Blinken, critici dure după întâlnirea cu omologul său chinez: Remarcile Beijingului privind pacea în Ucraina “sunt fără sens”

Anthony Blinken (POOL / AFP via Getty Images)
Redacţia
28.09.2024

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a subliniat preocupările puternice ale SUA cu privire la sprijinul Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei în discuţiile de vineri cu ministrul chinez de externe, Wang Yi, afirmând că remarcile Beijingului despre pacea din Ucraina "sunt fără sens".

Într-o întâlnire cu Wang în marja Adunării Generale a ONU de la New York, Blinken a declarat că a abordat, de asemenea, "acţiunile periculoase şi destabilizatoare" ale Beijingului în Marea Chinei de Sud şi a discutat despre îmbunătăţirea comunicării dintre armatele lor, potrivit Reuters.

În timpul unei conferinţe de presă, Blinken a afirmat că el şi Wang au discutat, de asemenea, despre modalităţile de perturbare a fluxului de droguri în Statele Unite şi despre riscurile prezentate de inteligenţa artificială.

Aproximativ 70% din maşinăriile pe care le importă Rusia şi 90% din microelectronică provin din China şi Hong Kong, a adăugat Blinken.

Acest lucru a ajutat în mod material Moscova să producă rachetele, vehiculele blindate şi muniţiile necesare pentru a-şi perpetua războiul din Ucraina, a spus el.

"Prin urmare, atunci când Beijingul spune că, pe de o parte, doreşte pacea, doreşte să vadă sfârşitul conflictului, dar, pe de altă parte, permite companiilor sale să întreprindă acţiuni care, de fapt, îl ajută pe Putin să continue agresiunea, aceste remarci sunt fără sens".

"Statele Unite ar trebui să înceteze să defăimeze şi să planteze dovezi împotriva Chinei, să impună sancţiuni fără discernământ şi să folosească acest (conflict) ... pentru a crea şi încuraja confruntări între diferite tabere”, a declarat Wang.

Vineri, China şi Brazilia au continuat efortul de a reuni ţările în curs de dezvoltare în jurul unui plan de pace pentru Ucraina, în ciuda faptului că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins iniţiativa, considerând că serveşte intereselor Moscovei.

Reuniunea a 17 naţiuni a fost prezidată de Wang şi de consilierul brazilian pentru politică externă Celso Amorim. Wang a declarat reporterilor că au discutat despre necesitatea de a preveni escaladarea, de a evita utilizarea armelor de distrugere în masă şi de a preveni atacurile asupra centralelor nucleare.

Casa Albă şi Uniunea Europeană au declarat săptămâna aceasta că sunt profund îngrijorate de un raport Reuters conform căruia Rusia a înfiinţat un program de arme în China pentru a dezvolta şi produce drone de atac cu rază lungă de acţiune pentru a fi utilizate în război.

Blinken a declarat că "presarea Iranului, Coreei de Nord şi Chinei ... să înceteze furnizarea de arme, artilerie, utilaje şi alte tipuri de sprijin" Rusiei este esenţială pentru obţinerea unei păci durabile în Ucraina.

China şi Statele Unite, cele mai mari două economii ale lumii, sunt în dezacord cu privire la o gamă largă de probleme, cum ar fi războaiele din Ucraina şi Gaza, restricţiile americane la exportul de tehnologie avansată a cipurilor, tarifele comerciale, Taiwanul şi drepturile omului.

Beijingul s-a plâns în repetate rânduri de legăturile cu SUA şi de livrările de arme către Taiwan. De asemenea, a îndemnat Statele Unite să elimine tarifele pentru bunurile sale şi a denunţat propunerile americane de a interzice utilizarea software-ului şi hardware-ului său în vehicule din motive de securitate naţională.

Săptămâna trecută, secretarul de stat adjunct al SUA, Kurt Campbell, a declarat că provocările pe care le reprezintă China pentru SUA le depăşesc pe cele din timpul Războiului Rece.

Relaţiile s-au prăbuşit anul trecut după ce Statele Unite au doborât un balon de spionaj chinez, dar de atunci ambele au încercat să menţină deschise liniile de comunicare pentru a preveni, în opinia SUA, transformarea concurenţei în conflict.

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, s-a întâlnit luna trecută cu liderul comunist chinez Xi Jinping, pentru a atenua fricţiunile înaintea alegerilor americane din noiembrie.

Casa Albă a declarat atunci că este planificată în curând o convorbire telefonică între Xi şi preşedintele american Joe Biden.

Întrebat despre acest lucru după întâlnirea cu Wang, Blinken a declarat că nu are nimic de anunţat, dar cei doi oficiali au convenit asupra importanţei comunicării dintre liderii lor şi a adăugat: "Anticipez pe deplin că vom vedea acest lucru în săptămânile şi lunile următoare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor