Cenuşa aruncată de vulcanul Shiveluci declanşează codul portocaliu


Vulcanul Shiveluci, 10 iulie 2007.
Vulcanul Shiveluci, 10 iulie 2007. (Captură Foto)

Un vulcan din regiunea estică îndepărtată a Peninsulei Kamciatka din Rusia a început să arunce cenuşă, prezentând un posibil risc pentru traficul aerian din zonă, conform relatărilor mass mmedia publicate duminică.

Vulcanul Shiveluci a început să arunce cenuşă până la 6 km înălţime, a raportat Rossiiskaia Gazeta, citând Serviciul de presă al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

“Norul de cenuşă s-a răspândit spre sud-vest şi coloana de fum s-a răspândit în adâncul peninsulei, dar nu există cenuşă în sate”, a susţinut ministerul într-o declaraţie.

Agenţiile turistice au fost sfătuite să nu organizeze excursii în zonă, iar autorităţile au ridicat codul de alerta la nivelul de Cod Portocaliu.

Shiveluci este unul dintre cei mai mari vulcani activi din regiunea Kamciatka, acoperind o zonă de 1.300 km pătraţi şi având o înălţime de 3.283 de metri.

După 1990, au început erupţii explozive intermitente dintr-un nou con de lavă care a început să-şi facă apariţia din 1980. Cele mai mari erupţii ale vulcanului au avut loc între 1854 şi 1964.

Există 150 de vulcani în Kamciatka, dintre care 29 sunt activi.