Cele mai frumoase locuri din Praga
Praga este unul dintre cele mai frumoase oraşe europene, devenind rapid şi o destinaţie preferată de turiştii români, pentru că este un oraş plin de farmec, strălucire şi minunat din toate punctele de vedere. Capitala Cehiei este un oraş plin de obiective turistice şi locuri frumoase ce poate fi explorat zile întregi, luni sau chiar o viaţă de om. Oraşul are farmecul său aparte indiferent de perioada anului în care alegeţi să-l vizitaţi. Turistul obişnuit nu are la dispoziţie, în mod normal mai mult de câteva zile pentru a descoperi toate locurile minunate ale acestui oraş. De aceea lista obiectivelor turistice pe care v-o prezentăm poate fi utilă pentru cei ce aleg să îşi petreacă o vacanţă de câteva zile la Praga.
Înainte de toate trebuie menţionat că Praga trebuie văzută mergând mult pe jos, dar dacă acesta nu este sportul dumneavoastră favorit atunci va putem spune că transportul public este unul dintre cele mai bune din Europa. Metroul este excelent, iar tramvaiele vă ajuta să ajungeţi în aproape toate locurile dorite.
Cele mai frumoase locuri din Praga. Castelul Praga
Castelul Praga (Prazsky hrad) reprezintă cel mai mare complex medieval din Europa având 570 metri lungime şi o suprafaţă de 7,28 de hectare şi reprezintă atracţia cea mai importantă din Praga. Castelul a fost construit prima dată în sec al IX-lea transformându-se dintr-o fortăreaţă din lemn împrejmuită de ziduri de pietre într-o clădire impozantă aşa cum este el astăzi. Nu este chiar un castel, ci este o întreagă zonă compusă din Catedrala Sfântul Vitus (cel mai important punct de reper din oraş unde puteţi vizita turnurile, muzeul şi galeriile de artă), Golden Lane, Palatul Lobkowicz şi biserica Sfântul George.
Catedrala este o adevărată capodoperă a arhitecturii gotice. Mai mulţi regi şi împăraţi au fost îngropaţi aici.
Cele mai frumoase locuri din Praga. Centrul vechi din Praga
Centrul vechi (Staromestske nămeşti) – toate clădirile din centrul vechi datează din sec al XI-lea. Pe lângă castelul Praga, Catedrala Sf Vitus şi Podul Charles, un număr mare de biserici şi palate au fost construite reprezentând un agregat arhitectural, artistic şi spiritual nemaipomenit.
Centrul vechi al oraşului Praga se întinde pe o suprafaţă de 866 de hectare, este situat pe ambele maluri ale râului Vltava şi este în patrimoniul UNESCO din anul 1992.
Cele mai frumoase locuri din Praga. Podul Carol
Podul Carol este unul dintre cele mai frumoase poduri peste râul Vltava şi are o vechime de peste 600 de ani. Face legătura între Oraşul Vechi şi cartierul Mala Strana şi este simbolul capitalei cehe.
Construcţia podului Carol a început în anul 1357 şi a fost terminat la începutul secolului al XV-lea. Are 515 metri lungime şi 9,50 metri lăţime, are 16 piloni (cu înălţimi cuprinse între 16 şi 23 de metri) iar pavarea este la 13 metri deasupra râului Vltava.
Începând cu anul 1657 o stradă unică de statui s-a dezvoltat în lungul podului. La început, statuile erau de fapt nişte cruci iar în 1657 a fost adusă chiar şi o cruce poleită cu bronz. Monumentele Golgoth, Fecioara necăjită şi Sf Ion Evanghelistul au fost adăugate în sec al XVII-lea.
Din sec al XX-lea, replici moderne ale statuilor baroce au înlocuit vechile statui, cele originale fiind la Muzeul Naţional la Lapidarium (deschis de luni până vineri de la 12:00 la 18:00 şi în weekend de la 10:00 la 18:00.
Cele mai frumoase locuri din Praga. Casa care dansează din Praga
Casa dansatoare este o construcţie care îşi face simţită prezenţa printre stilurile baroc, gotic sau art nouveau care o înconjoară. A fost construită între 1994 şi 1996 pentru o companie de asigurări, de arhitectul ceh Vlado Milunic împreună cu arhitectul canadian Frank Gehry. Casa mai este numită şi Ginger & Fred, referindu-se la celebrul cuplu de dansatori Ginger Rogers şi Fred Astair.
Iniţial, în locul ei era o casă construită în stilul neo-renascentist de la sfârşitul sec al XIX-lea. Acea casă a fost distrusă în timpul bombardamentului din anul 1945. Casa care dansează stă printre clădiri construite în stilul neo-baroc, neo-gotic şi art nouveau pentru care a devenit Praga cunoscută.
Construcţia non-convenţională a fost controversată în timpul construirii ei, dar zece ani mai târziu, emoţiile s-au sfârşit iar casa care dansează are locul ei în cadrul oraşului modern Praga.
Casa este de fapt o clădire de birouri dar, cu toate acestea, puteţi vizita restaurantul franţuzesc de pe acoperişul ei, de unde puteţi admira râul Vltava şi Castelul Praga.
Cele mai frumoase locuri din Praga. Primăria din Praga
Prima atestare documentară a primăriei din Piaţa Carol a fost în anul 1377. La începutul secolului al XV-lea au mai fost adăugate câteva părţi la clădirea primăriei, cel mai important fiind turnul cu ceas.
Noua primărie îşi desfăşura rolul său iniţial, acela de a găzdui birourile administraţiei consiliului până în 1784 când Împăratul Iosef al II-lea a decis să unească cele 4 părţi: vechiul oraş, oraşul Lesser, Hradcany şi Noul Oraş. După această unire, noua primărie servea doar ca tribunal şi închisoare având chiar şi o cameră de tortură. Mulţi oameni, mai ales revoluţionari, au fost închişi aici.
Aspectul clădirii a fost schimbat rapid în sec. al XVI-lea. Aripa sudică a fost reconstruită în stilul renascentist şi a fost decorată cu acoperişuri triunghiulare înalte. Se poate observa o bucată dintr-un lanţ prins de zidurile primăriei (este de pe vremea când străzile din Praga erau închise cu lanţuri).
Noua primărie a devenit cu adevărat faimoasă atunci când, pe 30 iulie 1419, o mulţime de demonstranţi conduşi de Jan Zelivsky, au cerut ca o parte din cei care îl urmau pe Jan Hus să fie eliberaţi din închisoare. Când membrii consiliului au refuzat, mulţimea furioasă a intrat în clădire şi i-au aruncat pe membrii consiliului pe fereastră. Cei care au supravieţuit au fost bătuţi până au murit.
Noua primărie este un monument de cultură şi găzduieşte multe evenimente culturale şi sociale precum şi ceremonii religioase.
Turnul vechii primării este unul dintre cele mai impresionante clădiri ale oraşului Praga, construit în 1338. Înăuntru se află scări şi un lift. Puteţi achita o taxă pentru a urca în turn şi să admiraţi Piaţa Vechiului Oraş.
Cele mai frumoase locuri din Praga. Ceasul Astronomic
Un alt simbol al vechiului oraş şi un important obiectiv turistic din Praga este Ceasul Astronomic. Este un turn cu ceas care are un mecanism complicat, ce indică inclusiv răsăritul şi apusul soarelui, dar şi fazele Lunii şi ale Soarelui în diferite semne ale Zodiacului. Ceasul a fost construit în anul 1410 de un profesor de matematică şi timp de 600 de ani a fost reparat şi întreţinut, astfel încât acum este al treilea ceas ca vechime din lume. Statuile Apostolilor, care apar la fiecare oră prin cele două ferestre, au fost adăugate în anul 1865. La fiecare oră fixă, aici are loc un spectacol pe care toţi turiştii se înghesuie să-l vadă şi să-l înregistreze, statuile defilând prin faţa lor.
Cele mai frumoase locuri din Praga. Turnul Petrin
Este cunoscut sub numele de mini Turnul Eiffel şi asta dintr-un motiv bine întemeiat. Turnul Petrin, poate că nu se compară cu atracţia pariziană în ce priveşte înălţimea (abia ajunge la 60 metri înălţime), dar se află în vârful dealului Petrin, cu o altitudine de 317 metri. Turnul este înconjurat de grădini minunate, în care se află observatorul Štefánik şi Labirintul Oglinzilor. Pentru a vedea toate cele trei atracţii de pe dealul Petrin, trebuie să plătiţi o taxă.
Turnul este deschis de la ora 10 până la ora 22, din aprilie până în septembrie, de la ora 10 până la ora 20, în lunile martie şi octombrie şi de la ora 10 până la ora 18, în perioada cuprinsă între lunile noiembrie şi februarie.
Cele mai frumoase locuri din Praga. Sinagoga evreiască veche-nouă
Sinagoga veche-nouă, aflată în Cartierul Evreiesc, este cea mai veche sinagogă activă din Europa. Construcţia acestei structuri a fost terminată în anul 1270, făcând din ea unul dintre cele mai timpurii exemple ale arhitecturii gotice din Praga. Cea mai mare parte a Cartierului Evreiesc sau Josefov, se află sub patronajul Muzeului Evreiesc şi include 6 sinagogi, primăria evreiască şi vechiul cimitir evreiesc. Ocupaţia nazistă din Praga a adus, în mod surprinzător, puţine prejudicii zonei Josefov. Se pare însă că naziştii au procedat astfel pentru a transforma această parte a oraşului într-un “muzeu exotic al unei rase dispărute”. Zona Josefov a suferit însă numeroase transformări. Aspectul său actual datează în principal din perioada cuprinsă între anii 1893 şi 1913.
Cele mai frumoase locuri din Praga. Palatul şi grădinile Wallenstein
La Palatul Wallenstein veţi vedea probabil prima grădină a unui palat din Praga. Aparţine palatului Wallenstein, astăzi fiind Senatul Republicii Cehe. Grădina a fost construită împreună cu palatul în 1623 în stilul baroc. În partea de est a grădinii puteţi descoperi Sala Terrena cu trei arcade. Zidurile sălii sunt decoraţi cu fresce reprezentând războaie troiene.
În Sala Terrena se organizează multe concerte şi spectacole de teatru. Dacă intraţi în grădina dinspre palat, primul lucru pe care îl veţi vedea va fi un perete cu stalactite ce imită o grotă. În partea dreaptă grotei se află o colivie mare cu păsări exotice.
Multe statui şi fântâni pe care le veţi vedea în grădinile Wallenstein sunt copii după unele făcute de Adrian de Veries. Statuile reprezintă eroi din mitologia greacă. Statuile originale au fost luate ca pradă de război de armata suedeză în anul 1648. Singura statuie care a fost înapoiată cehilor este Venus cu armură şi un Delfin care pot fi găsite la Galeria Castelului Praga.
Grădina Wallenstein are o suprafaţă de 1,7 hectare fiind spaţiu suficient pentru un iaz cu raţe. Iazul a fost folosit pentru bărcuţe micuţe în trecut. O altă copie după lucrările lui Veries este reprezentată de o fântână din marmură având statui ale lui Hercule şi ale unor Naiade ce se află pe o mică insulă în mijlocul iazului.
Cele mai frumoase locuri din Praga. Turnul Daliborka
Este o închisoare faimoasă ce a funcţionat până la sfârşitul sec. al XVIII-lea. Iniţial a fost concepută ca o închisoare doar pentru nobili dar ulterior au fost întemniţaţi oameni de toate statuturile sociale. Numele i-a fost dat după Dalibor Kozojedy, primul ei locatar. Istoria Pragăi este plină de legende, una dintre ele fiind legată de turnul Daliborka.
Dalibor a fost un tânăr cavaler, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fiind ţinut într-o încăpere subterană aflată sub turn, fiindcă a găzduit câţiva sclavi rebeli. Conform legendei, el a învăţat să cânte la vioară în timp ce-şi aştepta moartea în încăperea întunecoasă unde era întemniţat. Locuitorii Pragăi îl auzeau, iar muzica lui trezea în ei simpatie. Veneau să asculte muzica lui tristă, le era milă de el şi îi aruncau mâncare şi lapte. Unii spun că era aşa de popular încât autorităţilor le-a fost frică să facă publică ziua executării lui, până într-o zi când vioara nu a mai cântat. Compozitorul ceh Smetana a transformat povestea idealizată într-o operă faimoasă.
Pentru cei ce nu cred în legende, este o explicaţie logică de ce Dalibor a fost asociat cu sunetul vioarei. Cuvântul „vioara” are şi o însemnătate medievală, existând un instrument de tortură având forma unei vioare. El era prevăzut cu găuri pentru cap şi mâini. O dată ce începea procedura de tortură, se auzea şi „muzica” produsă de prizonieri. Cu toate acestea, nu era nici pe departe atât de armonios precum sunetul produs de o vioară.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.