Sporuri salariale între 15 şi 25 la sută la Ministerul Mediului

Bancnota de 1 leu
Epoch Times România
22.04.2009

Angajaţii din cadrul Ministerului Mediului beneficiază de sporuri salariale ce nu depăşesc 25 la sută din salariul de bază, potrivit datelor furnizate Agerpres de către MMDD.

Conform sursei citate, cel mai mare spor este privind "vechimea în muncă", care nu depăşeşte însă 25 de procente din remuneraţia lunară de bază. De asemenea, pentru condiţii vătămătoare de muncă, angajatul primeşte 10 la sută din salariul de încadrare, în timp ce funcţionarilor publici care deţin titlul ştiinţific de "doctor", li se indexează câştigul salarial cu 15 procente din salariul de bază.

Şi în cazul instituţiilor aflate în subordinea Ministerului Mediului, se acordă sporuri salariale pentru angajaţii încadraţi la anumite categorii de pregătire. Astfel, în cazul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), potrivit datelor oficiale înregistrate la data de 15 aprilie 2009, din cei 136 de salariaţi existenţi, patru beneficiau de sporuri de până la 25 la sută din salariul de bază: pentru complexitatea muncii - auditor, respectiv pentru exercitarea activităţii de control financiar preventiv (CFP). De asemenea, alţi doi angajaţi sunt încadraţi la categoria sporurilor acordate pentru titlu ştiinţific de doctor, remuneraţia lunară fiind indexată cu 15 procente din salariul de bază. În prezent, în cadrul AFM există 16 posturi vacante, care urmează să completeze cele 152 de posturi aprobate prin H. G. nr.1/2006 privind Regulamentul de organizare şi funcţionare al AFM, modificată de H.G. nr. 832/2008.

Angajaţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) primesc, la rândul lor, o serie de sporuri salariale, cei mai mulţi (219) intrând la categoria "condiţii vătămătoare". Urmează salariaţii cu vechime în muncă (198), cei cu funcţii de conducere (29), cu titluri ştiinţifice de doctor (5), din cadrul departamentului control financiar preventiv (2) şi audit (1). Sporurile sunt acordate în baza reglementărilor din O.G. nr. 6/2007 (modificată prin O.G. nr. 9/2008), O.G. nr. 10(2008, O.G. nr. 119/1999 şi Legii nr. 672/2002.

O altă instituţie din subordinea Ministerului Mediului care acordă angajaţilor sporuri salariale este Garda Naţională de Mediu (GNM). Conform datelor oficiale, salariaţii instituţiei primesc următoarele sporuri: de vechime, de audit (pentru auditori), control financiar preventiv (pentru persoanele care acordă viză de control financiar preventiv), pentru condiţii vătămătoare de muncă, de izolare (pentru persoanele din cadrul Comisariatului Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", care desfăşoară activităţi în mediu izolat) şi spor de mobilitate şi confidenţialitate (acordat prin hotărâre judecătorească unui consilier juridic).

În cazul instituţiilor amintite mai sus, sporurile sunt aplicabile doar până la data de 31 martie 2009, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2009. Există, însă, şi o excepţie în cazul angajaţilor ANPM. "(...) ţinând cont de numeroasele categorii de persoane care fac obiectul acestor acte normative, acestea sunt aplicabile şi în cursul lunii aprilie 2009, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2009", a precizat în comunicatul oficial al instituţiei, Mihai Pintilie, consilier Serviciul Relaţii Publice, Comunicare al ANPM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor