PDL faţă cu subiectele sensibile: ce spune Stolojan despre gazele de şist şi raportul Estrela

Theodor Stolojan
Theodor Stolojan (Epoch Times România)

„Comisia Europeană menţine libertatea fiecărei ţări de a stabili singură ce mix energetic vrea să aibă. Cetăţenii de la Pungeşti cereau asigurări pentru eventualele pagube care se pot crea pentru agricultură şi creşterea vitelor. Eu nu mă opun unei tehnologii care se foloseşte dacă sunt respectate prevederile de mediu şi se constituie un fond de acoperire a pagubelor”, a afirmat europarlamentarul PDL, în cadrul unei dezbateri organizate de Fundaţia pentru o Societate Deschisă.

Întâlnirea a fost prima dintr-o serie dedicată dialogului organizaţiilor din societatea civilă cu partidele politice înscrise în competiţia electorală pentru Parlamentul European. Reprezentanţii ONG-urilor prezente au încercat să afle poziţia PDL şi a capului de listă al acestui partid la europarlamentare pe diferite teme şi să obţină angajamentul acestuia pentru susţinerea unora dintre ideile lor.

Referitor la politica energetică a UE şi a României, întrebat direct despre poziţia sa faţă de explotarea gazelor de şist, Stolojan a subliniat că Comisia Europeană a recomandat să se creeze un fond financiar pentru acoperirea pagubelor la nivel naţional.

Totuşi europarlamentarul a recunoscut că perimetrele de exploatare a gazelor de şist din România sunt mult mai aproape de localităţile locuite decât în SUA, ceea ce este problematic. Mai mult, el a mai afirmat că zăcămintele din SUA s-au epuizat foarte repede după exploatare. În concluzie, Stolojan susţine că exploatarea gazelor de şist nu este de necesitate stringentă în prezent, mai ales date fiind resursele de gaze din Marea Neagră pe care le deţine România.

Liderul democrat-liberal a mai reamintit şi că Jean Claude Juncker, candidatul PPE pentru şefia Comisiei Europene, a declarat că nu susţine exploatarea gazelor de şist, care implică riscuri mari, ci pledează pentru folosirea surselor de energie regenerabilă.

Un alt subiect pus în discuţie a fost cel legat de raportul Estrela care prevedea liberalizarea totală a avortului, prin relaxarea legislaţiei restrictive şi eliminarea procedurilor administrative de temporizare (consiliere, timp de aşteptare), asigurarea din bani publici a avortului şi a contracepţiei, precum şi a operaţiilor de schimbare de sex, restricţionarea obiecţiei de conştiinţă, folosită de medici pentru a refuza practicarea avortului şi obligativitatea educaţiei sexuale începând cu ciclul primar.

Reprezentantul Asociaţiei Accept a pledat pentru legalizarea avorturilor şi a introducerii educaţiei sexuale din ciclul primar şi i-a cerut explicaţii europarlamentarului PDL pentru votul său împotriva rapoartelor Estrela şi Zuber. Iar organizatorii dezbaterii i-au solicitat să-şi exprime poziţia în legătură cu 3 obiective introduse într-un chestionar de ONG-urile participante: „promovarea unei definiţii inclusive a familiei în politicile UE care să cuprindă toate tipurile de familie, inclusiv cele care nu sunt înregistrate pe baza căsătoriei, respectând astfel drepturile cetăţenilor europeni şi ale familiilor lor în contextul libertăţii de circulaţie şi al principiului recunoaşterii reciproce”, „adoptarea unei strategii la nivelul UE privitoare la egalitatea persoanelor LGBTI pentru combaterea discriminării acestora” şi „adoptarea unor măsuri pentru recunoaşterea drepturilor persoanelor trans prin eliminarea la nivel european şi naţional a cerinţelor restrictive de recunoaştere legală a genului pentru persoanele trans şi prin sprijinirea demersurilor din cadrul UE de depatologizare a identităţilor trans”.

Stolojan a răspuns că se abţine în ceea ce priveşte aceste obiective şi vrea să rămână neutru în această problematică.

„Eu îmi amintesc experienţa tragică prin care au trecut multe femei în anii 66-67 odată cu interzicerea avortului şi de aceea sunt împotriva interzicerii avortului. Sunt şi pentru educaţia sexuală care a dus la scăderea simţitoare a numărului de avorturi din ultimii ani, dar raportul Estrela avea nişte prevederi care nu erau în regulă”, a explicat europarlamentarul PDL.

El a mai arătat că susţine familiile care nu sunt înregistrate cu acte, dar „poziţia mea faţă de familiile compuse din bărbat-bărbat sau femeie-femeie este neutră”.

Totodată Stolojan a explicat şi de ce a votat împotriva raportului Zuber, care prevedea finanţarea avorturilor şi a contraceptivelor din bani publici, avortul ca „drept” al femeii, teoria genului predată obligatoriu în şcoli şi fără a fi necesar acordul părinţilor şi introducerea cotei de gen pentru angajatori (publici şi privaţi). „Am avut în România în comunism cote obligatorii de ocupare a funcţiilor de către femei – 30%. Eu sunt împotriva cotelor procentuale pentru că ele nu sunt o soluţie bună. Societatea românească încă nu este pregătită pentru aceste cote”, a spus europarlamentarul PDL.

Pe de altă parte, întrebat despre viziunea PDL în legătură cu portofoliile pe care România ar trebui să le ţintească în viitoarea Comisie Europeană şi cu numele ce trebuie avansat pentru postul de comisar, Stolojan a precizat că „”ne interesează portofoliile cu mare tangenţă cu problemele României: agricultură, dezvoltare regională, piaţa internă care e foarte importantă”. În opinia sa, „n-ar trebui să renunţăm la experienţa şi rezultatele lui Cioloş, un om care şi-a dovedit competenţa şi este foarte apreciat la nivel european”.

În finalul dezbaterii, organizatorii au adresat vârfului de lance al PDL la europarlamentare şi o întrebare legată de atitudinea tolerantă a PPE faţă de derapajele premierului Victor Orban de la democraţie şi statul de drept în Ungaria, în antiteză cu reacţia puternică a Europei la adresa crizei politice provocate de PSD în vara anului 2012.

„Sunt două lucruri complet distincte. Orban, în momentul în care Parlamentul European a reacţionat, a venit să le prezinte şi să le explice europarlamentarilor la Strasbourg poziţia sa, în timp ce Ponta nu a făcut asta. A fost nevoie să-i dea Barroso lista cu ce trebuie să facă”, a concluzionat Stolojan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne