S-a trezit CNSAS. La câteva luni de la intoxicarea "Nicuşor Dan turnător", vine cu clarificări

Dosare la arhivele CNSAS (Epoch Times România)
Loredana Diacu
02.10.2024

La cinci luni după ce în spaţiul public a fost aruncat un aşa-zis document menit să acrediteze ideea că Nicuşor Dan a turnat la securitate pe vremea când era elev, CNSAS anunţă, finalmente, că a finalizat procedura de verificare a actualului primar şi că nu există documente care să ateste că acesta a colaborat cu securitatea sau a fost angajat al acestui organ represiv.

Această constatare ar fi fost însă extrem de utilă înainte de alegeri, nu la multe luni după:

”Dat fiind interesul public vă aducem la cunoştinţă că CNSAS a finalizat procedura de verificare a domnului Nicuşor Dan. În urma investigaţiilor în arhiva proprie şi a corespondenţei derulate cu partenerii instituţionali, nu au rezultat documente care să ateste calitatea de colaborator sau de lucrător al fostei Securităţi în ceea ce îl priveşte pe domnul Nicuşor Dan”, precizează CNSAS.

Reamintim că la începutul lunii iunie un membru din echipa de comunicare a PSD a "scurs" în presă documente despre care a pretins că aparţin fostei Securităţi ceauşiste şi din care ar trebui să rezulte că actualul primar al Capitalei a colaborat cu Securitatea când avea 17 ani. "Este un fals ordinar", a susţinut la momentul respectiv fostul director al Direcţiei de Investigaţii din cadrul CNSAS Răzvan Popa.

Revenind la scenariul pe care PSD a încercat să îl acrediteze, documentul furnizat de un pesedist presei transmitea ideea că în cazul lui Nicuşor Dan „au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba”. Olimpiada din Cuba a fost în 1987, iar Nicuşor Dan avea atunci 17 ani.

Aşa-zisul raport este calificat drept „Strict secret” şi susţine că a fost întocmit într-un exemplar unic, raportează Hotnews.

Raportul începe spunând că „În perioada 9-21 iulie 1988 are loc la Canberra, Australia, cea de-a XXIX-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, la care participă 250 de concurenţi din 49 de ţări. Republica Socialistă România participă cu un număr de şase concurenţi care au fost selecţionaţi de Ministerul Educaţiei şi Învăţămîntului.

În urma acestui proces şi a pregătirilor anterioare, deplasarea este făcută de Vasiu Adrian din Cluj Napoca, Dan Nicuşor Daniel din Făgăraş, Faracăşanu Octavian Petre din Craiova, Rădulescu Banu Andrei, Moroianu Andrei şi Belgun Florin Alexandru din Bucureşti”.

Fostul director şef al Direcţiei de Investigaţii din cadrul CNSAS Răzvan Popa transmite public că documentul atribuit fostei securităţi este un fals.

Redăm postarea specialistului:

"Fals ordinar.

Pentru că Securitatea scria cu diacritice, nu fără. Că bătea la maşină.
Pentru că problema lui z/y (pe la mijlocul paginii 2) nu exista pe atunci.
Pentru că la Securitatea Municipiului Bucureşti NU EXISTA Serviciul 1. Ci 110, 120, 130, 140 etc. Iar un raport ca ăsta ar fi venit de la Serviciul 140.
Pentru că nici cea mai retardată dactilografă a Securităţii nu ar fi redactat, aliniat şi despărţit în silabe în halul ăla.
Pentru că cei doi ofiţeri menţionaţi pe ultima pagină n-au avut nicio treabă cu Problema "Învăţământ".
Pentru că ofiţerii care "semnează" nu semnau aşa (Agache şi Badea).
Pentru că limbajul folosit e penibil pentru ce document pretinde a fi. E un mix de expresii specifice cu gărgăuni contemporani. Auzi... au "oferit" informaţii. Nu le ofereau, le furnizau. Nu există cuvântul ăsta în limbajul Securităţii. Auzi... "demersuri de recrutare".
Auzi... "profile ale caracterelor".
Amatori, băieţi. Penibili", scria la momentul respectiv pe Facebook Răzvan Popa.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor