Palate fascinante din lume: Palatul Mysore, India
alte articole
În lume există numeroase palate minunate, construcţii maiestuoase care şi-au lăsat amprenta asupra frumuseţii şi a culturii vremurilor din care provin. Denumirea de „palate” vine din latinul „Palatium”, iar Dealul Palatin sau Palatino reprezenta reşedinţa împăraţilor romani. Conform legendei, aici începe construirea Romei de către Romulus, primul ei rege, în prezent, Dealul Palatin fiind unul dintre cele mai importante situri arheologice din Roma.
În Europa palatele erau reşedinţa regilor, a nobililor, a clerului dar şi a burgheziei îmbogăţite. Acestea se construiau şi decorau cu cel mai exigent simţ artistic, luxul având stilul artistic al fiecărei epoci. Măreţia palatelor, bogăţia şi somptuozitatea interioarelor, împreună cu marile şi minunatele grădini ce erau, şi au rămas, adevărate opere de artă, au făcut ca aceste ansambluri arhitecturale şi peisagistice să atragă de-a lungul timpului uimirea turiştilor care vin pentru a-şi umple sufletul şi inima cu imagini ce par desprinse din basme.
În continuare vă vom prezenta câteva dintre aceste palate, splendori ce depăşesc graniţele imaginaţiei, o lume de vis, care ne încântă şi ne uimeşte doar când o privim şi încercăm s-o înţelegem. Aici arta este nepieritoare, strălucind şi uimindu-ne atâta timp cât va fi întreţinută, protejată şi apreciată.
Palatul Mysore-India
Luxosul şi impresionantul palat Mysore, reşedinţa celebrului Maharajah de Mysore, din dinastia Wodeyar, este situat în oraşul Mysore aflat la o altitudine de 763 de metri deasupra mării şi ocupă o suprafaţă de 128.42 km. În complexul Palatului intră şi 12 temple hinduse, cel mai vechi fiind din secolul al XIV-lea, iar cel mai nou a fost ridicat în 1953.
De multe ori descris ca Oraşul Palatelor, Mysore deţine un mare număr de palate istorice, dintre care cel mai spectaculos este Palatul Mysore. Opera originală a început în secolul al XIV-lea, de-a lungul timpului proiectându-se noi clădiri. Construcţia actuală a fost ridicată în 1897, după ce vechiul palat a fost distrus într-un incendiu izbucnit în timpul unei nunţi. Arhitectul Henry Irwin realizează o nouă reproiectare a clădirii ce şochează prin cupolele roz şi prin prezenţa celor şapte arcade ce susţin minunata faţadă a palatului. În 1912 palatul este dat în folosinţă de cel de-al 24-lea prinţ Wodeyar.
Din punct de vedere arhitectonic, monumentul este considerat un splendid exemplu de arhitectură indo-saracenică, un melanj al mai multor stiluri: hindus, musulman, gotic, mogul şi rajputa, un stil extrem de spectaculos şi foarte la modă în India la începutul secolului al XX-lea. Starurile clădirii sunt domurile roşii în formă de ceapă, ce provin din arhitectura Marilor Moguli, balcoanele rajpute, dar şi armata de coloane cu încrustaţii incredibile.
Vizitarea palatului este permisă, însă fără aparate de fotografiat şi video, încălţămintea fiind lăsată obligatoriu la intrare. Interiorul este la fel de fabulos ca exteriorul, palatul are uşi de lemn cu sculpturi complicate, iar tavanele au incluse lucrări de fildeş, putând fi văzute figurine din marmură, colecţii de caschete, picturi cu membrii familiei regale şi alte obiecte de uz personal, cu alte cuvinte o opulenţă remarcabilă.
Dacă faceţi turul palatului, veţi întâlni o cameră cu o colecţie impresionantă de arme de vânătoare aparţinând familiei regale, de la lănci, iatagane şi săbii încrustate cu aur sau pietre preţioase până la pistoale. De asemenea, mai pot fi admirate maşinile de colecţie ale micilor prinţi, şi colecţia de instrumente muzicale folosite de membrii familiei regale.
De remarcat ''Divanul întâlnirilor publice”, unde maharajahul primea în audienţă oamenii simpli, dar şi ''Divanul întâlnirilor private'' (Ambavilasa), unde aveau loc audienţele private cu regele. Aici pot fi văzute coloane aurite, plafoane cu vitralii, un frumos candelabru decorat cu motive florale fine ce se reflectă în podeaua de mozaic împodobită cu pietre semipreţioase. Urcând şi coborând scările, aveţi parte de un joc ameţitor de oglinzi, aur şi statui.
Nu trebuie uitat Pavilionul Păpuşilor, în care păpuşile sunt aliniate în veşminte tradiţionale din secolele XIX-XX, sau Tronul Regelui care se numără printre cele mai admirate piese din Muzeu. Denumit de localnici Ghinnnda Simhasana, acesta este decorat cu aur şi expus în public cu ocazia festivalului Dasara, care atrage un mare număr de vizitatori pentru muzică, dans şi parada elefanţilor. În timpul festivalului, ce are loc în lunile septembrie şi octombrie, palatul este luminat de peste 10.000 de becuri.
Palatul Mysore primeşte anual de 2,7 milioane de vizitatori, iar un bilet de intrare costă 3 euro.
Sunt locuri pe care trebuie să le vezi, pentru că sunt atât de minunate, incredibile, şi dacă te freci la ochi constaţi: DA, EXISTĂ.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.