Cele mai frumoase palate din Europa

A. D.
02.05.2015

Palatele regale din întreaga lume au o arhitectură uimitoare şi, bineînţeles, un aspect maiestuos. Perioada în care marii regi erau cei care controlau viaţa politică din Europa a trecut, însă locurile unde aceştia au locuit şi uneori şi-au pus la punct planurile de extindere a teritoriilor lor au rămas.

Pe continentul european pot fi găsite numeroase construcţii istorice a căror vechime datează încă din perioada Evului Mediu, precum şi construcţii care se apropie de perioada modernă şi contemporană.

Cele mai frumoase palate din Europa. Versailles (foto 1)

Regele Ludovic al XIV-lea, a fost cel care a transformat Versailles, Franţa, într-un complex regal, între 1661 şi 1710. Însă, fiecare rege care a trăit la Versailles şi-a lăsat amprenta asupra palatului, una din cele mai cunoscute realizări din timpul acestuia fiind Sala Oglinzilor, celebră acum pentru sticlăria şi candelabrele sale.

Cele mai frumoase palate din Europa. Castelul Mont Saint-Michel (foto 2)

Castelul Mont Saint-Michel, tot din Franţa, este construit pe o insuliţă stâncoasă de pe coasta Normandiei. Locaţia se află sub protecţia UNESCO şi reprezintă una dintre cele mai spectaculoase atracţii turistice din Franţa. În perioadele de vârf, castelul este vizitat de 7000 de turişti zilnic.

Din acest punct de vedere castelul este considerat o comoară pentru Franţa, iar din punct de vedere arhitectural şi istoric este considerat o minune a arhitecturii medievale.

Cele mai frumoase palate din Europa. Castelul Predjamski (foto 3)

Unicitatea Castelul Predjamski din Slovenia este dată de locaţia aleasă pentru construcţie şi anume pe o latură a unui masiv stâncos, la intrarea într-o peşteră care face parte din al doilea cel mai mare sistem de peşteri din Slovenia. De altfel Predjamski Grad se traduce în "Castelul din faţa peşterii ".

Primele menţiuni privitoare la castel datează din secolul al XIII-lea. Se crede totuşi că aripa stângă este mai veche, fiind ridicată în secolul al XII-lea. Totuşi castelul apare în documente abia în 1274 sub numele german Luegg. Este anul în care se spune că a fost ridicată construcţia în stil gotic de către Patriarhul de Aquileia. Mai târziu castelul a fost lărgit de familia Luegg, membrii ei fiind cunoscuţi şi drept Cavaleri de Adelvberg.

Cele mai frumoase palate din Europa. Palatul Naţional Pena (foto 4)

Palácio Nacional da Pena din Portugalia se află pe un deal înalt, cu vedere panoramică asupra oraşului Sintra. Palatul a fost construit în anul 1842 de către Regele Ferdinand al II-lea şi reprezintă un exemplu suprem de romanticism european, fiind inclus printre cele Şapte Minuni ale Portugaliei şi pe lista de Patrimoniu Mondial UNESCO.

Palatul a fost construit pe ruinele unei mănăstiri care s-a prăbuşit în urma cutremurului din Lisabona, din 1755. Cu frumoasele sale culori de roşu şi galben, în curs de restaurare, acest palat este cunoscut a fi unul dintre cele prestigioase monumente ale Portugaliei.

Ocazional, palatul este folosit de către preşedintele Portugaliei şi alţi oficiali de stat.

Cele mai frumoase palate din Europa. Castelul Sao Jorge (foto 5)

Castelul Sao Jorge din Lisabona, Portugalia, oferă una din cele mai frumoase privelişti spre Oceanul Atlantic, cu toate că de-a lungul timpului acesta a suferit modificări, mai ales în urma cuceririi spaniole. Guvernele portugheze au fost cele care s-au ocupat şi au finanţat masiv lucrările de renovare ale acestei construcţii.

Cele mai frumoase palate din Europa. Palatul Dolmabahce (foto 6)

Palatul Dolmabahce din Istanbul, fostul centru administrativ al Imperiului Otoman, este printre cele mai admirate şi vizitate atracţii turistice din lume. Palatul cu o arhitectură specifică secolului XIX uluieşte şi încântă turiştii, iar pereţii săi păstrează o istorie fascinantă marcată de sultanii care au trăit aici.

Cele mai frumoase palate din Europa. Palatul Schönbrunn (foto 7)

Palatul Schönbrunn din Viena, Austria, odinioară reşedinţa de vară a familiei imperiale - este unul dintre cele mai frumoase complexe arhitectonice în stil baroc din Europa. Este în posesia Dinastiei Habsburgilor din anul 1569. În anul 1642 soţia împăratului Ferdinand al II-lea a comandat construirea unui palat de vară şi a denumit această proprietate pentru prima dată "Schönbrunn". Palatul ridicat după asediul turcesc din anul 1696 şi parcul au fost reamenajate fundamental de Maria Theresia după anul 1743. În cea mai mare parte a anului, Habsburgii au locuit în nenumăratele încăperi de care a avut nevoie o familie imperială cu numeroşi membri.

Cele mai frumoase palate din Europa. Castelul Neuschwanstein (foto 8)

Castelul Neuschwanstein din Germania este de o frumuseţe care îţi taie respiraţia şi acest lucru l-a făcut să devină castelul clasic al poveştilor. Castelul a fost construit pentru regele Louis al doilea al Bavariei începând cu anul 1869. În SUA, la DisneyLand a fost construită o replică a acestui castel care reprezintă Castelul Frumoasei-adormite.

Cele mai frumoase palate din Europa. Castelul Löwenburg (foto 9)

Castelul Löwenburg , tot din Germania, este localizat în apropierea oraşului german Kassel. Löwenburg, sau Castelul Leului, a fost construit din ordinul lui Landgrave Wilhelm al IX-lea care era considerat un Walt Disney al vremurilor sale şi care a dorit ca noul castel să aibă aspectul romantic al ruinelor englezeşti. Construcţia a durat 8 ani (1793-1801) şi este unul din cele mai frumoase castele din lume cu aspect medieval.

Cele mai frumoase palate din Europa. Castelul Malbork (foto 10)

Castelul Malbork din Polonia este cel mai mare castel în stil gotic din lume făcut din cărămidă. Construcţia lui a fost realizată de Ordinul Teutonilor, iar locaţia se afla pe atunci între graniţele Prusiei. Din 1945 Malbork este parte integrantă a Poloniei. Castelul se află sub protecţia UNESCO.

Cele mai frumoase palate din Europa. Castelul Glamis (foto 11)

Glamis, din Scoţia, este considerat cel mai bântuit castel, acest lucru fiind datorat numeroaselor asasinate care au avut loc în interiorul pereţilor acestei construcţii medievale. Din 1372, castelul se află în custodia conţilor de Strathmore. Regina actuală a Marii Britanii, Elisabeth, a fost nepoata celui de-al 14-lea conte de Strathmore, iar prinţesa Margareta a Marii Britanii s-a născut aici (1930).

Castelul are o istorie sinistră: în secolul al XI-lea, regele Malcolm al III-lea a fost omorât aici, şi la fel şi regele Duncan care apare şi în piesa lui Shakespeare, “Macbeth”. În secolul al XVI-lea, văduva unui lord Glamis, lady Janet Douglas, a fost arsă pe rug ca vrăjitoare, întrucât a încercat să-l asasineze pe regele James al V-lea.

Cele mai frumoase palate din Europa. Castelul Lincoln (foto 12)

Castelul Lincoln, Marea Britanie, este o construcţie foarte veche, acesta datând de la începutul secolului al XI-lea şi a fost casa lui Wilhelm Cuceritorul. În secolul al XIX-lea, clădirea a fost folosită şi ca închisoare timp de aproape 90 de ani.

Cele mai frumoase palate din Europa. Palatul Buckingham (foto 13)

Palatul Buckingham este reşedinţa principală din Londra a monarhilor britanici. Iniţial cunoscut drept „Casa Buckingham”, clădirea care formează partea principală a palatului de astăzi a fost o casă construită pentru Ducele de Buckingham în 1705, pe care a Regele George al III-lea a cumpărat-o în 1761 ca o reşedinţă privată pentru Regina Charlotte, şi a fost cunoscută drept „Casa Reginei”. De-a lungul secolului al XIX-lea a fost mărită, în principal de arhitecţii John Nash şi Edward Blore, formând cele 3 colţuri din jurul curţii centrale.

Palatul Buckingham a devenit oficial Palat Regal al monarhului britanic la urcarea pe tron a Reginei Victoria în 1837, fiind primul monarh care a avut reşedinţa permanentă aici. Ultimele modificări structurale au fost făcute la sfârşitul secolului al XIX -lea şi începutul secolului al XX-lea, incluzând faţada estică a palatului care cuprinde bine-cunoscutul balcon de unde Familia Regală salută mulţimile din Piaţa Victoria. Totuşi Capela palatului a fost distrusă de bombele germane în cel de-al doilea război mondial. În locul capelei a fost construită Galeria Reginei care a fost deschisă publicului în 1926.

Cele mai frumoase palate din Europa. Palatul Alhambra (foto 14)

Alhambra din Granada, Spania, este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură islamică. Acesta, împreună cu Marea Moschee din Cordoba sunt cele mai prestigioase dovezi ale prezenţei musulmane în Spania din secolul al VIII-lea până în secolul al XV-lea. Cuvântul Alhambra provine de la Al Hamra (roşu în arabă), datorită culorii stâncilor pe care este construit palatul.

Alhambra este un ansamblu de clădiri într-o fortăreaţă care domină câmpia şi oraşul Granada, situat în faţa un cartier popular şi pitoresc, Albaicin. De acolo se văd vârfurile înzăpezite din Sierra Nevada. Printre aceste clădiri se află un palat maur care glorifică acest complex, precum şi palatul baroc al lui Carol al V-lea şi o biserică ridicată pe amplasamentul unei foste moschei. În ciuda dorinţei regilor catolici de a şterge urmele Islamului din teritoriile recucerite de către creştini după căderea Granadei în 1492, palatul maur era atât de frumos încât nu a putut fi distrus şi a rămas în folosinţă ca palat regal al acestora.

Cele mai frumoase palate din Europa. Castelul din Praga (foto 15)

Castelul din Praga, Cehia, deţine recordul omologat de Guinness Book ca fiind cel mai mare castel antic din lume şi cel mai mare complex medieval din Europa. Este amplasat în vârful unui deal destul de înalt, pe malul stâng al râului Vltava, care străbate Centrul Vechi al capitalei cehe. Împrejmuirile acestui areal medieval sunt cunoscute sub numele de Hradcany.

Cele mai frumoase palate din Europa. Palatul regal El Alcazar (foto 16)

El Alcazar din Segovia, Spania, este unul din cele mai frumoase castele din Spania. Acesta este situat în mijlocul oraşului Segovia, fiind locul unde regina Isabella s-a căsătorit cu Ferdinand.

Se află pe o stâncă, înconjurat de două râuri. Înălţimea stâncii şi poziţionarea militară incontestabilă, au dus la construcţia lui în acel loc. Cele mai vechi dovezi ale existenţei sale, este un document din 1122, la scurt timp după cucerirea oraşului de către Alfonso al VI lea, în care este menţionat castelul ca un Fort. Abia în 1155 este menţionat sub numele de fortăreaţă (cuvânt arab) într-o scrisoare păstrată în arhivele catedralei. Cu toate acestea, este posibil ca să fi existat o fortăreaţă în antichitate probabil, din epoca romană, unde săpături recente au descoperit blocurile de granit asemănătoare ale Apeductului.

Este una dintre sursele de inspiraţie pentru castelul Cenuşăresei din universul Disney.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor