Siegfried Mureşan: ”Statele Unite ale Europei nu sunt miza europarlamentarelor” (interviu)

Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times)

Omul-surpriză al acestor europarlamentare, Siegfried Mureşan este un tânăr de 33 de ani, cu o bogată experienţă europeană, în calitate de consilier al preşedintelui Comisiei de Afaceri Europene din Bundestagul german şi apoi de consilier principal al PPE pe probleme economice. El a fost propulsat pe locul doi al listei de candidaţi a Partidului Mişcarea Populară (PMP) pentru europarlamentare, în locul Elenei Băsescu.

”Alegerile europarlamentare vor decide dacă vom merge mai departe pe această cale a întăririi economiilor noaste şi a gestionării cu prudenţă a banului public sau ne vom întoarce la politicile care au cauzat criza”, susţine Siegfried Mureşan într-un interviu acordat Epoch Times. În opinia sa, aceasta este miza actualului scrutin, nu federalizarea Europei.

Candidatul PMP mai explică ce măsuri va lua în Parlamentul European pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri şi ce poate învăţa România în acest sens de la state precum Germania.

Pe de altă parte, Mureşan consideră că următorul proiect de ţară al României trebuie să fie aderarea la zona euro. Epoch Times prezintă cititorilor prima parte a interviului cu candidatul PMP la europarlamentare.

Epoch Times: Care sunt mizele alegerilor europarlamentare pentru România şi pentru Europa? De ce ar trebui să iasă românii la vot?

Alegerile din 25 mai vor decide încotro se îndreaptă Europa şi România. După cinci ani de criză economică în UE, ştim foarte exact ce politici au cauzat această criză şi ce politici au dus la depăşirea ei. Ţări precum Spania. Portugalia, Grecia, Irlanda au fost guvernate de guverne socialiste sau liberale înainte de criză. Aceste guverne au cheltuit mai mult din banul public decât îşi puteau permite aceste ţări.

Noi nu am cauzat această criză, nici România, nici Europa, dar ea a lovit ţările care aveau datorii prea mari, care aveau economii necompetitive, ţări cu sectoare bancare fragile în care investitorii nu aveau multă încredere. Aceste ţări ies acum rând pe rând din criză – şomajul scade, se creează noi locuri de muncă. Irlanda şi Portugalia au reuşit să depăşească deja pachetele de asistenţă financiară cu UE şi FMI, adică stau pe propriile picioare. Regenerarea s-a produs cu măsuri economice de dreapta, aceste ţări fiind guvernate în timpul crizei de guverne de centru-dreapta, membre ale Partidului Popular European (PPE).

Alegerile europarlamentare vor decide dacă vom merge mai departe pe această cale a întăririi economiilor noaste şi a gestionării cu prudenţă a banului public sau ne vom întoarce la politicile care au cauzat criza. PPE este singurul partid european care a înţeles cauzele crizei – economii nereformate şi ţări cu datorii mari, o guvernanţă insuficientă la nivelul zonei euro şi reguli nerespectate.

Uniunea Europeană este şi răspunsul la grijile pe care le avem noi, românii, pentru că ea apără cetăţenii sinceri şi cinstiţi de guverne iresponsabile. În România sunt tot mai multe instituţii care-şi îndeplinesc misiunea precum ANI şi DNA. Dacă oamenii politici încearcă să afecteze bunul mers al acestora, UE veghează ca acestea să-şi poată realiza misiunea.

Pe de altă parte, prin tratatul fiscal ne-am asigurat că un guvern iresponsabil nu mai poate cheltui din banul public mai mult decât ne putem permite şi să ne ceară apoi tot nouă să returnăm aceşti bani prin taxe şi impozite mai mari. Deci, UE ne apără de oameni politici iresponsabili. Cred că drumul nostru natural este Europa şi că este nevoie de mai multă integrare.

Este federalizarea una dintre marile mize ale acestor alegeri? Care este poziţia Dvs şi a PMP? Credeţi că avem nevoie de mai multă integrare şi cedare de suveranitate până să ajungem la Statele Unite ale Europei sau actuala stare de fapt bazată pe principiul subsidiarităţii este suficientă?

Cred că oamenii aşteaptă de la noi soluţii şi răspunsuri la întrebările şi problemele lor. Îi interesează mai puţin cum ne organizăm noi la Bruxelles.

Sigur că Uniunea politică este acolo ca viziune pe termen lung. Criza economică ne-a arătat că Europa este parte a soluţiei şi nu a problemei şi că toate regulile UE trebuie respectate. Cât priveşte integrarea economică, s-au luat multe decizii în ultimii ani şi este important ca ele să fie implementate. Deci cred că vom continua pe acest drum al integrării şi că Europa este răspunsul la marile provocări, dar pe de altă parte am umblat mult prin ţară în această campanie, m-am întâlnit cu mulţi oameni. Am aflat care sunt grijile şi problemele lor, dar şi soluţiile.

”UE ne apără de oameni politici iresponsabili. Cred că drumul nostru natural este Europa şi că este nevoie de mai multă integrare”.

Oamenii de la faţa locului îşi cunosc de multe ori cel mai bine şi rezolvările, dar au nevoie de cineva care să-i ajute. De aceea eu vreau o Europă puternică pe temele mari economice, globale, energetice şi de politică externă, dar care să ne coordoneze mai puţin în viaţa de zi cu zi. Nu vreau o Europă care să-mi spună ce să mănânc la amiază sau seara. Cred în principiul subsidiarităţii, ca decizia să fie luată cât mai aproape de cetăţean. UE să facă doar ce poate face mai bine decât oraşele, comunele, judeţele sau decât ţara. Nu cred că Uniunea politică este miza acestor alegeri, ci răspunsul la întrebarea dacă continuăm pe un drum responsabil sau ne aventurăm la experimente de stânga, extremiste şi naţionaliste.

Aţi vorbit foarte mult în campanie despre problema locurilor de muncă pentru tineri. Ce măsuri şi proiecte veţi susţine în acest sens în Parlamentul European?

UE a înţeles că reducerea şomajului în rândul tinerilor trebuie să fie una dintre priorităţi în această perioadă. Tinerii n-au cauzat criza economică, dar au fost puternic loviţi de ea. Este o nedreptate pe care voi încerca să o îndrept în PE.

Uniunea Europeană a alocat pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor 8 milioane de euro pentru anii 2014-2015. Din aceşti bani, sute de milioane de euro sunt alocaţi pentru a stimula crearea de locuri de muncă în România. Din păcate ei nu ajung încă la noi în ţară fiindcă este obligaţia guvernului să propună proiecte concrete, iar el n-a făcut acest lucru.

Ce pot să fac eu ca europarlamentar este să mă asigur că aceşti bani nu sunt pierduţi pentru România, dacă guvernul nu-i cheltuieşte, ci vor putea fi utilizaţi după 2015. În al doilea rând, şomajul în rândul tinerilor din România este de 20-25%, în funcţie de regiune. În unele state ale UE precum Grecia sau Spania, el este de peste 50%. Dar avem şi state în care este mai mic de 10% precum Germania, Austria, Olanda, Danemarca. Eu, ca europarlamentar, mă voi uita ce fac aceste ţări în care şomajul este mic.

Există câteva lucruri pe care aceste ţări le au în comun. Un sistem de învăţământ practic, sistemul dual, unde îmbini educaţia teoretică cu învăţarea unei meserii practice într-o companie. La mine la Bruxelles vin multe companii care spun că vor să investească în ţări precum Spania, Portugalia, care au ieşit din criză, dar nu găsesc tineri cu calificările necesare pentru a-i putea angaja. Acest sistem foarte puternic de educaţie în Germania şi Austria, care se face în şcoală, dar cu participarea mediului privat, asigură că tinerii îşi vor găsi un loc de muncă apoi.

Deci, după observarea practicilor din alte state şi dialogul cu alţi europarlamentari, voi face un set de propuneri după europarlamentare şi le voi supune dezbaterii publice din România. De asemenea, este nevoie de măsuri de sprijin pentru tinerii antreprenori, şi chiar şi pentru cei care au eşuat cu prima afacere. Trebuie să li se dea o a doua şansă.

Diferenţa între mine şi un socialist, este că eu vreau să previn şomajul. Eu cred că cea mai bună politică socială este crearea de locuri de muncă. Pentru a scoate oamenii din sărăcie, un loc de muncă stabil şi bine plătit este cea mai bună reţetă.

Ce înseamnă sloganuri precum cel al PMP ”Ridicăm România” sau cele ale altor partide ”Apărăm România”? Mai trebuie România să fie apărată de Europa?

Sloganul PSD spune că vor merge să lupte la Bruxelles împotriva Europei. PSD este deranjat că Europa nu-i lasă să facă lucrurile cum au fost obişnuiţi până acum – să calce în picioare instituţiile statului, să cheltuiască banii cu necumpătare. De aceea pentru ei, Europa este un obstacol, în timp ce pentru noi Europa este un partener. Aceasta este diferenţa dintre PSD şi PMP. (…)

Despre aderarea României la zona euro în 2019, diferenţele dintre programele celor doi candidaţi la Comisia Europeană, Jean Claude Juncker(PPE) şi Martin Schulz(PSE) şi următorul proiect de ţară al României - în varianta integrală (video) a interviului postat pe pagina originală a Epoch Times România.