Nördlingen, oraşul german construit cu diamante şi situat într-un crater (video)

Impactul unui meteorit a produs 72.000 de tone de diamante, cu care a fost construit oraşul medieval.
Nördlingen, Germania
Nördlingen, Germania (bavieraturismo.com)

Nördlingen este una dintre destinaţiile Rutei Romantice din Germania, în landul Bavaria. Este un oraş înconjurat de ziduri, acoperişuri roşii şi străzi pitoreşti, dar ceea ce este cel mai surprinzător despre el este locaţia: în mijlocul unui crater.

Meteoritul care a dat naştere craterului (25 kilometri în diametru şi între 100 şi 150 de metri adâncime) a căzut în urmă cu 15 milioane de ani; este unul dintre cele mai bine conservate cratere de impact din lume.

Pentru că meteoritul a căzut pe un depozit de grafit, se spune că oraşul a fost construit cu diamante. Din cauza presiunii s-au produs 72.000 de tone de diamante, rămase prinse în stânci, folosite apoi la construcţia oraşului. Diamantele au o dimensiune mai mică de 0,2 mm şi nu au valoare ca atare.

Oraşul a fost construit în interiorul craterului în timpul Evului Mediu şi subliniază rolul avut în Războiul de Treizeci de Ani, când în jurul său au avut loc bătălii mari. Oraşul a rămas aproape blocat în Evul Mediu, în parte din cauza pierderii puterii politice şi economice de după Războiul de Treizeci de Ani. Practic, a rămas îngheţat în timp.

Nördlingen în secolul al XVI-lea
Nördlingen în secolul al XVI-lea (Wikipedia.org)

De fapt, oraşul ca un întreg este punctul culminant al Evului Mediu, nu numai datorită monumentelor sale unice. Zidurile care îl înconjoară s-au conservat complet, casele din secolul al XIV-lea, clădirile publice, casele în stil renascentist şi baroc... De la înălţimea ''Turnului Daniel'' al Bisericii Sf. Gheorghe există o vedere bună a oraşului. Acest turn are încă gardieni care veghează simbolic asupra oraşului şi strigă, la fiecare jumătate de oră, începând cu ora 22.00, "So, G´sell, so" (toate bune, colegi, toate bune) pentru a anunţa că nu se apropie vreun pericol de zidurile cetăţii.

Romantic Road German

Acesta este cel mai popular traseu turistic din Germania. Are o lungime de aproximativ 375 km şi leagă oraşele cu cetăţi vechi pline de istorie, cu pieţe şi castele medievale, palate, biserici, şi mănăstiri, dar şi cu peisaje uluitoare de podgorii şi păduri. Această rută a fost foarte importantă în timpul Evului Mediu, întrucât conecta sudul cu centrul Germaniei, iar acum străbate mai mult de 60 de locaţii din sud-estul german, în special în landurile Bavaria şi Baden-Württemberg.