Europa post-Paris: miniştrii UE cer noi măsuri anti-tero. Libertatea este ameninţată

Oficiali de vârf care au participat la o întâlnire ministerială duminică la Paris, au jurat că vor implementa măsuri imediate, ca răspuns la incidentele din Paris
Pompierii transportă pe o targă un bărbat rănit în atacul armat asupra publicaţiei Charlie Hebdo din Paris, 7 ianuarie 2015. (Philippe Dupeyrat/AFP/Getty Images)
Adrian Sturdza
12.01.2015

Oficiali de vârf care au participat la o întâlnire ministerială duminică la Paris, au jurat că vor implementa măsuri imediate, ca răspuns la incidentele din Paris, arată un articol euobserver.

La întâlnire a participat şi comisarul european pentru afaceri interne, care a propus o serie de politici menite să lupte împotriva problemelor create de întoarcerea acasă, în ţările europene, a celor care au luptat temporar în războaiele lumii arabe.

Miniştrii din Austria, Belgia Danemarca, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania Suedia şi Marea Britanie au participat la întâlnirea de duminică.

În timp ce pe străzile capitalei franceze mărşăluiau peste 1,5 milioane de persoane pentru a demonstra împotriva terorismului, miniştrii europeni, împreună cu Procurorul General american, Eric Holder, anunţat intenţia de a spori măsurile anti-terorism.

Asemenea măsuri anti-terorism au fost introduse în SUA după atacurile din 9/11, fiind în mare parte cuprinse în legea numită Patriot Act, care a devenit pilonul legal al transformării Americii într-un stat poliţienesc.

Letonia, care deţine preşedinţia UE, a cerut o întâlnire inter ministerială a miniştrilor de interne săptămâna aceasta la Bruxelles, pentru a discuta noile măsuri împotriva terorismului.

Aceste măsuri ar include pedepsirea călătoriilor în scop terorist.

Libertatea de expresie - ameninţată, nu te terorişti ci de stat

Franţa a introdus noi reguli care pedepsesc diverse forme ale terorismului în noiembrie. Acestea impun pedepse de până la 10 ani şi amenzi de până la 150 de mii de euro pentru deţinerea de „substanţe sau obiecte primejdioase şi consultarea de situri de web teroriste, sau primirea de antrenament terorist”.

Legea este destul de controversată, deoarece termenii nu sunt definiţi clar, lăsând loc interpretărilor, precum şi pentru că pedepseşte intenţia şi nu faptele.

Imediat după incidentele din Paris, guvernul francez a introdus decrete care permit autorităţilor să închidă situri de web care „promovează sau provoacă” terorismul, fără să fie necesar un mandat judecătoresc.

Schengen-ul în discuţie

Propunerile includ înăsprirea frontierelor externe ale UE, prin modificări aduse Codului de Frontieră Schengen, care guvernează libera circulaţie.

Guvernele ţărilor membre au deja posibilitatea de a impune controlul la frontiere, în condiţii precis formulate.

Internetul vizat

Internetul este şi el vizat, fiind considerat principalul mijloc de comunicare a mesajelor între radicalii islamişti, precum şi de răspândire a ideologiilor radicale.

Companiile de internet sunt chemate să ajute la „combaterea propagandei teroriste” şi a „urii şi violenţei” pe web.

Întâlnirea de duminică pune presiune asupra Parlamentului European să adopte o lege prin care liniile aeriene vor trebui să transmită toate datele clienţilor lor, poliţiei.

Legea eeste blocată de mai mulţi ani în Parlament din cauză că încalcă dreptul confidenţialitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor