Palate fascinante din lume: Palatul Regal din Bruxelles, Belgia
alte articole
În lume există numeroase palate minunate, construcţii maiestuoase care şi-au lăsat amprenta asupra frumuseţii şi a culturii vremurilor din care provin. Denumirea de „palate” vine din latinul „Palatium”, iar Dealul Palatin sau Palatino reprezenta reşedinţa împăraţilor romani. Conform legendei, aici începe construirea Romei de către Romulus, primul ei rege, în prezent, Dealul Palatin fiind unul dintre cele mai importante situri arheologice din Roma.
În Europa palatele erau reşedinţa regilor, a nobililor, a clerului dar şi a burgheziei îmbogăţite. Acestea se construiau şi decorau cu cel mai exigent simţ artistic, luxul având stilul artistic al fiecărei epoci. Măreţia palatelor, bogăţia şi somptuozitatea interioarelor, împreună cu marile şi minunatele grădini ce erau, şi au rămas, adevărate opere de artă, au făcut ca aceste ansambluri arhitecturale şi peisagistice să atragă de-a lungul timpului uimirea turiştilor care vin pentru a-şi umple sufletul şi inima cu imagini ce par desprinse din basme.
În continuare vă vom prezenta câteva dintre aceste palate, splendori ce depăşesc graniţele imaginaţiei, o lume de vis, care ne încântă şi ne uimeşte doar când o privim şi încercăm s-o înţelegem. Aici arta este nepieritoare, strălucind şi uimindu-ne atâta timp cât va fi întreţinută, protejată şi apreciată.
Palatul Regal din Bruxelles - Belgia
Situat în faţa superbului Parc Bruxelles şi a pieţei Place des Palais, Palatul Regal reprezintă o adevărată bijuterie arhitecturală de o bogăţie de nedescris. Acest palat medieval a fost construit în a doua jumătate a secolului al XI-lea şi prima jumătate a secolului al XII-lea, avea înfăţişarea unui castel fortificat şi reprezenta reşedinţa Ducelui de Brabant.
De-a lungul timpului a fost reconstruit şi renovat pentru a reflecta statutul Ducelui de Brabant şi a succesorilor săi. În 1830 palatul devine reşedinţa regelui Leopold de Saxe-Coburg, fiind folosit în principal pentru recepţii, întâlniri oficiale etc. Considerând că palatul era unul prea modest pentru un rege, fiul acestuia l-a redecorat şi l-a mărit, suprafaţa palatului fiind aproape dublată. Arhitectul Alphouse Balat, care a avut un important rol în reconstruirea palatului, a proiectat încăperi cum ar fi Camera Tronului, Marea Galerie, scările şi noua faţadă, însă a murit înainte să îşi vadă planurile prinzând viaţă.
În 1904 arhitectul Henri Maquet reface faţada şi grădina ce separă palatul de Place des Palais. Interiorul clădirii este o minunăţie, impresionând în mod deosebit tavanul şi candelabrul central din Camera Oglinzilor, o operă de artă împodobită cu un milion de pietre preţioase ce amplifică mult lumina naturală. O altă încăpere impresionantă este Camera Imperiului, care conţine 11 vase din aur pline cu pământ şi flori din cele 11 provincii belgiene.
Cu toate că, în trecut, a fost folosit drept locuinţă de către multi regi şi oficial palatul aparţine familiei regale, acum este folosit rar de Familia Regală a Belgiei care locuieşte în Castelul Regal de la Laeken, situat la marginea orasului Bruxelles.
În prezent, în clădire îşi au sediul mai multe ministere, există săli de reuniuni oficiale şi apartamente pentru şefii de stat invitaţi în ţară.
Tot palatul este o adevărată bijuterie, o explozie de culori, rafinament şi o frumuseţe de nedescris. Palatul Regal din Bruxelles a fost deschis publicului în 1965 şi se poate vizita din luna mai până în luna septembrie.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.