12 ţări UE şi omologii lor american şi canadian) a arătat urgenţa aplicării unui program de acţiune hotărâtă, în urmă cu peste un an”, a declarat de Kerchove.

În cadrul acestui program, Uniunea Europeană va adopta o serie de măsuri care privesc prevenirea radicalizării în închisori şi pe Internet, schimbul de informaţii, îmbunătăţirea controalelor la frontierele externe ale Uniunii Europene, detectarea mişcărilor suspecte şi cooperarea cu ţările aflate pe ruta militanţilor care se îndreaptă către Siria şi Irak.

”UE trebuie să caute să exploreze mijloacele de a aplica mai rapid acest program”, a declarat de Kerchove.

În acest sens, liderii europeni vor participa, pe 12 februarie, la un summit pe tema combaterii terorismului şi radicalizării europene, care va avea loc la Bruxelles. Două alte runde de întruniri pe această temă vor avea loc pe 19 ianuarie, când miniştrii de Externe din ţările europene se vor întâlni la Bruxelles, şi pe 29 ianuarie, când miniştrii de Interne se vor întâlni la Riga, Letonia.

Şeful Departamentului european pentru combaterea terorismului susţine că Uniunea Europeană va trebui să avanseze mai repede aceste măsuri suplimentare, printre care şi controlul sporit al cetăţenilor care străbat graniţele externe ale blocului european.

”Doresc ca entuziasmul de la Paris să se traducă, pe 12 februarie, prin măsuri şi o voinţă politică de a acţiona”, a adăugat de Kerchoze.

Săptămâna trecută, 17 persoane au fost ucise în două atacuri diferite desfăşurate în Paris, printre care şi atentatul de la săptămânalul satiric Charlie Hebdo, în cadrul căruia au murit 12 persoane. Doi dintre cei trei atacatori şi-au revendicat apartenenţa la două mişcări islamiste radicale, Statul Islamic şi Al-Qaeda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe