Al doilea cel mai frumos castel din lume se află în România

Cetatea Făgăraş.
Cetatea Făgăraş. (wikipedia.org)

Sunteţi pasionat de arhitectură? Sau poate de hoinărit prin situri istorice? În acest caz nu rataţi Cetatea Făgăraşului situată chiar în inima României, una dintre cele mai mari cetăţi medievale din ţară şi chiar din Europa. Şi dacă toate astea nu sunt suficiente pentru a vă convinge să o luaţi din loc, vă oferim un motiv în plus: potrivit unui clasament realizat de Hopper, un site dedicat planificării călătoriilor, cetatea din Transilvania este considerată cel de-al doilea cel mai frumos castel din lume, potrivit huffingtonpost.com.

Complexul feudal de la Făgăraş, a cărui construcţie a început la sfârşitul secolului al XIV-lea şi a fost continuată, prin adăugiri succesive, până la mijlocul secolului al XVII-lea, a fost precedat de-o fortificaţie din lemn, înconjurată cu un şanţ şi val de pământ, atestată arheologic pentru secolul al XII-lea. Scopul pentru care a fost construită cetatea transilvăneană era la momentul respectiv eminamente strategic, mai precis acela de a apăra sud-estul regiunii de incursiunile tătarilor şi otomanilor. Cetatea situată chiar în centrul municipiului Făgăraş este actualmente considerată una dintre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi feudale din Europa de Est.

Pe primul loc în clasamentul Hopper, înaintea Cetăţii Făgăraşului, se află castelul Neuschwanstein din Germania, construit în stil romantic-renascentist, la sfârşitul secolului al XIX-lea, pe un deal accidentat aflat deasupra satului Hohenschwangau, de lângă Füssen, în sud-vestul Bavariei.

În acelaşi clasament al celor mai interesante zece castele din lume, dedicat în special persoanelor care apreciază arhitectura, mai figurează Castelul Durham din Marea Britanie, castelul Blarney din Edinburgh, Le Chateau Frontenac din Canada, castelul Cardiff din Ţara Galilor, Château et jardins de Villandry din Franţa, castelul Baden-Württemberg din Germania şi castelul Hearst din California.