Martin Schulz: 'Uniunii Europene îi lipseşte curajul pentru a crea un viitor mai bun'
alte articole
Preşedintele Parlamentului European (PE) şi candidat socialist la alegerile europene din 25 mai, Martin Schulz, crede că liderilor europeni le 'lipseşte curajul' pentru a crea un viitor mai bun pentru cetăţeni, informează miercuri agenţia EFE.
'Vorbim de măsurile de austeritate, dar nu despre perspectivele de viitor. Lipseşte mesajul de speranţă', a declarat politicianul social-democrat german, într-un interviu acordat EFE din biroul său din PE de la Bruxelles. Schulz, al cărui partid apare în sondaje pe poziţii egale cu Partidul Popular European (PPE), a detaliat câteva din priorităţile sale, între care recuperarea încrederii cetăţenilor.
Dacă Partidul Socialist European (PSE) din partea căruia candidează ar câştiga alegerile europene, Schulz crede că cel mai important este să se recâştige încrederea, iar pentru aceasta cetăţenii trebuie să fie reintegraţi în procesul de decizie şi în aplicarea lui. Trebuie să devină tangibil pentru cetăţeni că am înţeles de ce s-au înstrăinat de noi. În al doilea rând trebuie continuată lupta împotriva şomajului, mai ales în rândul tinerilor şi împotriva restricţionării accesului la credite a Întreprinderilor mici şi mijlocii care îngreunează investiţiile.
Iar nu în ultimul rând, spune el, să se înceteze să se mai vorbească despre 'mii de miliarde' de euro, în condiţiile în care pentru cetăţeni un milion de euro înseamnă o sumă fabuloasă. Pe scurt, trebuie pus individul în centrul deciziilor noastre, reiterează Schulz.
La întrebarea cum poate fi îmbinat mesajul adresat cetăţeanului spaniol, preocupat de şomaj, cu cel destinat cetăţeanului german, îngrijorat de inflaţie, Schulz a pledat pentru stabilitatea euro. Inflaţia nu există în Europa, asigură el. Nu merită să discutăm despre inflaţie. Iar tinerii spanioli trebuie să ştie că prioritatea priorităţilor pentru instituţiile europene este crearea locurilor de muncă. Companiile care investesc şi angajează tineri trebuie să beneficieze de credite la dobânzi minime, pe care să le ramburseze pe termen lung, crede social-democratul german.
În pofida crizei, spune el, există un sentiment şi o percepţie comună între cetăţeanul german şi cel spaniol - percepţia că cei mari nu plătesc impozite în timp ce au profit de mii de milioane. Iar când le pierd, sunt cetăţenii cei care trebuie să le plătească. Este un sentiment comun împărtăşit în Spania şi în Germania: cei mari nu contribuie în mod egal cu cei mici. Această percepţie de nedreptate şi dezechilibru social este aceeaşi în Germania ca şi în Spania, asigură Schulz. Concluzia este că Europa trebuie să reintroducă justiţia. Ceea ce înseamnă că trebuie combătută evaziunea şi frauda fiscală. Este o dorinţă comună atât pentru Spania, cât şi pentru Germania.
La întrebarea dacă UE are nevoie de leadership, Schulz răspunde că Europa are nevoie de curaj. Cetăţeanul aşteaptă o politică a perspectivelor, o politică a speranţei. Să le demonstrăm că suntem un continent puternic. Deşi avem o distribuţie injustă a bogăţiilor, per capita suntem continentul cel mai bogat. El consideră că nu există soluţii pe termen scurt. Europa nu a fost construită în termen scurt, ci în decurs de mai multe decenii. Trebuie să credem că există opţiuni şi alternative pentru a crea un viitor mai bun. 'Dacă unii cred că lipseşte leadershipul eu prefer să spun că Europei îi lipseşte curajul de a crea alternative', reiterează Schulz.
Întrebat cum crede că vor deosebi cetăţenii mesajul socialist de mesajul conservatorilor, în contextul de criză şi austeritate, având în vedere că atât democrat-creştinii cât şi social-democraţi au aplicat aceleaşi tăieri bugetare, şi dacă nu cumva cetăţenii nu vor crede că ambele partide sunt la fel, Schulz a spus că există guverne europene care deocamdată nu au abordat clar politica combinării investiţiilor strategice pentru creştere şi locuri de muncă cu disciplina bugetară. 'Nu este vorba, desigur, de guvernele de stânga', asigură el.
Despre prestaţia actualului preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, Schulz crede că, deşi nu a împărtăşit multe din opiniile acestuia, liderul UE a făcut multe pentru relansarea economiei, deşi s-a bazat pe disciplină şi austeritate. Totuşi au fost comisari mult mai radicali decât el, este de părere Schulz. Este poate motivul pentru care la sfârşitul mandatului său, Barroso se simte un pic izolat în propria Comisie.
Întrebat dacă se teme de o ascensiune a partidelor populiste şi xenofobe la alegerile europene sau de o rată mare a absenteismului, Schulz crede că există doar 6 sau 7 state cu o ascensiune a partidelor populiste în sondaje. Chiar dacă este un lucru îngrijorător, el nu crede că acestea vor putea bloca Parlamentul European. Dar nu se ştie ce impact vor avea asupra politicii şi cum vor reacţiona alte partide, dacă vor încerca să le copieze, sau, dimpotrivă să le cenzureze.
Potrivit lui Schulz, sunt partide care au pentru fiecare lucru un ţap ispăşitor, dar nicio soluţie. Care vin cu discursuri mari la Bruxelles, dar care nu fac propuneri concrete - investiţii în IMM, energie solară sau energii regenerabile. Cel mai bun lucru pentru a lupta împotriva extremismelor este ralierea la mesajul de speranţă că există o ieşire din criză, crede el.
În opinia lui Schulz, mai grav decât ascensiunea populismului ar putea fi absenteismul la alegerile europene. El se declară însă optimist şi mizează pe o participare de 80 la sută. Campania electorală încă nu a început, dar sper ca, odată identificaţi candidaţii şi programele, interesul să crească, subliniază el.
Întrebat dacă nu există incompatibilitate între funcţia sa de preşedinte al Parlamentului European şi candidatura lui electorală, el s-a declarat surprins de dezbatere, subliniind că separă strict activitatea de preşedinte al PE de statutul său de candidat. 'Nimănui nu i s-a reproşat vreodată ceea ce mi se reproşează mie. Aceste reproşuri ţin de campania electorală', conchide Schulz.