Palate fascinante din lume: Palatul de Vară din Beijing, China
alte articole
În lume există numeroase palate minunate, construcţii maiestuoase care şi-au lăsat amprenta asupra frumuseţii şi a culturii vremurilor din care provin. Denumirea de „palate” vine din latinul „Palatium”, iar Dealul Palatin sau Palatino reprezenta reşedinţa împăraţilor romani. Conform legendei, aici începe construirea Romei de către Romulus, primul ei rege, în prezent, Dealul Palatin fiind unul dintre cele mai importante situri arheologice din Roma.
În Europa palatele erau reşedinţa regilor, a nobililor, a clerului dar şi a burgheziei îmbogăţite. Acestea se construiau şi decorau cu cel mai exigent simţ artistic, luxul având stilul artistic al fiecărei epoci. Măreţia palatelor, bogăţia şi somptuozitatea interioarelor, împreună cu marile şi minunatele grădini ce erau, şi au rămas, adevărate opere de artă, au făcut ca aceste ansambluri arhitecturale şi peisagistice să atragă de-a lungul timpului uimirea turiştilor care vin pentru a-şi umple sufletul şi inima cu imagini ce par desprinse din basme.
În continuare vă vom prezenta câteva dintre aceste palate, splendori ce depăşesc graniţele imaginaţiei, o lume de vis, care ne încântă şi ne uimeşte doar când o privim şi încercăm s-o înţelegem. Aici arta este nepieritoare, strălucind şi uimindu-ne atâta timp cât va fi întreţinută, protejată şi apreciată.
Palatul de Vară - Beijing, China
Situat la aproximativ 12 km distanţă de Beijing, Palatul de Vară înfăţişează o arhitectură şi o cultură impresionante, fiind reşedinţa a 24 de împăraţi din dinastiile Ming şi Qing, vreme de 500 de ani. Este un mare complex înconjurat de ziduri şi de un canal larg cu apă, lat de 52 de metri, având câte o poartă de intrare pe fiecare dintre laturi şi câte un turn de veghe în fiecare colţ. Din 1998, Palatul de Vară este înscris în Patrimoniul UNESCO.
Construcţia şi grădina sunt impresionante ca întindere şi frumuseţe; doar grădina ocupă peste 290 de hectare, evidenţiind frumuseţea naturală şi grandoarea familiilor regale. Parcul este amenajat pe Lacul Kunming, găzduind numeroase pavilioane, turnuri, poduri şi alei. Acestea au reprezentat refugiul dinastiei Qing în timpul verilor călduroase.
Palatul a fost construit în 1750 de către Împăratul Qianlong, dar splendoarea i-a fost afectată în 1860 în timpul celui de Al Doilea Război al Opiumului de către forţele franco-britanice. O parte a vechiului palat a fost restaurată şi înfrumuseţată de Împărăteasa Cixi, în anul 1899, care l-a folosit ca reşedinţă temporară de vară începând din 1901, fiind, de asemenea, şi sediul Guvernului până în 1908.
Domeniul include, în principal, Muntele Longevităţii Milenare şi Lacul Kunming. În incinta Palatului sunt sute de construcţii vechi - 980 la număr - ce cuprind 8.707 camere, peste 20 de curţi şi peste 1.600 de copaci seculari. Templul lui Buddha Înmiresmat, Marele Coridor, Strada Suzhou, Podul cu 17 Arcuri, Grădina Armoniei Cultivate şi Teatrul Mare, sunt construcţii simbolice ale complexului.
Marele Coridor - o trecătoare cu acoperiş, cu o lungime de 728 de metri, a fost construit pentru ca nobilii să poată admira peisajul indiferent de starea vremii, şi care adăposteşte aproximativ 8.000 de picturi ce înfăţişează peisaje şi personaje. În anul 1992, Marele Coridor a fost trecut în Cartea Recordurilor Guinness (Guinness World Records), ca fiind cel mai lung coridor din lume.
Merită amintită, de asemenea, Strada Suzhou, supranumită şi „strada afacerilor”, unde se găsesc multe ceainării, cârciumi şi prăvălii. Strada şi-a păstrat înfăţişarea şi farmecul de acum câteva sute de ani, fiind o bună alegere pentru cei dornici de distracţie şi cumpărături.
Podul cu 17 Arcuri, situat pe lacul Kunming, are o lungime de 150 de metri şi 8 metri lăţime, fiind decorat cu 540 de lei sculptaţi în diferite poziţii. Podul este o replică a podului Marco Polo şi este situat la 15 km sud-est de Beijing.
Palatul de Vară primeşte anual un milion de turişti, dintre care doar 15% sunt străini, el neffind doar o grădină pitorească, ci şi un muzeu al istoriei şi culturii. Aici pot fi admirate obiecte antice din bronz, porţelan, jad şi alte materiale ce simbolizează civilizaţia antică chineză. În ultimii ani, aproape toate obiectivele turistice din grădină au fost restaurate.
Această cultură chineză uimeşte prin elementele şi particularităţile sale care sunt cu totul altceva, acel "ceva" ce nu mai există în nicio altă parte, care te fascinează şi te surprinde.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.