Marşul din Paris şi ipocrizia unor lideri care persecută jurnaliştii
alte articole
Liderii din Egipt, Turcia şi Rusia au fost consideraţi a fi nişte ipocriţi pentru că au ales să participe la marşul din Paris pentru comemorarea jurnaliştilor ucişi ai revistei Charlie Hebdo, arată un articol Huffington Post.
Peste un milion de oameni au ieşit duminică pe străzile Parisului într-un spectacol de solidaritate fără precedent, după uciderea celor 10 jurnalişti ai revistei franceze de satiră Charlie Hebdo care publicase caricaturi cu profetul Mohamed considerate a fi ofensatoare pentru mulţi musulmani.
Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a declarat că este indignată de prezenţa la marş a unor oficiali din ţări în care jurnaliştii şi bloggerii sunt persecutaţi în mod sistematic, precum Egipt, Turcia sau Emiratele Arabe Unite, care ocupă o poziţie slabă potrivit Indicelui privind Libertatea Presei pentru anul 2013.
RFF i-a acuzat pe aceşti lideri că încearcă să-şi "îmbunătăţească imaginea internaţională" în timp ce "scuipă pe mormintele" caricaturiştilor şi jurnaliştilor ucişi la Charlie Hebdo.
Egiptul a ocupat poziţia 159 din cele 179 de ţări incluse în clasamentul privind Libertatea Presei. Rusia a ocupat poziţia 148, Turcia 154 şi Emiratele Arabe Unite 118.
Premierul turc Ahmet Davutoglu
Numai în acest an:
• Peste 70 de jurnalişti turci sunt supuşi în prezent unor proceduri juridice pentru că au raportat despre acuzaţiile de corupţie împotriva unor asociaţi apropiaţi ai lui Erdogan.
• Un băiat care livra ziare a fost împuşcat pentru distribuirea unui ziar kurd.
• Redactorul şi câţiva jurnalişti ai unui ziar au fost reţinuţi pentru "defăimare".
Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Deşi jurnaliştii israelieni se bucură de libertatea presei, şapte jurnalişti au fost ucişi în cadrul Operaţiunii Brother's Keeper din Gaza în vara anului trecut.
Câteva posturi de radio şi televiziune palestiniene au fost ameninţate cu închiderea forţată în Cisiordania.
Ministrul rus de externe Sergei Lavrov
Există prea multe exemple legate de încălcarea libertăţii presei în Rusia dar, numai în 2014, în timpul conflictului din Crimeea, biroul guvernamental pentru supravegherea comunicaţiilor Roskomnadzor a blocat website-urile care au criticat politica Rusiei în Ucraina, incluzând pagina de web a liderului opoziţiei Alexei Navalni, a lui Gary Kasparov şi website-ul Grani.ru.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas
Abbas este ceva mai sensibil în ceea ce priveşte criticile îndreptate împotriva sa în mass media: doi jurnalişti au fost trimişi la închisoare pentru că l-ar fi “insultat”. Unul dintre ei, Mahmoud Hamamreh, care a lucrat pentru postul de televiziune palestinian Al-Quds, a fost găsit vinovat după ce l-a comparat pe Abbas cu un spion francez dintr-un film serial sirian.
Ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry
#JournalismIsNotACrime a început în Egipt după întemniţarea a trei jurnalişti de la Al-Jazeera, care de la arestare au petrecut un an în închisoare şi se află încă acolo. Egiptul a ocupat locul 159 în clasamentul privind Indicele Libertăţii Presei, în 2014.